Ηλιακή ενέργεια

αρχείο λήψης 1Πιθανότατα αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν γίνεται λόγος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: η ηλιακή ενέργεια. Αξιοποιεί το ηλιακό φως χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά στοιχεία που συχνά ενσωματώνονται σε συστήματα ηλιακών συλλεκτών και μετατρέπουν το ακτινοβολούμενο φως απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια. Το φωτοβολταϊκό φαινόμενο – ένα φυσικό και χημικό φαινόμενο – είναι ο μοναδικός κάτοχος αυτής της καθαρής μεθόδου συλλογής ενέργειας.

Υδροηλεκτρική ενέργεια

αρχείο λήψηςΗ αξιοποίηση των υδάτινων ρευμάτων είναι ένα δοκιμασμένο μέσο παραγωγής ενέργειας που χρονολογείται από τους αρχαίους πολιτισμούς. Από τους παραδοσιακούς νερόμυλους έως τους σύγχρονους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που βασίζονται σε φράγματα κατασκευή, η υδροηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να προσφέρει ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής πράσινης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γεωθερμία

ΓεωθερμίαΟι γεωθερμικές τεχνολογίες χρησιμοποιούν τη σταθερή θερμοκρασία κάτω από τον φλοιό της Γης για την παραγωγή λύσεων θέρμανσης και ψύξης. Συλλέγουν και μεταφέρουν αυτή τη θερμότητα για χρήση σε σπίτια, βιομηχανίες και γραφεία. Αυτή η τεχνολογία εξοικονόμησης του πλανήτη κερδίζει σταθερά έδαφος παγκοσμίως, επειδή παρέχει οιονεί αέναα ενέργεια με αμελητέες εκπομπές.

Βιομάζα

 

biomaza6.jpgΗ βιομάζα αναφέρεται σε κάθε είδους οργανικό υλικό, όπως φυτά ή απόβλητα ζώων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Η βιομάζα απελευθερώνει ενέργεια μέσω της καύσης ή της ζύμωσης, μετατρέποντάς την σε θερμότητα, ηλεκτρική ενέργεια ή ακόμη και σε βιοκαύσιμα. Αυτές οι διαδικασίες αξιοποιούν τον πρωταρχικό τρόπο αποθήκευσης ενέργειας της φύσης – τη χημική διαδικασία – καθιστώντας τη βιομάζα ισχυρή λέξη-κλειδί για τις ανανεώσιμες ενεργειακές συζητήσεις.

Υπερπληθυσμός

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 10:37 μμ |  Με ετικέτα , |

7 Billion: How Did We Get So Big So Fast?

 

ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (Population Growth)

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξάνεται μέχρι το 2050

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 1:48 μμ |  Με ετικέτα , |

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά με όλο και πιο αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησής του που έφτασε το μέγιστο (πάνω από 2% ετησίως) πριν από εξήντα χρόνια μειώθηκε στο μισό (0,9 %) το 2022 και θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι την πιθανή σταθεροποίησή του στα τέλη του αιώνα μας, σύμφωνα πάντοτε με το «ενδιάμεσο» σενάριο των προβολών των Ηνωμένων Εθνών. Η επιτάχυνση της αύξησής του τους τελευταίους δύο αιώνες οφείλεται στη διαδοχική είσοδο διαφορετικών περιοχών στη δημογραφική μετάβαση, οι υψηλότεροι δε ρυθμοί καταγράφονται σε μια περίοδο που η γονιμότητα είναι ακόμα υψηλή σε όλες τις χώρες του «Νότου» (5 έως 7 παιδιά ανά γυναίκα κατά μέσο όρο), ενώ η θνησιμότητα έχει αρχίσει ήδη να περιορίζεται.

Πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στο 44o τεύχος της σειράς «DemoNews» με θέμα «Ο πληθυσμός του πλανήτη και της Κίνας στον ορίζοντα του 2050», ένα ψηφιακό δελτίο του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας, στο οποίο οι συγγραφείς (ο καθ. Βύρων Κοτζαμάνης και ο μεταδιδάκτορας Γεώργιος Κοντογιάννης), παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων προβολών (2022) των Ηνωμένων Εθνών. Η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού αναφέρουν πως οφείλεται στο ότι η γονιμότητα άρχισε να μειώνεται πολύ γρήγορα σε πολλές χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και στη συνέχεια, με αργότερους όμως ρυθμούς, στην Αφρική. Παρολαυτά, αυτό δεν απέτρεψε την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, λόγω της αδράνειας των δημογραφικών φαινομένων (όσο νεότερος είναι ένας πληθυσμός, ακόμη και αν τα ζευγάρια κάνουν όλο και λιγότερα παιδιά, ο συνολικός αριθμός γεννήσεων παραμένει υψηλός).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε: Ταχύτατη δημογραφική γήρανση στην Κίνα

Η αύξηση του πληθυσμού

Κάτω από: Χωρίς κατηγορία | ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023 5:52 μμ |  Με ετικέτα , |

Η αύξηση του πληθυσμού (Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια) 

(https://www.youtube.com/watch?v=PUwmA3Q0_OE)

Ο παγκόσμιος πληθυσμός από το 1800 ως το 2100, βασισμένος σε στοιχεία και προβλέψεις του 2004 από τον ΟΗΕ (μπλε και κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο αντίστοιχα), καθώς και σε εκτιμήσεις για τους ιστορικούς χρόνους από το Γραφείο Απογραφών των ΗΠΑ (μαύρο). (Συνεχίστε…)