ΕΛΙΑ-ΛΙΟΜΑΖΕΜΑ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης με επίδειξη εικόνων με ελαιόδεντρα, τον καρπό της ελιάς και το λιομάζεμα. Ο μήνας Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας κατά τον οποίο οι άνθρωποι μαζεύουν τις ελιές. Αυτές, τις βάζουν σε σακιά και τις μεταφέρουν στα ελαιοτριβεία. Με την κατάλληλη επεξεργασία του καρπού παράγεται το λάδι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό και τις σαλάτες. Τέλος, γίνεται αναφορά στον μεγάλο ζωγράφο Βαν Γκογκ και τον πίνακα ζωγραφικής που έχει σαν θέμα του το λιομάζεμα.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Συζήτηση για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη

Πίνακας με τη διάκριση χειμερινών και καλοκαιρινών ρούχων
ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ
Γίνονται επαναλήψεις των ονομασιών που έχουν τα χρώματα και τα σχήμετα. ;Hδη έχουμε προλάβει να ασχοληθούμε με αυτές τις έννοιες κατά τη διάρκεια της δια ζώσης διδασκαλίας.
Ι

{Αναγνώριση σχημάτων σε αντικείμενα του περιβάλλοντος}

Διάκριση των ευθειών, τεθλασμένων και καμπύλων γραμμών.

Συγκρίσεις ως προς το μήκος
Βιωματική προσέγγιση στο μέγεθος των αντικειμένων-Εισαγωγή λέξεων μεγάλο-μέτριο-μικρό-Διατάξεις από το μεγαλύτερο στο μικρότερο με αντικείμενα που τα παιδιά διαλέγουν από το σπίτι τους.

Διατάξεις εικόνων με βάση τη σωστή τους χρονολογική σειρά

Έννοιες αντικριστά, ανάμεσα και δεξιά -αριστερά

Προσανατολισμοί μπροστά , πίσω, αριστερά και δεξιά (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η τηλεκπαίδευση είναι μια καινούρια πραγματικότητα για τα παιδιά. Γίνεται επίδειξη εικόνων που αφορούν τους τρόπους επικοινωνίας. Η επικοινωνία στις ημέρες μας γίνεται με πολλούς τρόπους. Από το γράμμα στο φάκελο και στο ταχυδρομείο, μέχρι την εφημερίδα, το ραδιόφωνο, το τηλέφωνο, την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Τα τέσσερα βασικά συναισθήματα, της χαράς, της λύπης, του θυμού και του φόβου. Αναγνώριση και κατονομασία των συναισθημάτων.
Παιχνίδι «Λείπει ένα συναίσθημα και ποιό;»
Ακρόαση μουσικών μοτίβων και σύνδεσή τους με τα τα τέσσερα συναισθήματα.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Στα παιδιά γίνεται επίδειξη των αριθμητικών συμβόλων. Βρίσκουν στο δωμάτιο αντικείμενα μέχρι τον αριθμό πέντε. Ανάλογα με τον αριθμό που τους επιδεικνύεται, απομονώνουν τον αντίστοιχο αριθμό αντικειμένων.





Ψηφιακό υλικό από το G COMPRΙS. Δραστηριότητα για την ανάπτυξη της οπτικής μνήμης και σύνδεσης του αριθμητικού συμβόλου με την ανάλογη ποσότητα αντικειμένων στις κάρτες. Μέχρι τον αριθμό τρία.


Στο σταθμό των τρένων. Τα τρένα αναχωρούν και τα παιδιά πρέπει να συγκρατούν το σχέδιο και το χρώμα τους ώστε να τα εντοπίζουν όταν αυτά θα έχουν χαθεί από την οθόνη. Παραλλαγή της δραστηριότητας οπτικής μνήμης, το μέτρημα ενός τρένου.
Στο πολυκατάστημα και στο παιχνιδοπωλείο.
Στην πρώτη εικόνα. τα παιδιά βλέπουν τον αριθμό. Με βάση τον αριθμό λένε για την ποσότητα των αντικειμένων που πρέπει να τοποθετηθούν στα ράφια.
Στην δεύτερη εικόνα, τα παιδιά μετρούν τον αριθμό των αντικειμένων και τους αντιστοιχούν με τους σωστούς αριθμούς.

[Μαθηματικά Λεμονίδη]

{Διαδραστικός πίνακας της νηπιαγωγού Βιβής Γκραβέλη}
Αντιστοιχίσεις αριθμητικών συμβόλων και ποσότητας
Μπανάνες, πορτοκάλια και ποτήρια με χυμό. Τα παιδιά παρατηρούν προσεκτικά, τα εντοπίζουν και τα μετρούν. Παιχνίδι η χελώνα.


Εμπεριεχόμενα σχήματα, τα οποία τα παιδιά καλούνται να τα εντοπίσουν και να τα μετρήσουν. Διαλέγουν τον σωστό αριθμό.
Αναπαραγωγή μιας σύνθεσης. Με βάση τη σειρά των χρωμάτων στα αριστερά, τα παιδιά προσπαθούν να την αναπαράγουν. Η δραστηριότητα εμπλέκει τα παιδιά στη διάκριση των χρωμάτων.

Παιχνίδι ο γερανός. Κατόπιν των οδηγιών από τα παιδιά , ο γερανός τοποθετεί τα σχέδια σε συγκεκριμένα σημεία του πίνακα. Δραστηριότητα για την εκμάθηση του πάνω, κάτω και αριστερά-δεξιά.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Συμβατική φορά της ανάγνωσης. Δραστηριότητες για ανάγνωση των λέξεων από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.


{Ψηφιακό βιβλίο της Αθηνάς Αργυρίου}
Διάκριση του φωνήματος από το αρχικό γράμμα της λέξης
-Αντιγραφή της λέξης ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Αντιγραφή οριζοντίως και με κεφαλαία γράμματα
Αντιγραφή καθέτως και με πεζά γράμματα

Κύκλοι που αν ενωθούν, αποκαλύπτουν μια εικόνα. Με βάση αυτήν την εικόνα, τα παιδιά σχηματίζουν μια πρόταση.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Ο ΚΛΟΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ
ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΠΙΝΕΙ ΚΑΦΕ
ΤΟ ΨΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΙ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΖΑΡΙΑ
ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΑ ΠΑΙΡΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ
Ο ΚΛΟΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΨΑΡΙ
ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΗΤΑΝ ΜΠΑΛΑ
ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ

[Πίνακας από την νηπιαγωγό Μάρκου Κλεοπάτρα)
Για κάθε γράμμα αντιστοιχίζουμε μια συγκεκριμένη εικόνα. Κατόπιν, τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους αλφαβητάρι των Χριστουγέννων στο σπίτι τους. Σε κάθε σελίδα τέσσερα γράμματα. Το εξώφυλλο από το αλφαβητάρι είναι το παρακάτω:

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
-Αρκουδάκι
–Σαν τη νύφη στολισμένο
-Κάλαντα Χριστουγέννων
-Τρίγωνα κάλαντα
-Χιόνια στο Καμπαναριό
– Κάλαντα Πρωτοχρονιάς
-Πάει ο Παλιός ο Χρόνος
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΑΠΌ ΑΣΗΜΟΧΑΡΤΟ

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΔΩΡΟ

Η ΝΙΑΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;»

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ»

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κατέφτασε με τον μαγικό του σάκο! Βγάζει παιχνίδια από κει και σταματημό δεν έχει. Κάθε χρόνο η ίδια βαρετή ιστορία της έλευσης που συναρπάζει. Τα νήπια τον βλέπουν σαν ένα τεράστιο δώρο που μετακινείται από μέρος σε μέρος. Είναι πολύ μελετηρός! Διαβάζει αμέτρητα γράμματα με επιθυμίες, αλλά κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να του κάνει δώρο. Βάζει και γυαλιά, επειδή τα μάτια του κουράζονται με τα τόσα γράμματα που διαβάζει. Πού και πού ξεφουρνίζει το παράπονό του! Κανένας δεν τον θυμάται τις άλλες εποχές του χρόνου. Ήρθε φουριόζος για να το εκμυστηρευτεί στα παιδιά του νηπιαγωγείου. Αυτά ορκίζονται ότι τον είδαν από την οθόνη του δικού μου υπολογιστή. Τα ρώτησα για δεύτερη φορά για να μου το επιβεβαιώσουν! Όλα μου είπαν ότι τον είδαν και τον άκουσαν! ΄Ήταν λαλίστατος και δεν έμοιαζε με τον σιωπηλό Άγιο Βασίλη που είχαν στο μυαλό τους! Όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά είπαν ότι πιστεύουν στην ύπαρξή του και ότι τον αγσπούν για την γενναιόδωρη στάση του να μοιράζει αφειδώς δώρα! Εγώ δεν πρόλαβα να τον δω! Μπήκε απρόσκλητος στο σπίτι και ούτε ένα μελομακάρονο δεν πρόλαβα να του τρατάρω!!

Έρχονται οι καλικάντζαροι να αναστατώσουν όλους τους νοικοκυραίους. Φυλαχτείτε! Τα παιδιά τους είδαν σαν σκιές και τους φαντάζονται σαν άκακους λύκους που πέρασαν μέσα από τη φωτιά!

Μας αρέσει η τέχνη. Οι παρακάτω πίνακες ζωγραφικής έχουν χριστουγεννιάτικη θεματολογία. Τα παιδιά περιγράφουν αυτό που βλέπουν.(Πηγή:Aντικλείδι)


Copyright Victoria and Albert Museum / Supplied by The Public Catalogue Foundation


(c) Wolverhampton Arts and Heritage; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Κάποιες εικόνες ονειρικές που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία:

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ!