ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Αύγουστος 31, 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 12:43 μμ

20170831_070554 20170831_070605 20170831_070607

Η Ολίβια και ο Ίαν είναι τα δυο παιδιά μιας τετραμελούς οικογένειας! Η Ολίβια είναι η μεγαλύτερη και διακατέχεται από το άγχος και την αγωνία να διατηρήσει όλα τα προνόμια της ηλικίας της! Η Ολίβια είναι σε μμια φάση της ανάπτυξης της που ταυτίζει το ύψος με την ηλικία! Ο πιο ψηλός άνθρωπος γίνεται, αυτομάτως, ο πιο μεγάλος! Με αυτήν την εσφαλμένη αντίληψη να την καταδιώκει, ζητάει από τον μικρότερο αδελφό της να πάψει να μεγαλώνει! Οποιαδήποτε μεταβολή στο ύψος, την πανικοβάλλει! Ζητάει από τον Ίαν να μην μεγαλώνει, πράγμα που είναι αδύνατο! Λειτουργεί με πονηριά και προσπαθεί να τον εξαπατήσει. Του λέει ότι αν μεγαλώσει σε ύψος και σε όγκο, δεν θα μπορεί να παίζει κρυφτό, να αγωνίζεται σε αγώνα μπειζ μπωλ και να κάνει ποδήλατο! Ο μικρός Ίαν πιστεύει την αδελφή του και πανικοβάλλεται! Προτού ακολουθήσει τις συστάσεις της αδελφής του( να μην μεγαλώσει δηλαδή!) συμβουλεύεται τον πατέρα του! Ο πατέρας καθησυχσζει τους φόβους του, αλλά αντιλαμβάνεται και τον φόβο που έχει η Ολίβια! Συζητά μαζί της και της εξηγεί ότι θα παραμένει η μεγάλη αδελφή κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ! Το ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας είναι ότι ο ανταγωνισμός των δυο αδελφών στο οικογενειακό περιβάλλον, μεταφέρεται στο σχολείο! Εκεί, η Ολίβια περπατά με γόβες που την ψηλώνουν και έχει ν’ ανταγωνιστεί τους συμμαθητές της και όχι τον μικρότερο αδελφό της….

Αύγουστος 30, 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 12:10 μμ

20170830_082556 20170830_082617 20170830_0826348

Εντομοκτόνα, ρόδες, πεταμένα μπουκάλια συνιστούν ένα περιβάλλον διερεύνησης για μερικές μύγες! Μια από τις μύγες, έχει την φαεινή ιδέα να τρυπώσει μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι εμφιαλωμένου νερό! Η τροχιά εκεί μέσα είναι προδιαγεγραμμένη!

Οι υπόλοιπες μύγες ακολουθούν το παράδειγμα της πρώτης! Μπαίνουν στο μπουκάλι, πετούν με σπειροειδείς κινήσεις και εξερευνούν το καινούριο μέρος! Μια πασχαλίτσα που συμπεριφέρεται προβοκατόρικα και έχει περιπαιχτική διάθεση, κοροιδεύει από το στόμιο του μπουκαλιού τις μύγες! Αυτές, δείχνουν να θυμώνουν! Όλες μαζί, σηκώνουν το μπουκάλι και ευρισκόμενες εντός του, αρχίζουν να την καταδιώκουν!

Η πασχαλίτσα είναι ταχύτατη, ευέλικτη και αρκετά πονηρή! Το μπουκάλι με τις μύγες πετάει σαν ένα διαστημόπλοιο που δεν έχει όργανα να να μπορεί να προσανατολιστεί! Η πασχαλίτσα εφαρμόζει μια στρατηγική εγκλωβισμού των μυγών! Κατευθύνει την καταδίωξη στον μεγάλο ιστό μιας αράχνης! Το μπουκάλι με τις μύγες παγιδεύεται εκεί! Η πασχαλίτσα έχει εκτελέσει άψογα την αποστολή της! Η αράχνη έχει δεχτεί ένα ανέλπιστο δώρο σε συσκευασία μπουκαλιού! Η περίφημη ρήση » η ισχύς εν τη ενώσει» των μυγών, ακυρώνεται στην πράξη! Παράξενος ο κόσμος των εντόμων…

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 11:03 πμ

20170830_075920 20170830_075731 20170830_075726

Η αράχνη πλέκει με αριστοτεχνικό τρόπο το δίχτυ της και προσδοκά να παγιδεύσει τα μικρά έντομα! Η αράχνη στήνει την παγίδα της και περιμένει υπομονετικά! Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που το δίχτυ της παγιδεύει ένα μπαλόνι; Τότε, η αράχνη περιεργάζεται το ιπτάμενο αντικείμενο , πατάει πάνω στην άγνωστη επιφάνειά του και προσπαθεί να το αποκολλήσει! Τα καταφέρνει, αλλά μαζί με το μπαλόνι φεύγει και η ίδια!

Ανεβασμένη σ’ ένα μπαλόνι που πετάει, η αράχνη ανακαλύπτει έναν καινούριο κόσμο! Βλέπει τα πράγματα μ’ έναν τρόπο που δεν θα ξαναέβλεπε ποτέ! Οι ονειρικές της διαδρομές δεν γίνονται χωρίς φόβο και έκπληξη για το πρωτόγνωρο! Πετώντας, διασταυρώνεται με μια άλλη αράχνη που ζει μια παρόμοια εμπειρία! Το μπαλόνι της άλλης αράχνης ακουμπάει σε ένα κοφτερό κλαδί και σκάει! Όλο αυτό λειτουργεί ως αφύπνιση για την άλλη αράχνη που αποφεύγει την επαφή με την αιχμηρή επιφάνεια ενός βράχου και αποτρέπει το σκάσιμο του μπαλονιού!

Το ταξίδι και η περιπλάνηση συνεχίζεται! Η αράχνη περνάει πάνω από λιβάδια, δασικές εκτάσεις και ποτάμια! Μια αράχνη καταδικασμένη στην ακινησία του ιστού της δεν θα μπορούσε να ζήσει αυτόν τον απίστευτο πλούτο εμπειριών! Στην διαδρομή, το μπαλόνι σκαλώνει σε έναν άλλο ιστό αράχνης! Το μπαλόνι, τώρα, έχει πάνω του δυο αράχνες! Το ταξίδι συνεχίζεται και η συντροφιά μεγαλώνει…

Αύγουστος 28, 2017

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΣΑΜΠΡΙΝΑ

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 9:41 πμ

20170828_072527Η Σαμπρίνα είναι μια διχοτομημένη ύπαρξη! Είναι μισή μάγισσα και μισή άνθρωπος. Ζει με τις δυο θείες της και έχει κοντά της μια γάτα. Η διπλή της ταυτότητα δημιουργεί προβλήματα. Με τα μαγικά της μπορεί να καταστρέψει μια γέφυρα και να προκαλέσει δυστύχημα με τους μαθητές ενός σχολικού λεωφορείου. Ως άνθρωπος, οι συγκυρίες την ευνοούν! Καταφέρνει να σώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες και ανακηρύσσεται σωτήρας! Σε μια άλλη περίπτωση, τα λανθασμένα μαγικά της λόγια προκαλούν ρήγμα σε ένα φράγμα! Προτού το νερό του φράγματος κατακλύσει την πόλη και πνίξει τους κατοίκους της, η Σαμπρίνα προλαβαίνει και ειδοποιεί τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια και να ανέβει στα πιο ψηλά σημεία ενός βουνού!

Ως μισή μάγισσα, η Σαμπρίνα διαθέτει μια κλεψύδρα που την διευκολύνει να μεταβαίνει στο παρελθόν και στο   μέλλον! Η ίδια αντιδρά σε κάθε προσπάθεια «ηρωποίησης» της! Μπορεί να μεταβαίνει στο παρελθόν και να το τροποποοιεί προς όφελος του παρόντος, ωστόσο αρνείται ένα μέλλον όπου αποθεώνεται ως μέγιστη ευεργέτρια ! Στο συγκεκριμένο επεισόδιο που παρακολούθησα σήμερα, το παρελθόν είναι χρήσιμο μόνο στο μέτρο που η Σαμπρίνα μπορεί να τ’ αλλάξει! Το μέλλον είναι ανυπόφορο, επειδή η Σαμπρίνα σχεδόν λατρεύεται από τον κόσμο. Όλα τα παιδιά βαφτίζονται με το όνομά της, παντού υπάρχουν τ’ αγάλματα με το πρόσωπό της και τα μαγαζιά έχουν το όνομά της προς τιμήν της! Όλο αυτό που αντικρίζει η Σαμπρίνα την κάνει να νιώθει άσχημα! Τίποτε από αυτά δεν τ’ αξίζε! Επιθυμεί να επανέλθει στο παρόν και να βρει τ’ αγαπημένα της πρόσωπα. Ωραίο το ταξίδι στο Χρόνο, ωστόσο, προέχει η συναισθηματική ασφάλεια και η αγάπη των δικών της ανπροέχε στο παρόν!

Αύγουστος 20, 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 1:48 μμ

Η κάμπια είναι πεινασμένη και λαίμαργη! Καταβροχθίζει με βουλιμία τα φύλλα των δέντρων αλλά και μια σελίδα εφημερίδας που βρίσκεται πεταμένη! Η κάμπια τρώει τη σελίδα, αφήνοντας άθικτη μια εικόνα που δείχνει μια μεγάλη παραλία με ομπρέλα! Η φωτογραφία διεγείρει την φαντασία της μικρής κάμπιας! Αυτή η παραλία που ξανοίγεται στον ωκεανό, πρέπει να’ναι αληθινή!

Η εικόνα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την κάμπια.Ο δρόμος που έχει να διανύσει είναι μακρύς και διάσπαρτος από εμπόδια! Στο διάβα της, ροκανίζει τα πάντα με πρωτοφανή λαιμαργία! Καταφέρνει να διασχίσει ποτάμια και προστατεύεται από μια ισχυρή βροχόπτωση κάτω από ένα φύλλο!

Η λαχτάρα της κάμπιας να δει και να συναντήσει τον ωκεανό είναι μεγάλη! Πράγματι, τα καταφέρνει! Βρίσκεται στην ίδια ακριβώς παραλία μ’ συτήν που απεικονιζόταν στην σελίδα της εφημερίδας! Για την κάμπια, είναι η στιγμή που η φαντασία συμπίπτει με την πραγματικότητα!

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 12:12 μμ

20933801_10213402926688140_6188498661046156504_o9

Στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Μάγια η μέλισσα» η αποικία των μυρμηγκιών απελείται από την παρουσία ενός μυρμηγκοφάγου! Τα μυρμήγκια βρίσκονται σε κατάσταση πανικού! Η Μάγια η μέλισσα είναι αρκετά εύστροφη και ικανή να δίνει λύσεις σε τρέχοντα προβλήματα! Κατανοώντας τον κίνδυνο που διατρέχουν τα μυρμήγκια, θέλει να συνεισφέρει την βοήθειά της. Ο ρόλος της είναι περισσότερο συμβουλευτικός και καθοδηγητικός! Τα μυρμήγκια στη σειρά κινουμένων σχεδίων φοράνε κράνη, έχουν τυφλή υποταγή στις ιεραρχικές δομές και αποκαλούνται » στράτευμα»! Ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος είναι τα αυγά και η προστασία τους. Τα μυρμήγκια-στρατιώτες κάνουν αλυσίδα και μεταφέρουν τα αυγά σ’ ένα πιο ασφαλές καταφύγιο! Τα μυρμήγκια έχουν ήδη φτιάξει ένα παρατηρητήριο ψηλά στο δέντρο. Από κει, εποπτεύουν τις κινήσεις του εχθρού-μυρμηγκοφάγου!

Όλη η αποικία βρίσκεται σε αναβρασμό για την αντιμετώπιση του εχθρού! Αυτός, πρέπει να διαθέτει ευάλωτα σημεία και να μην είναι ανίκητος! Η Μάγια συμπαραστέκεται στον αγώνα για την αναχαίτιση και συντριβή του αντιπάλου! Ένα γυαλί που αντανακλά το φως του ήλιου γίνεται το υπερ-όπλο στα χέρια των μυρμηγκιών. Ο μυρμηγκοφάγος τυφλώνεται από το φως και τρέπεται σε φυγή! Τα μυρμήγκια και η Μάγια αισθάνονται περηφάνια για την κατατρόπωση του εχθρού!

Αύγουστος 19, 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 11:56 πμ

20988371_10213402933808318_8697710552470978976_o 20861757_10213402931248254_6876838501192906810_o 

Για όλα υπάρχει μια προθέρμανση και μια ψυχολογική προετοιμασία! Μια κάμπια κάθεται στην κομμένη βάση ενός δέντρου και παρακολουθεί τις επιδέξιες πτήσεις των εντόμων! Ο βόμβος των μελισσών το συναρπάζει! Τα κουνούπια μοιάζουν σαν μαχητικά αεροπλάνα που σχίζουν τον αιθέρα! Η κάμπια παρακολουθεί σχεδόν αποσβολωμένη το θέαμα! Είναι τόσο προσκολλημένη και γήινη, που αναγκάζεται ένα όμορφο βραδινό να ονειρευτεί ότι κι αυτή πετάει! Στο όνειρό της έχει βγάλει φτερά και διασχίζει τον αέρα με μεγάλη ταχύτητα! Όνειρο, ομολογουμένως, συναρπαστικό!

Ο χρόνος περνάει και η κάμπια μετακομίζει ψηλά στο κλαδί ενός δέντρου. Εκεί, σχηματίζει το κουκούλι και περιμένει την μεταμόρφωσή της! Το πιο τρελό της όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Ανοίγει την τρύπα στο κουκούλι και ξεπετάγεται ως μια εντυπωσιακή πεταλούδα! Μια πεταλούδα που είναι έτοιμη να πετάξει χωρίς περιορισμούς…

Αύγουστος 18, 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 11:42 πμ

 

20170818_082642 20170818_082731

 

Μέσα από ένα ξεχασμένο και παρατημενο μήλο σ’ένα τελάρο, ξεφυτρώνει μια κάμπια. Μέχρι να βγει στο φως του ήλιου, το μήλο ήταν ο βιότοπός της. Η κάμπια κινείται συσπειρώνοντας και τεντώνοντας το σώμα της! Κινείται στο πλακόστρωτο , ανάμεσα σε βιαστικούς ανθρώπους και αυτοκίνητα. Για να περάσει τον δρόμο, κολλάει στο τακούνι μιας κυρίας και μετακινείται χωρίς να κουράζεται και χωρίς ν’ απειλείται η ζωή του!

Το ένστικτο οδηγεί την κάμπια! Αυτήν την βλέπουμε πάνω στην βαλίτσα ενός ταξιδιώτη που έχει σαν προορισμό την εξοχή! Ο προορισμός του ταξιδιώτη που θα μετακινηθεί με το τρένο, ταιριάζει με τον προορισμό της κάμπιας! Το ταξίδι που γίνεται μακριά από το αστικό περιβάλλον δεν θα μπορούσε η κάμπια να το κάνει με τις δικές της δυνάμεις! Η κάμπια ξεχύνεται ελεύθερη στην φύση και βρίσκει ένα δέντρο στο οποίο ανεβαίνει! Εκεί,  θα πραγματοποιηθεί το θαύμα της μεταμόρφωσης από χρυσαλίδα σε κουκούλι σε πεταλούδα!! Η μετάβαση από τον ένα τρόπο ζωής σ’ έναν άλλο, από την μια μορφή σε μια  άλλη, αποτελεί ένα από τα αξιοσημείωτα της ζωής των πεταλούδων. Κάποιες απ’ αυτές, ζούνε μόλις μια ολόκληρη ημέρα…

Αύγουστος 15, 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 9:55 πμ

 

20170815_085828

 

Όλα συμβαίνουν ένα κυριακάτικο πρωινό. Ο πατέρας του μικρού Νικόλα κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα και σχεδιάζει να μην κάνει τίποτα. Να μην κάνει τίποτα, είναι ένας λόγος! Η μητέρα της οικογένειας του υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα έχει βάψιμο της κουζίνας! Ο πατέρας το είχε υποσχεθεί πριν καιρό και ήρθε η ώρα για να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του! Ωστόσο, είναι τελείως απρόθυμος να το κάνει και ψάχνει προφάσεις για να μην ξεκινήσει την εργασία του ! Η γυναίκα του είναι αυστηρή και αποκλείει κάθε περίπτωση για να αναβληθεί η εργασία. Σύμμαχό της έχει και τον γιο της Νικόλα που, πέρα από την προθυμία να βοηθήσει, επινοεί και λύσεις σε συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, η χαλασμένη σκάλα θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια άλλη. Ο Νικόλας βρίσκει την λύση,, καταφεύγοντας στον γείτονα . Ο ανταγωνιστικός και εριστικός γείτονας θα φέρει την σκοντας αλλά θα μαλώσει με τον μπαμπά του Νικόλα για ασήμαντη αφορμή! Κατά την διένεξη, οι δυο γονείς πασαλείβουν ο ένσς τον άλλον με χρώματα! Οι δυο γονείς αποτελούν ένα κακό πρότυπο μίμησης για τον Νικόλα! Ο γείτονας αποχωρεί με την σκάλα και ο πατέρας του Νικόλα ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει την κυριακάτικη ξεκούρασή του! Ωστόσο, η γυναίκα είναι πεισματάρα και αποφασισμένη! Οι δυο γονείς μπαίνουν στο αμάξι για να βρουν μια σκάλα που είναι απαραίτητη για το βάψιμο της κουζίνας.

Ο μικρός Νικόλας περιμένει τους γονείς του να επιστρέψουν. Στο μεταξύ, δέχεται την επίσκεψη των φίλων που τον προσκαλούν για παιχνίδι. Αρνείται την πρόσκληση, εξηγώντας την εργασία που έχει αναλάβει! Οι φίλοι του προθυμοποιούνται να τον βοηθήσουν! Αναλαμβάνουν όλοι δράση και με αδέξιες κινήσεις και επιπολαιότητα λερώνουν περισσότερο τους τοίχους! Ο μικρός Νικόλας που ήθελε να κάνει μια ευχάριστη έκπληξη στους γονείς του, νιώθει μεγάλη απογοήτευση!

Επιστρέφοντας οι γονείς, ο πατέρας έρχεται αντιμέτωπος με τ’ όλο θέαμα και ζητάει την τιμωρία του Νικόλα και των φίλων του!! Αντιθέτως, η γυναίκα του δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση για τις πράξεις των παιδιών! Εξάλλου, την επιδιόρθωση των ζημιών θα την αναλάβει ο πατέρας που «πιάνουν τα χέρια του»…

Αύγουστος 13, 2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 2

Κάτω από: Γενικά —— ξενίδης ιωάννης @ 6:26 μμ

20170813_072724Το είδος καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της δράσης! Ένα σμήνος μελισσών, εξέρχεται από την κυψέλη με συντεταγμένο τρόπο και κατευθυνόμενο ομαδικώς προς  τα λουλούδια της εξοχής.

Μια μέλισσα δεν ακολουθεί τους ομαδικούς ρυθμούς λόγω της ανάγκης της να κοιμάται λίγο παραπάνω. Δεν αρνείται την εργασία της, αλλά την προσαρμογή στο ωράριο της ομάδας. Βγαίνοντας καθυστερημένα από την κυψέλη, έχει χάσει κάθε επαφή με το σμήνος των υπόλοιπων μελισσών. Αυτό δεν την πτοεί. Ακολουθεί την δική της διαδρομή. Το ένστικτο την καθοδηγεί σε μια κατοικημένη περιοχή. Ελισσόμενο μέσα από διάφορα κτήρια, βρίσκει να τρυγήσει το νέκταρ από τα λουλούδια ενός κήπου και ξεδιψάει από το νερό ενός συντριβανιού!

Η υπόλοιπη ομάδα των μελισσών φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο παραγωγική! Έχει βρεθεί στο λάθος μέρος και στην λάθος ώρα! Η αυτόνομη μέλισσα επιστρέφει θριαμβευτικά στην κυψέλη και είναι γεμάτη χυμούς! Μια μέλισσα που ξέρει να προσανατολίζεται, που εμπιστεύεται το προσωπικό της ένστικτο και τους ατομικούς της ρυθμούς, πετυχαίνει εκεί όπου η ομάδα αποτυγχάνει παταγωδώς…

©2017 ΞΕΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων