Αρχική » ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ » ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οκτώβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

4/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΥΛΛΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τάξεις Γ’, Δ’ & ΣΤ’
Σχολικό έτος 2005-06

Η παρακάτω εργασία πραγματοποιήθηκε από την Περιβαλλοντική Ομάδα του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Σύλλα Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Εμψυχωτές δάσκαλοι: Τσικαλάκης Γιάννης και Εζανίδου Παναγιώτα.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΝΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ΓΥΠΑΕΤΟΣ
Ο ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ
Ο ΧΡΥΣΑΕΤΟΣ
Ο ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΙΤΗΣ
ΤΟ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ
Ο ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ
Ο ΑΙΓΑΓΡΟΣΟ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ
Η ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ
Η ΦΩΚΙΑ ΜΟΝAΧΟΥΣ-ΜΟΝΑΧΟΥΣ
Ο ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΟΣ


Είμαι ο γυπαετός

Είμαι ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης. Ζω αποκλειστικά στα ψηλά βουνά. Τα κόκαλα των νεκρών ζώων αποτελούν την κύρια πηγή της τροφής μου. Ζω μόνος ή σε ζευγάρια. Το άνοιγμα των φτερών μου είναι περίπου 3 μέτρα. Μου αρέσει να μακιγιάρομαι με κοκκινόχωμα. Στην Ελλάδα ο κύριος όγκος του πληθυσμού μου φιλοξενείται στην Κρήτη. Είμαστε 8-10 ζευγάρια και όχι παραπάνω από 35 άτομα. Υπάρχει διεθνές και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο προστασίας μου και περιλαμβάνομαι στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών. Χρειάζομαι την προστασία και την αγάπη σας.

Είμαι ο σπιζαετός

Είμαι ένας αετός μεσαίου μεγέθους με άνοιγμα φτερών 150-180 εκ. Ζω σε χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου ορεινές περιοχές. Τρέφομαι με μεσαίου μεγέθους θηλαστικά και πουλιά, κυρίως με λαγούς και πέρδικες, τρωκτικά, περιστέρια, κορακοειδή, γλάρους και ερπετά, που τα πιάνω στο έδαφος ή στον αέρα. Είμαι σπάνιο είδος με ακανόνιστη κατανομή στη μεσόγειο. Στην Κρήτη ζει το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας, περίπου 60 ζευγάρια. Είμαι σπάνιο είδος και κινδυνεύω.

Είμαι ο χρυσαετός

Είμαι ο πιο εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής αετός της Ελλάδας. Ζω σε ζευγάρια και φωλιάζω σε απόκρημνα βράχια. Είμαι φοβερός κυνηγός, εντοπίζω τα θύματά μου πετώντας σε μεγάλο ύψος και πέφτω πάνω τους με φοβερή ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τα 150 χιλιόμετρα. Είμαι ένα από τα χιλιοτραγουδισμένα αρπακτικά πουλιά, σύμβολο της περηφάνιας και της δύναμης. Τώρα πια όμως είμαι απειλούμενο είδος και χρειάζομαι προστασία. Είμαι σπάνιο είδος και απειλούμαι.

Είμαι ο μαυροπετρίτης

Επειδή μια πριγκίπισσα της Σαρδηνίας με αγάπησε και με προστάτεψε με νόμο το 1392 μ.Χ., με λένε το γεράκι της «Ελεονόρας». Με λένε επίσης και Βαρβάκι. Είμαι ένα κομψό γεράκι στο μέγεθος του περιστεριού, με πολύ μακριές όμως φτερούγες και ουρά. Υπολογίζεται ότι είμαστε περίπου 6000-7000 ζευγάρια σε όλο τον κόσμο. Στο Αιγαίο αναπαράγεται το 70% του είδους μου. Φωλιάζω σε όλα τα νησάκια που είναι γύρω από την Κρήτη και στις απόκρημνες παραθαλάσσιες ακτές της. Είμαι απειλούμενο είδος.

Είμαι το κιρκινέζι

Είμαι το πιο κοινό είδος γερακιού στην Κρήτη. Λέγομαι και ανεμογάμης. Φωλιάζω σε βράχια και κυνηγώ τη λεία μου σε ανοικτές εκτάσεις με φρύγανα, ενώ το χειμώνα συχνάζω και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τρέφομαι κυρίως με τρωκτικά, ερπετά και έντομα. Είμαι μόνιμος κάτοικος της Κρήτης και συμπεριλαμβάνομαι στα απειλούμενα είδη.

Είμαι ο αγριόγατος, φουρόγατος

Ζω μόνο στην Κρήτη, είμαι ζώο φάντασμα γιατί οι άνθρωποι με βλέπουν σπάνια. Μοιάζω με την ξαδέλφη μου, την κατοικίδια γάτα, είμαι όμως μεγαλύτερος και έχω τούφες από μαύρες τρίχες στις άκρες των αυτιών μου. Το τρίχωμά μου έχει στίγματα και όχι ραβδώσεις. Η ουρά μου είναι φουντωτή με τρία μαύρα δαχτυλίδια χαμηλά και μαύρη άκρη. Τα βασικά μου χρώματα είναι καφέ και γκρι. Μου αρέσει να ζω στα δάση και τα ανώμαλα εδάφη μόνος και κυνηγώ τη νύχτα. Είμαι σπάνιο και απειλούμενο είδος.

Το αγρίμι, αίγαγρος

Ζω στην Κρήτη από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος έχει αναφερθεί σε μένα, έχω κοσμήσει τοιχογραφίες, παραστάσεις, νομίσματα και σφραγίδες. Συμβολίζω καθετί το όμορφο, το άγριο, το ατίθασο και είμαι συνασμένο με τους θρύλους, τις παραδώσεις και τα τραγούδια της Κρήτης. Παλαιότερα ζούσα σε όλη την Κρήτη, σήμερα μόνο στα Λευκά όρη (Σαμαριά) και σε ένα δυο μικρά νησάκια γύρω από την Κρήτη. Είμαι σπάνιο και απειλούμενο είδος.

Είμαι η Καρέτα-καρέτα

Είμαι η πιο συνηθισμένη θαλάσσια χελώνα στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Το καβούκι μου στο πάνω μέρος έχει χρώμα καφέ-κανελί και στο θώρακα σκούρο κίτρινο. Το μήκος του καβουκιού μου είναι περίπου ένα μέτρο. Τρέφομαι κυρίως με αργοκίνητα ζώα της θάλασσας, όπως αστερίες, κοχύλια, αχινούς, μέδουσες καβούρια κ.ά. Χρησιμοποιώ τις ακτές της Κρήτης για να γεννήσω τα αυγά μου. Από το 1994 απαγορεύεται το ψάρεμά μου. Είμαι απειλούμενο είδος και προστατεύομαι διεθνώς.

Είμαι η φώκια Μονάχους-μονάχους

Ζω σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Προτιμώ βέβαια τις όμορφες ελληνικές θάλασσες και ιδιαίτερα της Κρήτης. Έχω υδροδυναμικό σχήμα και μεγάλη ευελιξία στη θάλασσα. Μπορώ να μείνω κάτω από το νερό αρκετή ώρα. Είμαι το υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Σε όλο το Αιγαίο ζούμε περίπου 400 ή 500 άτομα και αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα φοβάμαι ότι θα εξαφανιστώ.

Είμαι ο Κρητικός ιχνηλάτης

Είμαι το αρχαιότερο κυνηγόσκυλο της Ευρώπης. Βρίσκομαι στην Κρήτη τώρα και 4000 χρόνια. Ο πληθυσμός μου φτάνει τα 100 ή τα 200 άτομα στους ορεινούς όγκους του Νομού Λασιθίου. Χρησιμοποιούμε από μερακλήδες κυνηγούς και κτηνοτρόφους.

Είμαι ο φραγκολίνος

Έχω εξαφανιστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα τώρα και 150 χρόνια. Ίσως να ζούμε ακόμα στην Κρήτη 3 με 4 ζευγάρια. Κινδυνεύω με άμεση εξαφάνιση.
Προστατεύομαι με νόμο.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

Συντονιστές…

Εζανίδου Γιώτα Τσικαλάκης Γιάννης
Παντελής Πακιουφάκης Χριστίνα Μπαμπατζάνη
Μανόλης Πουλάκης Σοφία Μπέρκη
Δημήτρης Τσιριντάνης Μάνος Χατζηγεωργίου
Στράτος Ιερωνυμάκης Λευτέρης Χαιντάρι
Όλγα Ασμαριανάκη Κωσταντίνος Κατσαράκης
Γιώργος Μπαμπατζάνης Σοφία Κατσαράκη
Ηλίας Τσικαλάκης Χρυσούλα Τσικαλά
Ραφαέλα Λάλα Άρης Χαβάκης
Βασίλης Καραβελάκης Μελίνα Γκουτ
Τάσος Γαλάνης Μανόλης Κατσαράκης


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

– το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
– τον Προϊστάμενο του 1ου Γραφείου Π/θμιας Εκ/σης Ν. Ηρακλείου κ. Νίκο Ανδρεαδάκη
– τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης
– τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου
– το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
– το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς
– το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών
– το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας
– τον κ. Θωμά Ρούσο, Διευθυντή Δασών Περιφ. Κρήτης
– τον κ. Σταύρο Ξυρουχάκη, Βιολόγο, ειδικό επιστή



Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση