istoria4

 

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ (2ο ) στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

1.Να δώσετε τους ορισμούς των : αρχή της δεδηλωμένης,Σ.Ε.Κ.Ε.

Μον.20

2. Ποια ήταν η κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ της πτώχευσης του 1893 και του πολέμου του 1897;

Μον. 20

3.Να σημειώσετε στις παρακάτω φράσεις σωστό –λάθος.

α Οι ναπαίοι επεδίωκαν μία πολιτική που θα ενίσχυε το ρόλο του βασιλιά υπονομεύοντας έτσι τον κοινοβουλευτισμό.

β Η νέα γενιά είχε τις εμπειρίες της προηγούμενης και δεν αποστασιοποιήθηκε από τις αντιπαραθέσεις που κυριαρχούσαν στην προηγούμενη γενιά.

γ Το δηλιγιαννικό κόμμα απεχθανόταν το τυχοδιωκτικό χρηματιστικό κεφάλαιο.

δ Στις 14 Αυγούστου με αφορμή το κίνημα του στρατιωτικού συνδέσμου έγινε μεγάλη διαδήλωση των επαγγελματικών σωματείων της πρωτεύουσας.

ε Τα αριστερά κόμματα ήταν αρχικά ομάδες με σοσιαλιστικές ιδέες, συνήθως οικείες προς την κοινωνική βάση στην οποία ήθελαν να απευθυνθούν.

Μον. 10

Β΄ ΜΕΡΟΣ

« Ο Ελ. Βενιζέλος στάθηκε συνεπής προς τις προγραμματικές του δηλώσεις και με τις οργανωτικές του επιλογές για τη δημιουργία του κόμματος των Φιλελευθέρων. Ώστε ενώ δεν είχε αναμιχθεί στη διεξαγωγή των εκλογών της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής, στηρίχτηκε στους «αναθεωρητικούς», δηλαδή στη μία από τις τρεις ομάδες βουλευτών που σχημάτιζαν την παράταξη της «ανόρθωσης» για να χτίσει το νέο κόμμα. Οι άλλες δύο ήταν οι «συντακτικοί» και οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας. Αυτών αποκλειστικός στόχος ήταν η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της περιοχής τους προς όφελος των ακτημόνων. Όταν αυτός κατοχυρώθηκε από άποψη αρχής με το Σύνταγμα του 1911, ο αυτόνομος πολιτικός τους ρόλος , όπως οι ίδιοι τον είχαν συλλάβει, έπαψε πια να υφίσταται. Στις εκλογές του 1912, δεν εκλέχτηκε κανείς αγροτικός βουλευτής και οι ψήφοι των θεσσαλών εκλογέων πήγαν απευθείας στη συμμαχία Φιλελευθέρων και Λαϊκού κόμματος.»

Ιστορία της Ελλάδας του 20ου αι., τ. Α2

Με βάση τις πληροφορίες της πηγής και τις γνώσεις από το σχολικό βιβλίο να απαντήσετε στα εξής:

1.Πώς ιδρύθηκε το κόμμα των « Φιλελευθέρων»;(μον. 20)

2.Ποιο ήταν το περιεχόμενο της «ανόρθωσης» ; (μον. 10)

3. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών του 1912 και πώς αυτό δικαιολογείται;(μον. 20)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *