Ο Υπολογιστής

ΟΘΟΝΗ:

Σ’ αυτήν εμφανίζονται αποτελέσματα από τις διάφορες μορφές επεξεργασίας που εκτελεί ο υπολογιστής. Υπάρχουν οθόνες διαφόρων μεγεθών και κατηγοριών, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Εκτός από τις κοινές οθόνες υπάρχουν και οι οθόνες αφής, οι οποίες λειτουργούν ως συσκευές εισόδου-εξόδου.


ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ: 

Είναι η πιο συνηθισμένη συσκευή, για να εισάγουμε δεδομένα και εντολές στον υπολογιστή με μορφή κειμένου. Εκτός από τα πλήκτρα γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων υπάρχουν ειδικά πλήκτρα, για να δίνουμε κατευθείαν εντολές στον υπολογιστή π.χ. το πλήκτρο F1, το πλήκτρο Esc κ.ά.


ΠΟΝΤΙΚΙ:

Πήρε το όνομά του από το σχήμα του. Μας βοηθάει να δίνουμε εντολές στον υπολογιστή, επιτρέποντας μας κάθε φορά να επιλέγουμε εκείνες τις λειτουργίες που θέλουμε από αυτές που απεικονίζονται στην οθόνη.


ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ:

Μας βοηθάει να τυπώνουμε σε χαρτί τις πληροφορίες που επιλέγουμε. Υπάρχουν εκτυπωτές διαφόρων τύπων, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές, όπως:

  • κρουστικός ή ακίδων (dot-matrix),
  • λέιζερ (laser) και
  • ψεκασμού μελάνης (inkjet).


ΗΧΕΙΑ:

Με τα ηχεία ακούμε ήχους ή μουσική από τον υπολογιστή.


ΣΑΡΩΤΗΣ:

Με τη βοήθεια του σαρωτή μετατρέπονται φωτογραφίες, εικόνες και κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή και εισάγονται στον υπολογιστή για επεξεργασία.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:

Η Κεντρική μονάδα είναι το κεντρικό εξάρτημα μέσα στο οποίο γίνεται η επεξεργασία δεδομένων σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μέσα σ’ αυτό βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα με πιο σημαντικά τον επεξεργαστή και τη μνήμη RAM. Ο επεξεργαστής είναι ο «εγκέφαλος» του υπολογιστή διότι επεξεργάζεται τα δεδομένα και αποθηκεύει προσωρινά το αποτέλεσμα στη μνήμη RAM. Όταν κλείσει ο υπολογιστής, η μνήμη RAM χάνει όλα τα δεδομένα και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ο σκληρός δίσκος για μόνιμη αποθήκευση. Άλλο ένα σημαντικό εξάρτημα είναι η μητρική πλακέτα, με την οποία συνδέονται σχεδόν όλα τα εξαρτήματα που βρίσκονται μέσα στην κεντρική μονάδα.

 

ΝΑΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ

Το εξ’ αποστάσεως μάθημα δεν αντικαθιστά το δια ζώσης

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το ενδεδειγμένο χρονικό όριο οθόνης (τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό, tablet, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών) είναι συνολικά μέχρι 1 με 1,5 ώρα την ημέρα για παιδιά 6-13 ετών.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση