Πώς θα διαλύσετε εύκολα τις πέτρες στη χολή

Πώς θα διαλύσετε εύκολα τις πέτρες στη χολή

Πώς θα διαλύσετε εύκολα τις πέτρες στη χολή

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό “σακουλάκι” που έχει το σχήμα ενός “αχλαδιού” και βρίσκεται πίσω από το ήπαρ.
Βασική του λειτουργία είναι να συλλέγει την χοληστερόλη που εκκρίνεται από το ήπαρ. Η χολή βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τις λιπαρές τροφές. Ως εκ τούτου, όταν το λίπος φτάνει στα έντερα, δίνεται το σήμα έκκρισης χολής από τη χοληδόχο κύστη.

Έτσι οι λιπαρές τροφές είναι πιο εύκολο να αφομοιωθούν και να περάσουν από το υπόλοιπο του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες φορές, αυτή η σημαντική διαδικασία επηρεάζεται αρνητικά από την δημιουργία μικρών πετρών (χολόλιθων) στη χοληδόχο κύστη σας.
Δείτε πώς μπορείτε με φυσικό τρόπο να διασπάσετε τις πέτρες και να τις αποβάλλετε από τον οργανισμό σας ανώδυνα:
Χυμός λεμονιού
Πιείτε τον χυμό από 4 φρεσκοστιμμένα λεμόνια κάθε μέρα με άδειο στομάχι. Συνεχίστε την θεραπεία αυτή για μια εβδομάδα. Μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλετε τις πέτρες στη χολή. Η αποβολή των χολόλιθων γίνεται ευκολότερη όταν πίνετε άφθονο νερό.
Χυμός λαχανικών
Ανακατέψτε το χυμό από παντζάρια, καρότα και αγγούρια και πιείτε το μείγμα δύο φορές ημερησίως για 2 εβδομάδες.
Άλατα τύπου Epsom
Τα άλατα Epsom επιτρέπουν στους χολόλιθους να μετακινηθούν εύκολα διαμέσου της χοληδόχου οδού. Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού από άλατα Epsom σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το πριν πέσετε για ύπνο.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή φρούτα περιέχουν πηκτίνη, η οποία είναι χρήσιμη στην διάσπαση των χολόλιθων.
Χυμός μήλου και μηλόξυδο
Το μήλο είναι ικανό να διαλύσει τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη, όταν καταναλώνεται σε μορφή χυμού μαζί με μηλόξυδο. Το μηλικό οξύ βοηθάει στο να μαλακώσουν οι πέτρες στην χολή και το ξύδι σταματά το συκώτι από το να παράγει χοληστερόλη, που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό λίθων στη χοληδόχο κύστη. Αυτό το φρούτο διαλύει τις πέτρες στη χοληδόχο κύστη, αλλά, επίσης, εμποδίζει και την επανεμφάνισή τους.
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Κάρδαμο- Καρδάμωμο-Κακουλές- Ελατήριο το καρδαμωμο- Elettaria cardamomum

Κάρδαμο- Καρδάμωμο-Κακουλές- Ελατήριο το καρδαμωμο- Elettaria cardamomum

Το κάρδαμο είναι ένα βότανο καρδιοτονωτικό, διουρητικό και αποχρεμπτικό, είναι γνωστό μπαχαρικό από την ανατολή και χρησιμοποιέιται ευρέως στην Ινδική κουζίνα. Το κάρδαμο εκτός από μπαχαρικό και αρωματικό που προσθέτει μία ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό είναι και φυσικό φάρμακο και βοηθάει σε στομαχικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Θεωρείται από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά στον κόσμο εξαιτίας του ιδιαίτερου αρώματός του και λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του.

Οι σπόροι του καρδάμου περιέχουν πού σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και θείο. Επίσης περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο από οξικά και μυρμηκικά οξέα. Αυτό το αιθέριο έλαιο αποτελεί το 5% του όγκου των σπόρων, έχει αρωματικές και θεραπευτικές ιδιότητες και είναι αυτό που κάνει το κάρδαμο τόσο πολύτιμο.Το έλαιο του καρδάμου σύμφωνα με μελέτες λειτουργεί σαν αναλγητικό και αντισπασμωδικό και παράγει ανακούφιση και μειώνει τις συσπάσεις του εντερικού και κατά την πέψη. Αρχαίες ιατρικές ελάμβαναν αυτήν την ιδιότητα υποψιν και το χρησιμοποιούσαν για αιώνες στην θεραπευτική τους. Επίσης το κάρδαμο εξαφανίζει την δυσοσμία του στόματος μασώντας έναν ή μερικούς σπόρους του μπαχαρικού αυτού, το κάρδαμο καταπολεμάει την τερηδόνα και την ουλίτιδα ενώ καταπραύνει τον λαιμό.

Το κάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό, και διουρικό βότανο, καταπραϋνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για την θεραπεία του διαβήτη ως καθαριστικό του αίματος και τονώνει το συκώτι. Μπορεί να χρησιμοποιοηθεί για τη φυσώδη δυσπεψία και την ανακούφιση των κολικών πόνων. Διεγείρει την όρεξη και αυξάνει την ροή σιέλου. Συχνά χρησιμοποιείται σαν άφυσο όταν χορηγούνται καθαρτικά. Έχει θερμαντική δράση και ηρεμεί, βοηθάει την πέψη των γαλακτωμικών προϊόντων και μειώνει την παραγωγή βλέννας μετα από την κατανάλωση τους.
Επίσης μειώνει την απότομη επίδραση που έχει ο καφές στο νευρικό σύστημα, είναι άριστο ορεκτικό και βοηθά στην μείωση των φακίδων και των πανάδων του δέρματος. Χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα και ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας (τζίνζερ). Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ριζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική συχνά φρέσκο αλλά και αποξηραμένο. Μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα και προστίθεται αρκετά συχνά σε τσάι.

Το κάρδαμο είναι αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ η ρίζα βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβή­τη και ως καθαριστικό του αίματος. Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ρι­ζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα. Τονώνει τον οργανισμό και έχει αφροδισιακές του ιδιότητες, ιδιότη­τα γνωστή από την αρχαιότητα, γιατί περιέχει διάφορα άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και ιώ­διο. Κάνει πολύ καλό στο κου­ρασμένο συκώτι, καθαρίζει το αίμα και είναι άριστο ορεκτικό. Ο χυμός του, ανακατεμένος με μέλι, δίνει αλοιφή που εξαλεί­φει τις πανάδες του δέρματος.

Το πτητικό αιθέριο έλαιο στο κάρδαμο καταπραύνει το στομάχι επίσης και τα έντερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτήν την χρήση ώς σκέτοι σπόροι, ως ζεστό ρόφημα ή στο φαγητό. Επίσης λόγω του υπέροχου αρώματός του μπορεί να προστεθεί σε μπάνια και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη ενώ ελλατώνει το άγχος αν το πιείτε σαν ζεστό ρόφημα. Το κάρδαμο περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση ορμονικών καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη αλλά και αφθονία σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από την γήρανση και το άγχος και καταπολεμούν συνήθεις αρρώστιες και ενδυναμώνουν την ανοσία του σώματος.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Δέκα τρόφιμα που λειτουργούν ως γιατροσόφια

Δέκα τρόφιμα που λειτουργούν ως γιατροσόφια

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο

Δέκα τρόφιμα που λειτουργούν ως γιατροσόφια
 Σίγουρα, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ασθενειών, τίποτα δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και τα δέκα παρακάτω γιατροσόφια μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα!Όλοι ξέρουμε ότι τα σωστά τρόφιμα, μας γεμίζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά ποιος θα περίμενε ότι μας προστατεύουν και από καθημερινά προβλήματα, όπως ο λόξιγκας ή τα εξανθήματα;

Σίγουρα, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τίποτα δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και τα δέκα παρακάτω γιατροσόφια μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα!

 1. Τζίντζερ για τους πόνους περιόδου

Η Κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί το τζίντζερ, δηλαδή την πιπερόριζα, για πάνω από δύο χιλιετίες, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τις φλεγμονές στους μύες—ένας από αυτούς τους μυες είναι και η μήτρα, από όπου ξεκινούν οι κράμπες κατά την περίοδο. Πόσο μάλλον, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το τζίντζερ μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ορισμένα παυσίπονα όσον αφορά τους πόνους περιόδου. Ενώ απαιτείται αρκετή ακόμα έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά, στις επόμενες “μέρες του μήνα” δεν θα ήταν κακό να φτιάξετε ένα τσάι με πιπερόριζα.

Η Κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί το τζίντζερ, δηλαδή την πιπερόριζα, για πάνω από δύο χιλιετίες, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τις φλεγμονές στους μύες—ένας από αυτούς τους μυες είναι και η μήτρα, από όπου ξεκινούν οι κράμπες κατά την περίοδο. Πόσο μάλλον, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το τζίντζερ μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ορισμένα παυσίπονα όσον αφορά τους πόνους περιόδου. Ενώ απαιτείται αρκετή ακόμα έρευνα για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά, στις επόμενες “μέρες του μήνα” δεν θα ήταν κακό να φτιάξετε ένα τσάι με πιπερόριζα.

2. Κράνμπερι για καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος

Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Φαίνεται πως το κάνουν αυτό με το να μην επιτρέπουν στα βακτήρια να προσκολλώνται στα τοιχώματα της κύστης. Αν πάσχετε ήδη από ουρολοίμωξη, τα κράνμπερι δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν, αλλά η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να προλάβει μελλοντικά ξεσπάσματα.

3. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για τα συμπτώματα της περιόδου

Αν η διάθεσή σας έχει… σκαμπανεβάσματα πριν την περίοδο, δεν είστε μόνες. Περίπου το 85% των γυναικών αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα, αλλά μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να τα ελαττώσουν. Πριν την περίοδο, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέφτουν, οπότε θα ήταν καλό να καταναλώνετε περίπου 1 γραμμάριο ασβεστίου ημερησίως. Εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο είναι τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τα φυλλώδη λαχανικά και οι σαρδέλες.

4. Βρόμη για το έκζεμα

Για να ηρεμήσετε το κοκκινισμένο δέρμα που σας φαγουρίζει, κάντε το εξής: αλέστε 1/3 της κούπας βρόμη μέχρι να γίνει σκόνη, και αναμείξτε τη μέσα σε ζεστό νερό με τα χέρια σας. Εναλλακτικά, αναμείξτε τη βρόμη σε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει πολτός και να την αλείψετε ακριβώς πάνω στην περιοχή που σας βασανίζει, για περίπου 10 λεπτά. Η αντιφλεγμονώδης δράση της βρόμης οφείλεται στην μεγάλη της περιεκτικότητα σε φυτοχημικά.

5. Θαλασσινό αλάτι για την ξηροδερμία

Το θαλασσινό αλάτι είναι καλό για να κάνουμε απολέπιση, μιας και οι πιο χοντροί και τραχείς του κόκκοι καθαρίζουν καλύτερα την επιδερμίδα από ξηρά και νεκρά κύτταρα. Αναμείξτε μία κούπα θαλασσινού αλατιού με μισή κούπα λάδι για μασάζ. Προσοχή, όμως: μην χρησιμοποιείτε το μείγμα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών, καθώς μπορεί να τα ερεθίσει.

6. Αγγούρι για τα πρησμένα μάτια

Αυτό ίσως να είναι από τα πιο κλασικά και δοκιμασμένα κόλπα, και όντως δουλεύει! Τα αγγούρια είναι κατά 95% νερό, και έτσι προσφέρουν μια ευχάριστη, δροσερή αίσθηση, η οποία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται. Επιπλέον, το μέγεθος μιας φέτας αγγουριού ταιριάζει απόλυτα στο σχήμα των ματιών, και έτσι η δράση του “απλώνεται” εξίσου. Αφήνοντάς τα για 10 λεπτά είναι αρκετό για να νιώσετε πιο φρέσκοι.

7. Δαμάσκηνα για τη δυσκοιλιότητα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα να αποβάλλει ευκολότερα τα περιττώματα. Επίσης, δύο ουσίες που περιέχουν τα δαμάσκηνα, λειτουργούν σαν φυσικά καθαρτικά, η σορβιτόλη και η διϋδροφαινιλιζατίνη, και τα αποτελέσματα που έχουν στον οργανισμό μας είναι μακροπρόθεσμα, καλύτερα από τα κοινά φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Το σώμα μας, με τον καιρό, μπορεί να αναπτύξει ανοχή στις φαρμακευτικές ουσίες. Ένα ή δύο δαμάσκηνα την ημέρα είναι ό,τι πρέπει για να δώσουμε μια μικρή ώθηση στο πεπτικό μας σύστημα.

8. Ζάχαρη για τον λόξιγκα

Όταν μας πιάνει λόξιγκας, το διάφραγμα παθαίνει μια σειρά από μικρούς σπασμούς, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την αντίδραση βάζοντας μια κουταλιά ζάχαρη κάτω από τη γλώσσα μας. Η γλυκιά αίσθηση που μας προσφέρει η ζάχαρη πυροδοτεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, που είναι το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα, ξεκινώντας από τον εγκέφαλο και καταλήγοντας στο διάφραγμα, ελέγχοντας τις λειτουργίες του στομαχιού.

9. Μήλα για την καούρα

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβουμε εντελώς την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοινώς γνωστή ως καούρα, είναι να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, το μοσχάρι με μεγάλη περιεκτικότητα λίπους και τα τηγανητά. Ένα τρόφιμο, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι το μήλο, που είναι πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας, η οποία απορροφά τα οξέα του στομαχιού. Συν, τα δύο είδη οξέων που περιέχει το μήλο, μηλικό οξύ και τρυγικό οξύ, εμποδίζουν τα γαστρικά υγρά να “ξεφεύγουν” από το στομάχι. Τέλος, τα μήλα θεωρούνται αλκαλικά φαγητά, συνεπώς βοηθούν να ισορροπηθεί το pH του οργανισμού.
10. Κουρκουμάς για τις μολύνσεις

Ο κουρκουμάς, ή αλλιώς κιτρινόριζα, είναι ένα μπαχαρικό που στην Ινδία θεωρείται σχεδόν ιερό. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την πρόληψη μολύνσεων και για τη θεραπεία πληγών. Αυτό οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την κουρκουμίνη. Τα τρόφιμα που περιέχουν κουρκουμίνη έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες, μάλιστα, έχουν αποκαλύψει ότι η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να σταματάει τα βακτήρια από το να πολλαπλασιάζονται. Συνεπώς, λίγος κουρκουμάς πάνω σε μια επιφανειακή πληγή μπορεί να δράσει σαν ένα εναλλακτικό αντιβιοτικό.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ένα τρικ για να μην αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες ως λίπος

Ένα τρικ για να μην αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες ως λίπος

Οι περισσότεροι ξεκινούν δίαιτα λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι για να χάσουν τα περιττά κιλά μέχρι να βγουν στην παραλία. Αν είστε ένας από αυτούς, μάλλον θα έχετε διαγράψει από το διατροφολόγιό σας και τους υδατάνθρακες. 
Υπάρχει όμως ένα απλό τρικ για  «συμφιλιωθείτε» και πάλι με τους υδατάνθρακες χωρίς ενοχές και χωρίς να ανησυχείτε για το δείκτη της ζυγαριάς.
Αρχικά, πρέπει να διαχωρίζουμε τους «κακούς» από τους «καλούς υδατάνθρακες».

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και η ζάχαρη, απορροφώνται ταχύτερα από τον οργανισμό, αυξάνοντας απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετά από λίγο, μειώνονται εξίσου απότομα τα επίπεδα γλυκόζης, γι’ αυτό και νιώθουμε ότι εξαντλούνται τα διαθέσιμα αποθέματα του οργανισμού μας σε ενέργεια.
Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια απελευθερώνουν σάκχαρα στο αίμα με πιο αργό και σταθερό ρυθμό κι έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης δεν αυξομειώνονται απότομα. Αυτό σημαίνει ότι το αίσθημα του κορεσμού διαρκεί για περισσότερο και δεν νιώθουμε αιφνίδια εξάντληση.
Όταν καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες, ειδικότερα εάν η αυξημένη κατανάλωση δεν συνοδεύεται από γυμναστική, η περίσσεια ποσότητα του θρεπτικού συστατικού αποθηκεύεται ως λίπος για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως πηγή ενέργειας όταν το σώμα θα τη χρειαστεί.Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο οργανισμός μας επεξεργάζεται πολύ πιο αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες αμέσως μετά τη γυμναστική –αυτή είναι λοιπόν η ιδανική στιγμή της ημέρας για να απολαύσετε το γεύμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Ένα τρικ για να μην αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες ως λίπος

Οι περισσότεροι ξεκινούν δίαιτα λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι για να χάσουν τα περιττά κιλά μέχρι να βγουν στην παραλία. Αν είστε ένας από αυτούς, μάλλον θα έχετε διαγράψει από το διατροφολόγιό σας και τους υδατάνθρακες. 
Υπάρχει όμως ένα απλό τρικ για  «συμφιλιωθείτε» και πάλι με τους υδατάνθρακες χωρίς ενοχές και χωρίς να ανησυχείτε για το δείκτη της ζυγαριάς.
Αρχικά, πρέπει να διαχωρίζουμε τους «κακούς» από τους «καλούς υδατάνθρακες».

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και η ζάχαρη, απορροφώνται ταχύτερα από τον οργανισμό, αυξάνοντας απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετά από λίγο, μειώνονται εξίσου απότομα τα επίπεδα γλυκόζης, γι’ αυτό και νιώθουμε ότι εξαντλούνται τα διαθέσιμα αποθέματα του οργανισμού μας σε ενέργεια.
Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια απελευθερώνουν σάκχαρα στο αίμα με πιο αργό και σταθερό ρυθμό κι έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης δεν αυξομειώνονται απότομα. Αυτό σημαίνει ότι το αίσθημα του κορεσμού διαρκεί για περισσότερο και δεν νιώθουμε αιφνίδια εξάντληση.
Όταν καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες, ειδικότερα εάν η αυξημένη κατανάλωση δεν συνοδεύεται από γυμναστική, η περίσσεια ποσότητα του θρεπτικού συστατικού αποθηκεύεται ως λίπος για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως πηγή ενέργειας όταν το σώμα θα τη χρειαστεί.Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο οργανισμός μας επεξεργάζεται πολύ πιο αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες αμέσως μετά τη γυμναστική –αυτή είναι λοιπόν η ιδανική στιγμή της ημέρας για να απολαύσετε το γεύμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Πώς να ενεργοποιήσεις τη «μαγική» ορμόνη που καίει το λίπος

Οι επιστήμονες του University of Harvard ανακάλυψαν τη «μαγική» ορμόνη που καίει το λίπος και βάζει φωτιά στον μεταβολισμό. Το όνομα αυτής…
ιριζίνη και η γυμναστική είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ενεργοποίησής της.

Σύμφωνα με πειράματα, η αερόβια άσκηση όπως το jogging και η ποδηλασία αυξάνει την έκκριση ιριζίνης, η οποία αυξάνει τον αναπνευστικό ρυθμό των λιποκυττάρων και την καύση περισσότερου λίπους στον οργανισμό.

Η ιριζίνη έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το λευκό λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας σε καφέ λίπος, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων.

Όπως δηλώνει ο Pontus Bostrom, M.D., Ph.D, επικεφαλής της έρευνας, 30 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα αρκούν για αύξηση της παραγωγής ιριζίνης και καύση του τοπικού λίπους.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Η τροφή που μειώνει την τεστοστερόνη στους άνδρες…

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες τροφές ειδικά μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς κρέας…
Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η σόγια μπορεί αν επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης (τεστοστερόνη) στον οργανισμό. Αυτό, ωστόσο, ισχύει κυρίως για τα παράγωγα της σόγιας (GMO soy PRODUCTS) και όχι για την 100% βιολογική τροφή.

Τα παράγωγα σόγιας έχουν συνδεθεί μέσω διάφορων ερευνών στο παρελθόν με μειωμένη λίμπιντο και σεξουαλική επιθυμία καθώς και με στυτική δυσλειτουργία.

Έχει τεκμηριωθεί ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν επιλέξει μια ζωή χωρίς σεξουαλική επαφή (πχ μοναχοί σε μοναστήρια) καταναλώνουν τακτικά τροφές με βάση παράγωγα σόγιας ως “βοήθημα” για τη συγκράτηση των φυσικών σεξουαλικών τους ορμών.

Δύο φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στη σόγια, και οι οποίες ονομάζονται genistein και daidzein, έχει αποδειχτεί ότι “μιμούνται” με τη λειτουργία τους εκείνη των οιστρογόνων στο σώμα και το κάνουν μάλιστα τόσο αποτελεσματικά ώστε οι παρενέργειες μπορεί να είναι πολύ έντονες για τους άνδρες.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Διεύρυνση του μαστού (γυναικομαστία)
-Στυτική δυσλειτουργία
-Μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων
-Μείωση της τριχοφυίας σε πρόσωπο, κεφάλι και σώμα
-Μειωμένη λίμπιντο

Επίσης, έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Nutrition (JACN) έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων από παράγωγα σόγιας από άντρες οδήγησε σε αισθητά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, ενώ ταυτόχρονα είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι οι άντρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας όχι μόνο έχουν αισθητά μειωμένη σεξουαλική διάθεση, αλλά είναι πιο επιρρεπείς στο να πάρουν επιπλέον κιλά σωματικού βάρους.

Σε ακραίες περιπτώσεις, δε, έχουν καταγραφεί τόσο υψηλά επίπεδα θηλυκών ορμονών (οιστρογόνων) στον οργανισμό των αντρών, ώστε αυτοί παρουσιάζουν συμπτώματα γυναικομαστίας, εξάψεων, έκκρισης γάλακτος από τις θηλές τους, μειωμένη οστική μάζα και προβλήματα στον θυρεοειδή.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Νηστεία και χορτοφαγία: Η υγιεινή εκδοχή της Σαρακοστής

fasting and_vegetarianism_vdz

 

Διανύοντας το διάστημα της Σαρακοστής, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και γενικότερα ζωικών προϊόντων. Η νηστεία δίνει τα βασικά χαρακτηριστικά της καθημερινής διατροφής. Ο στόχος για ορισμένους είναι θρησκευτικός και για αρκετούς, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής και η απομάκρυνση από τρόφιμα που θεωρεί ότι επιβαρύνουν την υγεία του. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νόσων.

Η «μόδα» της χορτοφαγίας έχει εμφανισθεί εντονότερα την τελευταία δεκαετία.

Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι σε περιόδους νηστείας, ήταν απαιτούμενη η κατανάλωση οσπρίων για την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών. Παλαιότερα, συνδυάζονταν με το ρύζι με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των πρωτεϊνών και την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού. Οι κλασικοί χορτοφάγοι προχωρούσαν ένα ακόμα βήμα, «καλλιεργώντας» φύτρα σε φωτεινά σημεία του σπιτιού, έχοντας ακόμα μία φυτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν καθημερινά το ταχίνι, μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο, θρεπτικά συστατικά που περιορίζεται η πρόσληψη τους κατά την περίοδο της νηστείας και ο κίνδυνος για ελλιπή κάλυψη των ημερήσιων αναγκών αυξάνεται.

Έκτοτε, τα εργαλεία για όσους στοχεύουν στον περιορισμό ή στον αποκλεισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχουν αυξηθεί, καθιστώντας την προσπάθεια περισσότερο εύκολη αλλά και ασφαλή. Σήμερα, αρκετά φυτικά τρόφιμα έχουν εμπλουτισθεί και μπορούν να χρησιμοποιούνται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επιλογές πολύσπορων ψωμιών, αλλά και δημητριακά πρωινού με βρώμη εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη είναι μερικά από τα τρόφιμα που συστήνεται να καταναλώνονται από όσους αποκλείουν τα ζωικά προϊόντα από την διατροφή τους.

Ανεξάρτητα τον λόγο που επιλέγετε για να αποκλείσετε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα υγιεινό διαιτολόγιο χαρακτηρίζεται από την ποικιλία και το μέτρο στην κατανάλωση τροφίμων. Οι ακραίες διατροφικές θέσεις και απόψεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, εάν υιοθετούνται από άτομα με αυξημένες ανάγκες, όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες. Το περιορισμένο διάστημα της νηστείας, που μπορεί να κυμαίνεται από 7 έως 40 ημέρες, δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις. Σε κάθε όμως περίπτωση απαιτείται η συνειδητή διατροφή. Θα πρέπει να αξιολογούνται και να προλαμβάνονται πιθανές ελλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οργανικές δυσλειτουργίες.

Οι σημερινοί χορτοφάγοι που ενημερώνονται και οργανώνουν σωστά την καθημερινή διατροφή τους, δεν αντιμετωπίζουν καμία έλλειψη, ενώ παράλληλα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να απολαμβάνουν ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Αντίθετα, άτομα που νηστεύουν το σύνολο των ζωικών προϊόντων για όλο το διάστημα της σαρακοστής, καταναλώνοντας μόνο πατάτες τηγανιτές, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Η διατροφική οδηγία για τα συγκεκριμένα άτομα, περιλαμβάνει την τακτική επιλογή οσπρίων (κατά προτίμηση σε συνδυασμό με ρύζι), την κατανάλωση θαλασσινών 1 έως 2 φορές εβδομαδιαίως, την καθημερινή επιλογή ταχινιού, εμπλουτισμένων δημητριακών βρώμης με πρωτεΐνη, ανάλατων αμυγδάλων και όταν φθάνει η ώρα του γλυκού… φυσικά την επιλογή του χαλβά.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Πασχαλινά ζυμώματα

pasxalina zimomata cover_128875831

Μπορεί η Ανάσταση και οι σούβλες με τον οβελία να είναι η κορύφωση της μεγάλης γιορτής του Πάσχα, ωστόσο η προετοιμασία των κόκκινων αβγών, των κουλουριών και των τσουρεκιών είναι το πιο γλυκό κομμάτι της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου, συνυφασμένης με τον ερχομό της Άνοιξης και κάθε τι καινούριου.
Τι λέει η παράδοση;

Παραδοσιακά, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφουμε κόκκινα αβγά, που ζυμώνουμε τσουρέκια και πλάθουμε κουλουράκια. Πίσω από όλα αυτά υπάρχουν συμβολισμοί. Τα κόκκινα αβγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού, ενώ τα τσουρέκια και τα κουλούρια την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει όπως ζυμώνεται με τη μαγιά, φουσκώνει και στο τέλος μεταμορφώνεται σε ένα γλυκό ψωμί. Όσο για τα σχήματα που δίνουμε στα παραδοσιακά γλυκά μας έχουν κι αυτά το συμβολισμό τους, αφού τόσο η τσουρεκένια πλεξούδα με το κόκκινο αβγό, όσο και τα πλεγμένα κουλουράκια θυμίζουν μωράκι φασκιωμένο στην πάνα του, το μικρό Χριστό δηλαδή. Μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση, προσδοκούμε τη Γέννηση ξανά, την αναγέννηση της γης, της φύσης, της ζωής της ίδιας.
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όμως δέκα μέρες κοσκινίζει, ας μπούμε λοιπόν στο θέμα. Το αλεύρι και η φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ και η μαγιά δίπλα στη ζάχαρη τα αβγά, το βούτυρο, τα φρέσκα αρώματα από εσπεριδοειδή και μπαχαρικά έχουν την τιμητική τους.
Ελάτε να ζυμώσουμε, να πλάσουμε και να ψήσουμε παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα γλυκά κι αλμυρά πιάτα που θα πλαισιώσουν με τον πιο νόστιμο τρόπο το φετινό Πάσχα, θα κάνουν τα πρωινά και τα γιορτινά τραπέζια μας πλούσια και ευωδιαστά.
Πασχαλινά τσουρέκια αμυγδάλου
Πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα πορτοκάλι
Κέικ με μπανάνες και σταγόνες σοκολάτας
Κέικ με τυρί λιαστές ντομάτες και ρίγανη

Ανοιχτή πατατόπιτα με μπεσαμέλ και τυριά
Κέικ πασχαλινό με γλάσο λευκής σοκολάτας

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ρόφημα που σκοτώνει την χοληστερίνη και τα λίπηκοί σε θέματα υγείας τον συστήνουν ιδιαίτερα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Συστατικά: 1.5L νερό μαϊντανό, περίπου 3 κοτσάνια 1kg λεμόνια μαγειρική σόδα Προετοιμασία: Καθαρίστε τα λεμόνια χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα . Τρίψτε το πάνω στο δέρμα για να καθαρίσει κάθε βρωμιά ή άλλες ακαθαρσίες. Βράζετε το νερό, κατόπιν το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια, κόψτε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόψτε το μαϊντανό, στη συνέχεια, προσθέστε τα στο νερό. Καλύψτε και τοποθετήστε το υγρό στο ψυγείο. Μετά από μια ημέρα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το υγρό σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Πίνετε 100 ml του υγιεινού αυτού ποτού κάθε μέρα. revealedtheninthwave.blogspot.gr

Ο μαϊντανός περιέχει θρεπτικές ουσίες που επηρεάζουν θετικά την υγεία μας.
Αυτές χωρίζονται σε δύο ομάδες – αιθέρια έλαια στην πρώτη, και φλαβονοειδή στη δεύτερη ομάδα.
Ο μαϊντανός είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες C, Α και Κ και ειδικοί σε θέματα υγείας τον συστήνουν ιδιαίτερα το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Συστατικά:

1.5L νερό
μαϊντανό, περίπου 3 κοτσάνια
1kg λεμόνια
μαγειρική σόδα

Προετοιμασία:
Καθαρίστε τα λεμόνια χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα .
Τρίψτε το πάνω στο δέρμα για να καθαρίσει κάθε βρωμιά ή άλλες ακαθαρσίες.
Βράζετε το νερό, κατόπιν το αφήνετε να κρυώσει.
Στη συνέχεια, κόψτε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόψτε το μαϊντανό, στη συνέχεια, προσθέστε τα στο νερό.
Καλύψτε και τοποθετήστε το υγρό στο ψυγείο.
Μετά από μια ημέρα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το υγρό σε ένα γυάλινο μπουκάλι.
Πίνετε 100 ml του υγιεινού αυτού ποτού κάθε μέρα.
revealedtheninthwave.blogspot.gr

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Το αντικαταθλιπτικό φυτό που δεν προκαλεί παρενέργειες – Ξέρετε ποιο είναι;

Φωτογραφία για Το αντικαταθλιπτικό φυτό που δεν προκαλεί παρενέργειες - Ξέρετε ποιο είναι;

Η ροδιόλα ή χρυσή ρίζα, είναι ένα φυτό, η ρίζα του οποίου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει… την αντίσταση του σώματος στο στρες και τη σωματική κόπωση, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.Παράλληλα έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, τη μνήμη και την πνευματική αντοχή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η ροδιόλα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το νευρικό σύστημα και βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 57 ενήλικες, οι οποίοι υπέφεραν από καταθλιπτική διαταραχή και εμφάνιζαν συμπτώματα, όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, απώλεια βάρους, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης ή αυτοκτονικές σκέψεις.

Οι επιστήμονες τους χορήγησαν επί 12 εβδομάδες είτε εκχύλισμα ροδιόλας, είτε το φάρμακο sertraline (σερτραλίνη), που λαμβάνεται σε περιπτώσεις κατάθλιψης, στρες, πανικού και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, είτε placebo.

Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν το sertraline είχαν βέβαια λίγο μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με εκείνους που πήραν ροδιόλα, ωστόσο αντιμετώπισαν περισσότερες παρενέργειες (63% έναντι 30%), με συχνότερες τη ναυτία και τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η ροδιόλα είναι ιδιαιτέρως ευεργετική σε ασθενείς με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ) και το κυριότερο δεν έχει παρενέργειες.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο