https://www.elop.gr/ta-dio-prota-olimpiaka-metallia/

Ιστορικό

Kατηγορίες

Οι λαβές στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη

Οι λαβές στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη

Από αυτή την άποψη, η πάλη δεν πρέπει να θεωρηθεί απλά ως ένα σύνολο τεχνικών. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που αποτελούν την πάλη. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια ενός δεδομένου αγώνα, στο πλαίσιο της σύγχρονης αγωνιστικής πρακτικής.

Shahmuradov-Podlivaev-01Έτσι, η βασική ποικιλία των τεχνικών και τακτικών ενεργειών στην πάλη μπορεί να εκπροσωπείται από τα ακόλουθα βασικά τεχνικο-τακτικά στοιχεία:

• αμοιβαία διάθεση των παλαιστών,

• παλαιστικό υπόβαθρο,

• την εφαρμογή της λαβής,

• μετάβαση από την μία λαβή στην άλλη,

• διαφυγή από τη λαβή με τη χρήση μπλοκαρισμάτων και μοχλών,

• ελιγμούς,

• πιέσεις προς τον αντίπαλο,

• διάσπασης της ισορροπίας του αντιπάλου για τη δημιουργία πιο ευνοϊκής θέσης,

• δημιουργία της ευνοϊκής θέσης με εφαρμογή της λαβής,

• τη θέση του παλαιστή μετά την εφαρμογή της επιθετικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτά, είναι δυνατή η διατύπωση των κύριων ενεργειών που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια τεχνικο-τακτικής προπόνησης:

• Δημιουργία βασικών τεχνικο-τακτικών στοιχείων της πάλης,

• Βελτίωση βασικών τεχνικο-τακτικών ενεργειών και σχηματισμός «ειδικών» τεχνικών λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του κάθε παλαιστή,

• Βελτίωση των δεξιοτήτων που εξασφαλίζουν την αντιμετώπιση διαφορετικών αντιπάλων και τη συμμετοχή σε σημαντικούς αγώνες,

• Βελτίωση της προπόνησης τακτικής εξασφαλίζοντας έτσι:

– Την εφαρμογή σε αγώνες αγαπημένων τεχνικών με οποιονδήποτε αντίπαλο,

– Ενεργητική πάλη για την εφαρμογή μιας λαβής καθώς και η δυνατότητα πάλης για τον έλεγχο της παλαίστρας,

– Ενεργητική πάλη σε όλη την επιφάνεια της παλαίστρας,

– Ικανότητα διόρθωσης της ανωτερότητας μέσω της τακτικής με την εκτέλεση ενός ενεργητικού ελιγμού, πίεσης του αντιπάλου, μπλοκάρισμα του αντιπάλου με λαβές,

– Η αξιολόγηση της κατάστασης στη παλαίστρα γρήγορα και έγκαιρα,

– Αντίληψη του αλγόριθμου νίκης σε αγώνες έλεγχου και αγωνιστικές αναμετρήσεις,

– Δημιουργία παλαιστικών δεξιοτήτων σχετικών με τους ισχύοντες κανονισμούς πάλης και τις απαιτήσεις διαιτησίας,

– Μιμήσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης των στοιχείων και καταστάσεων που μπορεί να συμβούν στην παλαίστρα,

– Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τεχνικών “άσσου” και αύξηση της ποσότητας των τεχνικών και τακτικών συνδυασμών σε σχέση με τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του παλαιστή και της φύσης των πιθανών αντιπάλων,

– Βελτίωση των δεξιοτήτων απαραίτητων για τη συμμετοχή σε σημαντικούς αγώνες.

Shahmuradov-Podlivaev-02Κατά την άποψή μας, όπως δείχνουν και οι έρευνες στην ελευθέρα πάλη, το επίπεδο των τεχνικο-τακτικών ενεργειών στην όρθια θέση θα πρέπει να ανέβει. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό θεαματικότητας του αθλήματος της πάλης. Θεωρούμε αναγκαίο να γίνουν διορθώσεις στις προπονητικές μεθόδους και τελειοποίηση των λαβών στην ορθοπάλη με ενέργειες στα πόδια.

Σημαντικό παραγοντικό στοιχείο για τη βελτίωση των ειδικών δεξιοτήτων των επιλεγμένων παλαιστών καθώς και ο παράγοντας που αντικατοπτρίζει τους ισχύοντες κανονισμούς πάλης είναι η σταθερή συγκέντρωση ολόκληρου του φάσματος τεχνικών και τακτικών της πάλης, επειδή η πάλη δεν περιορίζεται στην εφαρμογή μόνο των τεχνικών. Οι τεχνικές λαβές είναι ένα μόνο από τα πολλά στοιχεία τεχνικο-τακτικής προπόνησης στην πάλη.

Οι συχνές αλλαγές των αγωνιστικών κανονισμών καθορίζουν τις αλλαγές των τεχνικών και των τακτικών στη πάλη, το περιεχόμενο και τις μεθόδους με τις οποίες οι αθλητές προπονούνται για τους αγώνες (και ως κανόνας, οι προπονητές και οι αθλητές είναι αυτοί που λειτουργούν ως “δημιουργοί τάσεων”). Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκε στο προσκήνιο η τάση αύξησης του γενικού οπλοστασίου των τεχνικών ενεργειών και της ποικιλομορφίας της δομής τους.

Yuri Shakhmuradov & Boris PodlivaevΟ κυρίαρχος ρόλος (λόγω αποτελεσματικότητας) ορισμένων λαβών ώθησε στη λήθη και μερικές φορές στη σκόπιμη εξάλειψη παλαιστικών λαβών των κάτω άκρων, ως βοηθητικών στοιχείων στο οπλοστάσιο του παλαιστή. Κατά την άποψή μας, οι βασικοί αντικειμενικοί λόγοι των παραπάνω είναι, πρώτον, η ελλιπείς επεξεργασία μεθόδων διδασκαλίας των στοιχείων της πάλης, δεύτερον, η πολυπλοκότητα εφαρμογής αυτών των στοιχείων που απαιτούν ιδιαίτερα αναπτυγμένη ταχύτητα, συντονισμό και άλλων ιδιοτήτων και, τρίτον, η προσγείωση κατά την εκτέλεση σε σκληρές παλαίστρες που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Ο άλλος λόγος που ευθύνεται για την εξαφάνιση από το οπλοστάσιο του παλαιστή λαβών με ενέργειες των κάτω άκρων είναι το γεγονός ότι τις δεκαετίες του 1970 – 1980 οι παλαιστές της Σοβιετικής ένωσης πλεονεκτούσαν εμφανώς στην εκτέλεση τεχνικών λαβών με χρήση των ποδιών.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει τα ονόματα εξαίρετων παλαιστών, πρωταθλητών Ευρώπης, Κόσμου και Ολυμπιονικών όπως οι Β. BalavadzeΑ. BestaevL. TediashviliΙ. YaryginΒ.YuminS. Beloglazov και άλλοι. Οι αθλητές αυτοί άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ιστορία της ελευθέρας πάλης.

Ωστόσο, οι ειδικοί του αθλήματος ανά τον κόσμο σύντομα άρχισαν να βρίσκουν αποτελεσματικές αντιλαβές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιες λαβές εξαφανίστηκαν, δεδομένου ότι ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν και μερικές φορές ήταν η αιτία της ήττας, ως αποτέλεσμα της εκτέλεσης αντιλαβών.

 Διάγραμμα 2. Συγκριτική ανάλυση της απόδοσης τεχνικών ενεργειών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992-96.Κατά τη γνώμη μας, έχει έρθει η ώρα αναγέννησης της παράδοσης εκτέλεσης λαβών με τα κάτω άκρα. Πολλώ δε μάλλον, με τις αλλαγές των κανονισμών που κατευθύνουν προς την αύξηση της δυναμικής και της θεαματικότητας ως συστατικό μέρος της πάλης.

Η ανάγκη τέτοιου είδους προπόνησης επιβάλεται όχι μόνο για κορυφαίους παλαιστές αλλά και για τις εφεδρείες αυτών, ειδικά στο αρχικό στάδιο της διδασκαλίας. Σε αυτό το αρχικό στάδιο σχηματίζονται οι απαραίτητες ικανότητες και συνήθειες, οι οποίες αργότερα εμπλουτίζονται και τελειοποιούνται. Η ανάλυση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι δε δίνεται η δέουσα προσοχή σε αυτού του είδους την προπόνηση. Η ανάλυση αποτελεσμάτων αγώνων επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό.

Ακόμη και η απλή σύγκριση των μεθόδων σκοραρίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και του 1996 δείχνει την τάση μείωσης του οπλοστασίου των επιθετικών δράσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο χρόνος καταχώρησης της πτώσης μειώθηκε στο 1 δευτερόλεπτο, η σημασία εκτέλεσης λαβών στα πόδια έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα ακόλουθα σημεία ενισχύουν την ανάγκη για την χρήση λαβών στα πόδια:

Yuri Shakhmuradov & Boris Podlivaev1) Σύμφωνα με τους κανονισμούς, λαβές που ξεκινούν από τον αγωνιστικό χώρο και ολοκληρώνονται εκτός ζώνης παθητικότητας βαθμοδοτούντε. Αυτό ανάγκασε τους παλαιστές στο να μελετήσουν και να τελειοποιήσουν λαβές στα δύο πόδια. Κατά την άποψή μας, λαβές με χρήση των κάτω άκρων είναι αποτελεσματικές αντιλαβές που επικεντρώνονται στην διάσπαση επιθετικών ενεργειών, δηλαδή βοηθητικών στοιχείων επιθετικών ενεργειών των κάτω άκρων μέσω των οποίων είναι δυνατή η δημιουργία αντιλαβών.

2) Οι κανονισμοί επίσης επιβάλουν οι παλαιστές να είναι διαρκώς σε επαφή, δηλαδή, σε μια συνεχή κατάσταση σύγκρουσης. Καθώς η ένταση του αγώνα αυξήθηκε, ο διατιθέμενος χρόνος που δαπανάται στην επίτευξη δεσίματος με τον αντίπαλο μειώθηκε κατά το ήμισυ ως επακόλουθο της μείωσης του χρόνου προετοιμασίας κάθε επιθετικής ενέργειας. Σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, η χρήση βοηθητικών στοιχείων επιθετικών ενεργειών στα πόδια μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη νίκης.

Ερευνητικά αποτελέσματα κορυφαίων προπονητών που ασχολούνται με νεαρούς παλαιστές επέτρεψαν τον προσδιορισμό των βασικών στοιχείων των λαβών με χρήση των κάτω άκρων (από απλές σε σύνθετες). Οι απλές περιλαμβάνουν υποσκελισμούς ποδιώνπερίκλειση ποδιώνλακτίσματα ποδιών ενώ οι σύνθετες περιλαμβάνουν δεσίματαλακτίσματα, και άρσεις των ποδιών.

Yuri Shakhmuradov & Boris PodlivaevΤο επείγον του προβλήματος αυξήθηκε επειδή οι κανονισμοί ανταμείβουν τους παλαιστές εκείνους οι οποίοι εφαρμόζουν λαβές υψηλού εύρους. Φυσικά, κάθε παλαιστής ανυπομονεί να λάβει την υψηλότερη δυνατή βαθμολόγηση.

Η αποτελεσματικότητα των λαβών με χρήση των κάτω άκρων καθιστά δυνατή την επίλυση του στόχου αυτού. Επ’ αυτού, η αξιοπιστία των λαβών με χρήση των ποδιών εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα εφαρμογής τους, και συγκεκριμένα η ποικιλότητα και η προσαρμοστικότητατων λαβών ορίζονται από τη δυνατότητα τροποποίησης των μεθόδων εφαρμογής τους. Ένας λόγος παραπάνω για τους προπονητές, να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις προπονητικές μεθόδους και την τελειοποίηση της τακτικής χρήσης τεχνικών των κάτω άκρων.

Η εργασία στη πρωτότυπη ρωσική γλώσσα και η αγγλική της μετάφραση βρίσκονται στην ακόλουθη «παραπομπή» του 1ου τεύχους του επιστημονικού περιοδικού του Διεθνούς δικτύου ερευνητών πάλης (INWR).

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση