istoria7

 

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΟ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Α1. Να δώσετε τους ορισμούς των: Υπηρεσία Ανοικοδομήσεως Ανατολικής Μακεδονίας, αγροτική αποκατάσταση, συνθήκη ειρήνης και συνεργασίας (μον. 15)

Α2. Να σημειώσετε το σωστό- λάθος των παρακάτω φράσεων και όπου λάθος να γράψετε το σωστό:

1/ Το ελληνικό τυπογραφείο ,το οποίο εγκαταστάθηκε το 188ο στην Τρίπολη , συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των ελληνοποντίων.

2/ Οι άγγλοι αντιπρόσωποι στο συνέδριο ειρήνης δεν είδαν με πολλή κατανόηση τα αιτήματα των ελλήνων του Πόντου.

3/ Το 1903 οι γυναίκες αποτελούσαν την πλειονότητα των εργατών στην κλωστοϋφαντουργία.

4/ Για την αποκατάσταση των προσφύγων η Μικτή επιτροπή έλαβε υπόψη της και την παράμετρο της διάκρισης σε «αστούς» και «αγρότες».

5/ Συνολικά είχαν καταφύγει μέχρι το 1920 στην Ελλάδα περίπου 80.000 πρόσφυγες.

(μον.10)

Α3. Ποια προσφυγικά ρεύματα αναπτύχθηκαν μετά την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου; (μον. 10)

Α4. Η Παλιννόστηση των προσφύγων του Πρώτου Διωγμού. (μον΄15)

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Β1. Με βάση τις ιστορικές γνώσεις σας και τις πληροφορίες του κειμένου να αναφερθείτε α/ στις εξελίξεις επί του εθνικού ζητήματος του Πόντου μετά την κεμαλοσοβιετική προσέγγιση του 1921(μον.15) και β/ γιατί μπορεί να στοιχειοτεθεί η υπόθεση περί γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού (μον.10);

« Η τραγωδία διήρκησε δύο ημέρας, το Ορτακιόϊ με τα 12 εργοστάσια και με τα ωραία του σπίτια είχεν πλέον καταντήσει σωρός ερειπίων , εκ των κατοίκων οι 90% κατεσφάγησαν και εκάησαν, ελάχιστοι δυνηθέντες να αποφύγουν δια να σώσουν την ζωήν των, κατέφυγον εις τα όρη…

Αι 6.000 των Ελλήνων κατοίκων της Μπάφρας απολκεισθέντες εντός των εκκλησιών του Σλαμαλίκ του Σουλού Δερέ ,της Παναγίας και του Γκιοτσέ Σου παρεδόθησαν εις το πυρ και εντός αυτών εκάησαν όλοι , γέροντες , άνδρες, γυναίκες και παιδιά ουδείς εσώθη».

Β2Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και δεδομένα από το παρατιθέμενο κείμενο να αναφερθείτε στην εξωτερική πολιτική, αρχές ,πράξη και συνέπειες , του Ε. Βενιζέλου την περίοδο 1928-1932.

Απόσπασμα από προεκλογική ομιλία του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, Ιούλιος 1928

«Αλλά μεγαλυτέραν ακόμη σημασίαν έχουν αι αρχαί υπό τας οποίας επηγγέλθην εις τον ελληνικόν λαόν, κατά την προ 18 ετών έλευσίν μου εις τας Αθήνας, ότι θα ασκήσω πάντοτε την εξουσίαν .Αι αρχαί αύται είναι: ότι γνώμων πάσης πολιτικής πράξεώς μου θα είνε το γενικό συμφέρον, ποτέ δε το συμφέρον των ατόμων, ούδε καν το συμφέρον του κόμματος. Πρώτιστον καθήκον πολιτικού ανδρός είνε να λέγει την αλήθειαν και αν αυτή είνε δυσάρεστος. Ότι η εφαρμογή των νόμων είνε άκαμπτος και εις περίπτωσιν, καθ’ ην πρόκειται να πληγούν ισχυροί ή φίλοι. Ότι εις την εξουσίαν αποβλέπω όχι ως σκοπόν, αλλά ως εις μέσον προς πραγματοποίησιν υψηλοτέρου σκοπού, έτοιμος πάντοτε να απορρίψω αυτήν , εάν η διατήρησίς της μέλλει να εξαγορασθή δια της θυσίας του κυβερνητικού προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *