Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου Η πρώτη Ελληνίδα διηγηματογράφος (1867 – 1906)

22 Δεκέμβριος 2019  Με ετικέτα

“Κόρη ευπειθής και άλλα διηγήματα”

22 Δεκέμβριος 2019  Με ετικέτα

“ΚΟΡΗ ΕΥΠΕΙΘΗΣ και άλλα διηγήματα» Εκδόσεις Νεφέλη

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Η κυρία Παρθενιάδου, επαινούσα την πρωτότοκόν της Αμαλίαν, λέγει αυτά σταυροκοπούμενη.

—    Όχι να καυχηθώ, έδωκα στα παιδιά ανατροφή. Με σέβονται και έξω από τα λόγια μου δε βγαίνουνε. Θεοφοβούμενα, ποτές τους νηστεία δεν χαλνούνε. Εκείνη η Αμαλία μου (όχι να το παινεθώ), όλοι την λένε κορώνα των κοριτσιών. Άλλη να ήτανε τον κυρ Ιορδάνη άντρα της τον έπαιρνε; Ποτές δεν το ’κανε, μα η Αμαλία μου το χρυσό μου το κορίτσι τον πήρε, για να μην πει όχι σε μένα.

Καλά έκαμα και δεν τα ’μαθα πολλά γράμματα τα παιδιά μου, να πάρει ο νους τους αέρα και να θέλουνε να σηκώσουνε κεφάλι. Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Η γενιά του 1880

22 Δεκέμβριος 2019  Με ετικέτα

Η λογοτεχνική “Γενιά του 1880” περιλαμβάνει μια μεγάλη και σημαντική ομάδα λογοτεχνών που δραστηριοποιούνται τόσο στην πεζογραφία όσο και στην ποίηση και διαμορφώνουν με το έργο τους τις λογοτεχνικές τάσεις της περιόδου 1880 – 1910 περίπου. Συνδέεται με το πέρασμα από τον Ρομαντισμό στον Ρεαλισμό. Οι σημαντικότεροι συγγραφείς διηγημάτων της περιόδου αυτής είναι οι: Γεώργιος Βιζυηνός,  Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Γεώργιος Δροσίνης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Κονδυλάκης, Γιάννης Βλαχογιάννης, κ.ά.

Δράση e – Twinning

22 Δεκέμβριος 2019  Με ετικέτα

Δείτε το στο slideshare.net

Η πρώτη Ελληνίδα διηγηματογράφος (1867 – 1906)

15 Δεκέμβριος 2019  Με ετικέτα

   Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1867 στη Βλάγκα της Κωνσταντινούπολης, κόρη του στρατιωτικού γιατρού Βασιλείου Παπαδόπουλου και της συζύγου του Ελένης το γένος Φαλιέρη. Είχε έναν αδερφό τον Ιωάννη (Τζαννή) που υπήρξε καθηγητής μεσαιωνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εφτά χρόνια μετά τη γέννησή της ο πατέρας της τοποθετήθηκε στον τουρκικό ναύσταθμο του Κεράτιου κόλπου και η οικογένεια μετακόμισε στο Χάσκιοϊ.

http://medusa.libver.gr/jspui/bitstream/123456789/4822/2/ALEKSANDRA%20PAPADOPOULOU.pdf

  Το αφηγηματικό έργο της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου

τοποθετείται χρονικά στην πεζογραφική παραγωγή της λεγόμενης γενιάς του 1880, η οποία εκπροσώπησε την άνθιση του πεζού – ιδιαίτερα του διηγηματικού – λόγου στη χώρα μας. Ωστόσο το έργο της αποκλίνει από την κυρίαρχη για την εποχή τάση της λυρικής ηθογραφίας στον ελληνικό πεζό λόγο.

 

“Το διήγημα ομοιάζει με γυναίκα”

15 Δεκέμβριος 2019  Με ετικέτα

“Το διήγημα ομοιάζει με γυναίκα”

Ο συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος εκθέτει τις απόψεις του για το διήγημα ως λογοτεχνικό είδος σε ένα άγνωστο  ως τώρα θεωρητικό κείμενο, το οποίο έκανε γνωστό ο καθηγητής Ιωάννης Παπακώστας

“Δεσμίς διηγημάτων”

Το 1889 εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη η συλλογή “Δεσμίς διηγημάτων” της πεζογράφου Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, της πρώτης γυναίκας διηγηματογράφου. Η συλλογή προλογίζεται από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και φέρει την ένδειξη “Εν Ζακύνθω 1889”. 

 Για μια περιεκτική Ιστορία του διηγήματος βλέπε:

  1. Μηλιώνης, Χριστόφορος, Το διήγημα, εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2002
  2. Χατζηβασιλείου, Βαγγέλης, «Το διήγημα της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς», περ. διαβάζω, τεύχ. 451, Μάιος 2004, σελ. 74-78
  3. Αφρουδάκης, Άγγελος, «Συνηγορία διηγήματος. Διαπιστώσεις από κείμενα της ελληνικής και διεθνούς παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών», στο Ελ. Πολίτου-Μαρμαρινού και Σ. Ντενίση (επιμ.), Το διήγημα στην ελληνική και στις ξένες λογοτεχνίες. Θεωρία – γραφή – πρόσληψη, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2009, σελ. 536-549.
  4. Μαρία Καραΐσκου, «Αναζητώντας τον ειδολογικό χαρακτήρα του διηγήματος: Η σύγκριση με το μυθιστόρημα σε κριτικά κείμενα δημοτικιστών (1903-1928)», στο Ελ. Πολίτου-Μαρμαρινού και Σ. Ντενίση (επιμ.), Το διήγημα στην ελληνική και στις ξένες λογοτεχνίες. Θεωρία – γραφή – πρόσληψη, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2009, σελ. 112.

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση