Η μικρή μας Ιστορία


Σχολικό Έτος 2013-2014

DSC_0354

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Λέσχη μας λειτούργησε στο Γυμνάσιο Σούδας από τους καθηγητές Γιάννη Παπόγλου (Μαθηματικό),  Νίκο Χατζηϊωάννου (Φιλόλογο) και Κατερίνα Τσεμπελή (Καλλιτεχνικών) όπου μαζί με 20 περίπου μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου μας, κάναμε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών, της σύνχρονης ιστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης, και της Ζωγραφικής.  Κατα την διάρκεια της χρονιάς ζωγραφίσαμε μέρος του σχολείου μας με έργα δικά μας εμπνευσμένα απο την δουλειά του διάσημου χαράκτη M.C.Escher, φτιάξαμε μια μικρού μήκους stopmotion ταινίας με τίτλο «Συμμετρία», συναντηθήκαμε με την συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου και τον γνωστό δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου. Το πρόγραμμά μας το παρουσιάσαμε και φέτος στο Κ.Α.Μ. συμμετέχοντας για 2η χρονιά στην Άνοιξη καλλιτεχνικής δημιουργίας του δήμου Χανίων. Η λέσχη μας φέτος ολοκλήρωσε τις δράσεις της με μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα όπου επισκεφτήκαμε την Αρχαία αγορά, το μουσείο Ηρακλειδών, το μουσείο της Ακρόπολης και συναντήσαμε τον συγγραφέα του βιβλίου που διαβάσαμε Τεύκρο Μιχαηλίδη.

=========================

Σχολικό Έτος 2012-2013

DSC_0258_2

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Λέσχη μας λειτούργησε αυτή τη φορά στο Γυμνάσιο Σούδας (που ελπίζουμε να γίνει η βάση της) από τους καθηγητές Γιάννη Παπόγλου (Μαθηματικό) και Νίκο Χατζηϊωάννου (Φιλόλογο) όπου μαζί με 18 περίπου μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου μας, κάναμε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών, της Φιλολογίας, της Αστρονομίας και της Ζωγραφικής με κατάληξη την παρουσίαση του προγράμματος μας σε μια εκδήλωση στο Κ.Α.Μ.-Αρσενάλι σε συνεργασία με αντίστοιχες λέσχες των Γυμνασίων 1ου & 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Σχολικό Έτος 2011-2012

Η λέσχη ανάγνωσης Μαθηματικής λογοτεχνίας «Τα Μαθηματικά είναι το Πρόσχημα»,  άρχισε την λειτουργία της  το σχολικό έτος 2011-2012 στο Γενικό Λύκειο Σαντορίνης. Δημιουργήθηκε από τους καθηγητές Παπόγλου Γιάννη μαθηματικό και Δρατζίδου Μαριάνθη φιλόλογο.

Ποδαρικό μας έκανε το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Πυθαγόρεια Εγκλήματα» το οποίο διάβασε και επεξεργάστηκε η ομάδα μας, δίνοντας μια διαθεματική προσέγγιση των θεμάτων που ανέκυπταν, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των συντονιστών εκπαιδευτικών και τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Στο ταξίδι μας αυτό είχαμε για επιβάτες 11 μαθητές αλλά και συναδέλφους από σχολεία της περιοχής που με μεγάλη χαρά μας συνέτρεξαν.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την  ιστορία των Μαθηματικών, με μαθηματικούς που καθόρησαν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και αποτέλεσαν σημεία αναφοράς αυτής της επιστήμης. Επίσης μπήκαν στο ρόλο του συγγραφέα ξαναγράφοντας απόσπασμα του βιβλίου, συμμετείχαν σε μία προσομοίωση Συμποσίου όπου κάθε μαθητής επέλεξε να ερευνήσει και να παρουσιάσει θέματα που άπτονταν το βιβλίο σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις τους, άκουσαν μουσικές, ζωγραφίσανε, συζήτησαν με τον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη (συγγραφέα του πρώτου βιβλίου)  μέσο skype…

Η επιτυχία της λέσχης  επισφραγίστηκε με την επιθυμία των μαθητών να διαβαστεί και δεύτερο βιβλίο, κάτι πού δεν ήταν προγραμματισμένο από την πλευρά των συντονιστών. Το δεύτερο βιβλίο που επιλέχθηκε από τους μαθητές μετά από ψηφοφορία ήταν: «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ»   του Απόστολου Δοξιάδη.

Το πρώτο βήμα είχε πλέον γίνει. Με περισσότερη όρεξη, με λίγη πείρα και σε πείσμα των καιρών συνεχίζω την λέσχη ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο Σούδας. Το ταξίδι συνεχίζεται…2 Σχόλια στο “Η μικρή μας Ιστορία”

 1.   ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗΣ είπε:

  ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ;

  •   jpapoglou είπε:

   Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας, για την ανάρτηση φωτογραφιών, βίντεο, ονομάτων ή επιθέτων μαθητών, σε Blog ή site, πρέπει ο υπεύθυνος του ιστολογίου να έχει υπογεγραμμένη άδεια από τον γονέα.
   Εμείς ζητήσαμε και πήραμε την άδεια από τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, για την δημοσίευση των φωτογραφιών, των βιντεο, των ονομάτων και των επιθέτων τους.
   Παρόλο που όλοι ανεξερέτος έδωσαν την άδεια για την δημοσίευση των φωτογραφιών και των βίντεο στο blog μας, κάποιοι γονείς δεν θέλησαν να δημοσιευθεί το όνομα ή το επίθετο των παιδιών τους κατι που φυσικά σεβαστήκαμε.
   Εξαιτίας αυτού θεωρήσαμε σωστότερο να μην δημοσιεύσουμε τα ονόματα όλων των μαθητών αλλά μόνο των παιδιών που είχαν το ημερολόγιο της λέσχης και αυτών που έκαναν κάποιες παρουσιάσεις, αφού πρώτα είχαμε την γονική συγκατάθεση.

Αφήστε μια απάντηση