ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Φεβρουάριος 28, 2019

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 10:09 πμ

Κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης θα έπρεπε να την βλέπουμε ως βαθμίδα ανεξαρτησίας και βαθμιαίας αποδέσμευσης από το οικογενειακό περιβάλλον. Με βάση τις νοητικές ικανότητες και το επίπεδο της ψυχικής ωρίμανσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έπρεπε να αποκτούν σταδιακά ένα μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας! Δυστυχώς, ένα κομμάτι των εκπαιδευτικών και των γονέων δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι τα παιδιά προσέρχονται στα σχολεία για να » ξεχάσουν» για λίγο τους γονείς τους και να θυμηθούν περισσότερο τον εαυτό τους! Όλα αυτά τα σόου και η θεαματικοποίηση της εκπαιδευτικής πράξης  μπροστά στα μάτια των γονέων που προσκαλούνται με κάθε ευκαιρία, είναι μια κακώς εννοούμενη ερμηνεία του ανοίγματος του σχολείου προς την κοινωνία!

Ιανουάριος 10, 2019

Ο ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 10:19 μμ

 

Βλέπω τον «Μικρό Νικόλα». Το προλαβαίνω προς το τέλος! Ένας Άγιος Βασίλης βρίσκεται φυλακισμένος! Δεν γνωρίζω τι έχει προηγηθεί! Βλέπω αυτό που απομένει μέχρι το τέλος και βάζω τη φαντασία μου να δουλέψει! Ο Άγιος μπορεί να φυλακιστεί γιατί αντιμιλάει σε ένα παιδί, γιατί το κοροιδεύει και του παραδίδει ένα παιχνίδι που δεν επιθυμεί ή επειδή δεν φτάνει εγκαίρως για να χαρίσει τα δώρα! Αμέσως, η εξέλιξη και η πλοκή στήνεται! Δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζει με την πραγματική ιστορία! Εκεί, ο Άγιος -αυτό είναι πραγματικό στοιχείο της ιστορίας– αναγνωρίζει στον αστυνομικό ένα παιδί στο οποίο είχε δωρίσει παλιότερα χειροπέδες. Άρα, το παιδί μεταμορφώνεται μέσαι από το παιχνίδι με τις χειροπέδες σε έναν ενήλικο αστυνομικό που εφαρμόζει πιστά το γράμμα του νόμου και μπορεί να περάσει αληθινές χειροπέδες σ’ έναν Άγιο Βσσίλη! Νομίζω ότι στην εξέλιξη της ιστορίας γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν! Ο άγιος Βασίλης επιστρέφει στη στιγμή που συναντάει το παιδί και μελλοντικό αστυνομικό! Το παιδί ζει σε μια προβληματική οικογενειακή κατάσταση!! Είναι συναισθηματικά παραμελημένο από τους γονείς του, βίαιο και με πολλές εκρήξεις θυμού! Σε μια από αυτές τις στιγμές βίας παλεύει με τον Μικρό Νικόλα που κρατάει μια μαγική μπάλα που έχει χάσει ο Άγιος Βασίλης. Ο κάτοχος μιας τέτοιας μπάλας γίνεται, αυτομάτως, Άγιος Βασίλης! Το βίαιο παιδί θέλει να αρπάξει αυτήν την μπάλα από τα χέρια του Νικόλα! Δεν τα καταφέρνει! Ο Άγιος Βασίλης που βλέπει τον αγώνα του Νικόλα για να διατηρήσει την μαγική μπάλα,, του την χαρίζει! Το έργο τελειώνει με το έλκηθρο να απομακρύνεται λουσμένο στο φεγγαρόφωτο!

Ιούνιος 26, 2018

ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 12:47 μμ

Κάποτε στον οδοντογιατρό, ένα παιδάκι ούρλιαζε και παρουσίαζε μια σθεναρή αντίσταση στην προσπάθεια του οδοντογιατρού για να ελέγξει την οδοντοστοιχία του! Μια συνηθισμένη τεχνική για να καμφθούν οι αντιστάσεις του παιδιού, ήταν η υπόσχεση ότι θα παραλάβει στο τέλος της επίσκεψης ένα ζαχαρωτό ή αυτοκόλλητο! Τα πράγματα,, βέβαια, εξελίχτηκαν και οι τεχνικές προόδευσαν! Τώρα, οι οδοντογιατροί και άλλες ειδικότητες επαγγελματιών που ασχολούνται με τα παιδιά, μεταμορφώνονται σε μάγους, ζογκλέρ, κλόουν και λοιπές κατηγορίες εμψυχωτών που προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να προσελκύσουν την προσοχή των παιδιών! Προς τις αγαπητές/ αγαπητούς νηπιαγωγούς: τον Σεπτέμβριο με ξυλοπόδαρα μήπως και κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νηπίων και πετύχουμε τα καλύτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα!!

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 12:43 μμ

Στο ελικόπτερο, το παιδάκι πετάει. Έχει τα χρώματα παραλλαγής στο στρατό! Είναι ένα ελικόπτερο για πολεμικές επιχειρήσεις και όχι για τη διάσωση, ας πούμε, ναυαγών! Παραδίπλα, η μηχανή και η οδήγηση στις δυο ρόδες! Το παιδί ταξιδεύει σαν τους » ξέγνοιαστους καβαλάρηδες» ! Ευτυχώς, δεν θα μπερδέψει τα περήφανα άλογα με τις δίκυκλες μηχανές! Να και η κοτούλα που έχασε τα χρυσά αυγά ! Κουνήσου και σκάλιζε παιδί! Όλο και κάτι θα βρεις στο έδαφος κάτω από το έδαφος! Η ζωή είναι στρώσεις που επικαλύπτονται και ποιός ξέρει τι ανακάλυψες τώρα; Μπες στο αυτοκίνητο για ασφάλεια! Με τις μηχανές δεν σε προσέχουν πολύ! Δεν σε υπολογίζουν, καθώς λένε! Μπες στο αυτοκίνητο με τις τέσσερις ρόδες! Δεν θα κινδυνεύσεις να γλιστρήσεις! Πόσα ζει ένα παιδί στον κόσμο των ομοιωμάτων…

Ιούνιος 25, 2018

ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ…

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 12:21 μμ

Όσο πιο απρόσωπες γίνονται οι σχέσεις, τόσο οι γονείς θέλουν μια πιο προσωπική σχέση του παιδιού τους με τον/ !την νηπιαγωγό που υπερβαίνει την προβλεπόμενη σχέση που αναπτύσσεται έτσι κι αλλιώς!. Η απεύθυνση και η φροντίδα προς το παιδί πρέπει να είναι αδιάκοπη! Κάτι σαν ένα ατομικό φροντιστήριο όπου δεν θα παραλείπεται ο συνεχής εκθειασμός για την αλματώδη πρόοδο του παιδιού.

Ιανουάριος 20, 2018

ΧΑ’Ι’ΝΤΙ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 1:01 μμ

Η ορφανή Χάιντι ζει με τον ερημίτη παππού της σε μια καλύβα! Σκληρή η μοίρα της που, ωστόσο, δεν αλλοιώνει τον καλοσυνάτο χαρακτήρα της! Πάντα δείχνει αλληλεγγύη σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη! Μια συνομήλική της κοπέλα, στην προσπάθεια να εκδιώξει ένα ποντίκι, σπάει ένα ξύλινο διακοσμητικό άλογο που έχει ιδιαίτερη αξία για την αυταρχική μητέρα της! Το κορίτσι αναζητά βοήθεια στην Χάιντι και τον παππού της που είναι ο καλύτερος ξυλουργός! Ο παππούς που έχει προηγούμενα με την οικογένεια του κοριτσιού, δηλώνει ότι θα προσφέρει βοήθεια μόνο αν ακούσει τη συγγνώμη των γονιών για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους! Ωστόσο, όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα! Το κορίτσι που κρυφακούει τον διάλογο του παππού με την Χάιντι, αποχωρεί απογοητευμένο και χάνεται στο βουνό! Την βασανίζουν οι τύψεις για τη ζημιά που έχει κάνει! Φοβάται πολύ την τιμωρία της μητέρας της και γι’ αυτό παίρνει τα βουνά! Η Χάιντι καταλαβαίνει τις προθέσεις της και διαισθάνεται ότι η ζωή της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Κινητοποιεί κάποιο φίλο και τον παππού της για να την βρουν! Την κοπέλα την έχει τσιμπήσει ένα φίδι. Την προλαβαίνουν εγκαίρως και σώζουν τη ζωή της! Αυτή η πράξη αναγκάζει την οικογένεια να ευχαριστήσει και να ζητήσει συγγνώμη από τον παππού! Η ζωή ομαλοποιείται και στο σχολείο κάνει την εμφάνισή του ο καινούριος και ευπαρουσίαστος δάσκαλος! Μέσα στην τάξη, το κορίτσι που σώθηκε χάρη στην πρωτοβουλία και την δράση της Χάιντι κάνει ότι δεν την αναγνωρίζει! Εξάλλου, » κανένας πιο βέβαιος εχθρός από τον αχάριστο που ευεργετήθηκε»…

Δεκέμβριος 26, 2017

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 10:20 πμ

Αυτή είναι η συμμορία των εκδικητών που διαθέτει τον δικό της χώρο! Σε μια ξύλινη παράγκα μαζεύεται η ομάδα των 6 περίπου παιδιών και παίζουν ή συζητούν! Εφαρμόζονται κανόνες άμεσης δημοκρατίας και η είσοδος στο κρησφύγετο επιτρέπεται μόνο με συνθηματικό! Οι αποφάσεις λαμβάνονται με ψηφοφορία! Όταν το σπίτι διαλύεται από μια ξαφνική καταιγίδα;, η ομάδα συνέρχεται για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την καινούρια κατάσταση! Μην διαθέτοντας σχετική τεχνογνωσία τα παιδιά, καταφεύγουν στον μπαμπά του Νικόλα και σ’ έναν άλλο εριστικό και επιθετικό μπαμπά που θέλει να κάνει κουμάντο! Να χτιστεί ξανά το σπίτι με τα χέρια των παιδιών, είναι μια απλή κουβέντα. Δυο κορίτσια μαλώνουν επειδή το ένα αποφεύγει να εργαστεί από κίνδυνο μην λερώσει το ρούχο που φοράει! Το άλλο κορίτσι την λερώνει επότηδες κι αυτή ανταποδίδει! Αποχωρούν και οι δυο θυμωμένες! Πρόβλημα υπάρχει και στο μέρος όπου θα κατασκευαστεί το καινούριο σπίτι. Τα παιδιά επινοούν την λύση της ψηφοφορίας για να επιλύσουν το πρόβλημα! Επιλέγουν τον ίδιο χώρο με πριν κι αυτό ενοχλεί ένα μέλος της συμμορίας των εκδικητών ( όχι των γλυφτών) που αποσύρεται από την ομάδα! Ένα άλλο παιδί που δεν εισακούεται η γνώμη του για το ύψος των παραθύρων, αποσύρεται ενοχλημένο κι αυτό! Στο μεταξύ, ο Νικόλας και ο φίλος του μαλώνουν παρουσία και των δυο γονιών και κινδυνεύοντας  να πιαστούν στα χέρια. Ο πατέρας του Νικόλα είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, ενώ ο άλλος πατέρας θέλει την βία και τις σφαλιάρες! Ο τραμπούκος και σωματώδης πατέρας παριστάνει τον πολύξερο μάστορα που, ωστόσο, παθαίνει ατύχημα στην προσπάθεια να καρφώσει ένα καρφί! Ο πατέρας του Νικόλα ,απηυδυσμένος από τη συμπεριφορά του, εγκαταλείπει την προσπάθεια για να » διαβάσει την εφημερίδα του»! Ο άλλος πατέρας αποχωρεί κι αυτός για να φροντίσει το χτυπημένο του δάχτυλο! Η ομάδα φυλλοροεί! Έχουν απομείνει ελάχιστα παιδιά που δεν μπορούν να φτιάξουν το σπίτι! Η συμμορία των εκδικητών υπάρχει ως ένα κακό πρότυπο λειτουργίας μιας παιδικής ομάδας, επειδή απ’ αυτήν απουσιάζει το πνεύμα της συνεργασίας!

Δεκέμβριος 25, 2017

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ;

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 12:33 μμ

Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε μια ξαφνική αδιαθεσία και χρειάζεται να απευθυνθούμε στους γιατρούς για να προλάβουμε μια πιθανή επιδείνωση της υγείας μας! Αν το περιστατικό είναι ήπιας μορφής, καταφεύγουμε στους φαρμακοποιούς! Τα φαρμακεία διημερεύουν ή διανυκτερεύουν για να καλύψουν τα έκτακτα περιστατικά! Εννοείται, φυσικά, ότι τα νοσοκομεία παραμένουν μονίμως ανοιχτά και υπάγονται σε μια κυλιόμενη και εκ περιτροπής διαθεσιμότητα στην υποδοχή των έκτακτων περιστατικών! Τα γραφεία κηδειών είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να διευθετήσουν όλες τις λεπτομέρειες για το τελετουργικό της κηδείας ενός ανθρώπου! Γραφείο κηδειών που να έχει ωράριο, δεν νοείται! Ο θάνατος μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε! Ο θάνατος είναι ένα έκτακτο γεγονός που συγκλονίζει!

Η πυροσβεστική υπηρεσία με όλα τα παραρτήματά της βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρικών φαινομένων ή απεγκλωβισμών σε ασανσέρ! Ο στρατός, η αστυνομία, το λιμενικό είναι επαγγελματικοί χώροι που λειτουργούν επειδή επεμβαίνουν σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται έκτακτες! Οι ασκήσεις και η προληπτική τους δράση στοχεύει στην μείωση των πιθανοτήτων για την εμφάνιση των έκτακτων περιστατικών!

Ανέφερα πιο πάνω, κάποιους επαγγελματικούς χώρους όπου το ωράριο της εργασίας οφείλει να καλύπτει ολόκληρο το 24ωρο! Κοινό στοιχείο όλων αυτών των επαγγελματικών κλάδων είναι ότι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας ως ένα έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός! Μια τέτοια διαπίστωση είναι σημαντικό να την εμπεδώσουμε προκειμένου να καταλάβουμε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίζεται ως ένα έκτακτο γεγονός διαμέσου του καταναλωτικού τρόπου ζωής! Αν τα εργασιακά ωράρια γίνονται λάστιχο, είναι επειδή ο άνθρωπος πρέπει να εμφανίζεται μονίμως διαθέσιμος να καταναλωθεί! Ο καταναλωτικός άνθρωπος συνιστά ένα έκτακτο γεγονός! Το παιδί στο σχολείο;

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΟΛΙΒΙΑ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 9:58 πμ

Η Ολίβια είναι μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας γουρουνιών! Είμαστε λίγο πριν την γιορτή των Χριστουγέννων και την έλευση του βαρυφορτωμένου με δώρα Αι-Βασίλη! Όλα λειτουργούν στο σπίτι με βάση το καθιερωμένο πρωτόκολλο συμπεριφοράς! Ετοιμασίες για τα γλυκά, ο Αι-Βασίλης θα πρέπει να κεραστεί με μπισκότα και οι τάρανδοι να φάνε κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά προκειμένου να αναπληρώσουν την μεγάλη σπατάλη ενέργειας στο μακρύ και επίπονο ταξίδι τους! Τα παιδιά γουρουνάκια θα πρέπει να αποφασίσουν τι παιχνίδι προτιμούν! Για να αποφασίσουν, ψάχνουν να βρουν στο μπαούλο τα παιχνίδια εκείνα που μπορεί να τους λείπουν! Εν τω μεταξύ, το σκυλί του σπιτιού μπερδεύει και εξαφανίζει κάλτσες παιχνίδια κσι την Ματίλντα που είναι η αγαπημένη κούκλα-πίθηκος της Ολίβια! Μπορεί ο Αι-Βασίλης με μια επίσκεψη αστραπή να αφήνει τα παιχνίδια μέσα στις κρεμασμένες κάλτσες και να χαροποιεί τα παιδιά, ωστόσο η Ολίβια είναι απαρηγόρητη από την απώλεια της Ματίλντα! Όλη αυτή η λύπη την στρέφει σε μια ονειροπόληση όπου η ίδια μεταμορφώνεται σε Αι-Βασίλη που μοιράζει χαμένα αντικείμενα αντί για δώρα! Αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει το επεισόδιο που παρακολουθώ στην παιδική ζώνη της ΕΡΤ2 αρκετά λενδιαφέρον! Η απώλεια και η επιστροφή των χαμένων αντικειμένων είναι ένα καινούριο ποιοτικό στοιχείο στον χιλιοειπωμένο μύθο του Αι-Βασίλη! Τελικά, η Ολίβια ανακαλύπτει τι ακριβώς συμβαίνει με το σκυλί και νιώθει πανευτυχής που ξαναβρίσκει την αγαπημένη Ματίλντα της!

Δεκέμβριος 24, 2017

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 3:49 μμ
  1. Η «καραμέλα» είναι η ονομασία με την οποία βαφτίζει η παρέα ένα γατάκι που ο Μικρός Νικόλας-σημαίνον πρόσωπο της παρέας- παίρνει από τον μπακάλη της γειτονιάς του! Ο Νικόλας νιώθει την επιθυμία και την ανάγκη να υιοθετήσει το μικρό γατάκι χωρίς, ωστόσο, να υπολογίσει τις προθέσεις των γονιών του! Η μητέρα του είναι απόλυτη: «Στο σπίτι δεν μπαίνουν ζώα»! Αυτή είναι μια πρώτη ψυχρολουσία για τον Νικόλα! Αντεπιτίθεται στην απόλυτη στάση της μητέρας, λέγοντας πως οι γονείς των φίλων του θα δεχτούν να υιοθετήσουν το γατάκι! Η πραγματικότητα τον διαψεύδει! Σε κανένα σπίτι δεν βρίσκει φιλοξενία και θαλπωρή το γατάκι! Η ομάδα των παιδιών αναγκάζεται ν’ αναλάβει δράση! Το γατάκι θέλει χώρο και τροφή για να μπορέσει να μεγαλώσει σωστά! Τα παιδιά το τοποθετούν σε κούνια και κοντά στο μέρος που παίζουν, ώστε να μπορούν να το επιβλέπουν! Ένα σκυλί που γαβγίζει, χαλάει τα σχέδια! Το φοβισμένο γατάκι εξαφανίζεται και περιπλανιέται! Τα παιδιά ανησυχούν για την τύχη του και ξεκινούν μια μεγάλη προσπάθεια για να το εντοπίσουν! Τα καταφέρνουν και το παίρνουν στο σχολείο! Το γατάκι που δεν μπορεί να τηρήσει τους κανόνες συνομωσίας, κινείται ανεξέλεγκτα στους χώρους του σχολείου και τα κάνει όλα άνω κάτω! Μια δασκάλα παθαίνει αλλεργικό σοκ και ο διευθυντής δίνει εντολή να περιμαζέψει το γατάκι ο μπόγιας! Τα παιδιά ανησυχούν και απεύχονται μια τέτοια τύχη για την «Καραμέλα»! Λίγο πριν γίνει η κλήση στον μπόγια,, ένας δάσκαλος συγκινείται από το βλέμμα του ζώου και αναλαμβάνει να το υιοθετήσει! Αυτή η υιοθεσία είναι ανέλπιστη και τα παιδιά το πανηγυρίζουν αναλόγως!

©2019 ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων