istoria

 

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΧ. ΕΤΟΣ : 2011-2012

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Α΄ ΟΜΑΔΑ

  1. Να ορίσετε το περιεχόμενο των όρων: αντιπολιτευτικοί όμιλοι(νέα γενιά), Εθνικόν κομιτάτον. (μον. 18)

 

  1. Στις παρακάτω φράσεις να σημειώσετε σωστό / λάθος:

α) Οι πεδινοί είχαν αρχηγό τον Δημήτριο Βούλγαρη.

β) Η ομάδα των Ιαπώνων ήταν μια ετερόκλητη παράταξη εξεχόντων πολιτικών.

γ) Ο Κουμουνδούρος επέβαλε ένα είδος κοινοβουλευτικής δικτατορίας.

δ) Στις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 για πρώτη φορά εμφανίστηκε η σοσιαλδημοκρατική « Κοινωνιολογική Εταιρεία ».

ε) Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων οδήγησε την Ελλάδα στον ( α΄παγκόσμιο) πόλεμο στο πλευρό των κεντρικών δυνάμεων αποσκοπώντας στην ικανοποίηση εθνικών διεκδικήσεων. ( μον.10 )

  1. Να αντιστοιχίσετε την Α στήλη με στοιχεία της Β στήλης:

Α Β

1/ σύνταγμα του 1844 α/μονιμότητα των δικαστικών

2/ σύνταγμα του 1864 β/απαγόρευση της δουλείας

3/ σύνταγμα του 1911 γ/αρχή λαϊκής κυριαρχίας

δ/άμεση μυστική καθολική ψήφος με σφαιρίδια

ε/διασφάλιση της διάκρισης των εξουσιών

στ/συμπλήρωση ψηφοδελτίων ακόμη και διαφορετικών συνδυασμών (μον.12)

  1. Ποια ήταν η πολιτική του Κωλέττη ως αρχηγού του γαλλικού κόμματος; (μον.10 )

 

Β΄ΟΜΑΔΑ

  1. Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και τις πληροφορίες από το παράθεμα να απαντήσετε: α) ποιες ενέργειες έκανε ο Τρικούπης για να επιτύχει την εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων; (μον. 12) β) ποια ήταν η κοινωνική προέλευση και η θέση των βουλευτών στην πολιτική ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα; (μον.13) «Τότε ακριβώς ο Τρικούπης σκέφθηκε ότι ήταν ευκαιρία να εξυγιάνει , όπως νόμιζε, τον πολιτικό κόσμο από τα μιάσματά του και να εξευγενίσει το ιδεολογικό περιεχόμενο των κομμάτων. Με το κύρος του κατόρθωσε να επιβληθεί σε μια βουλή που αποτελούνταν από πρώην οπαδούς του Δηλιγιάννη και να εγκριθεί με καταπληκτική πλειοψηφία ο νέος εκλογικός νόμος που περιόριζε τον αριθμό των βουλευτών από 240-245 σε 150 μόνο και ο οποίος καθιέρωνε την ευρεία περιφέρεια αντί της στενής …Με τη μεταρρύθμιση αυτή ο Τρικούπης ήλπιζε δύο πράγματα :ότι μέσα από μια μεγάλη περιφέρεια θα υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να βελτιωθεί το ποιόν των βουλευτών και ότι θα συντριβόταν η δύναμη των τοπικών κομματαρχίσκων… Σκοπός του Τρικούπη ήταν να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα ευνοούσαν την ανάδυση νέων πολιτικών κομμάτων , κομμάτων αρχών…

Η προσπάθεια όμως αυτή απέτυχε. Η δύναμη των επαρχιακών παραγόντων έμεινε σταθερή , γιατί αυτοί κατευθύνονταν τώρα από το κέντρο, η συναλλαγή των κομματαρχών-βουλευτών-κυβερνήσεως εξακολουθούσε, οι κομματικοί αγώνες έφταναν ως τον εκτραχηλισμό και τα πολιτικά κόμματα έμειναν προσωποπαγή»

Απ. Βακαλόπουλου , Νέα Ελληνική Ιστορία 1204-1985

  1. Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και τις πληροφορίες από τις ιστορικές πηγές που ακολουθούν να αναφερθείτε στα πολιτικά γεγονότα του εθνικού διχασμού 1915-1917.( μον. 25 )

 

α/ Η έκρηξις του κινήματος της Εθνικής Αμύνης και η ουσιαστική εγκατάστασις του κόμματος των Φιλελευθέρων εν Θεσσαλονίκη εδημιούργησαν την ελπίδα… ότι η οξύτης των παθών τουλάχιστον θα εμετριάζετο… Δυστυχώς δεν είχεν ούτως το πράγμα. Τα πάθη διαρκώς ηύξανον και το χάσμα μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων εγίνετο βαθύτερον. Η μία παράταξις … η βασιλική τόσον δια του φιλικού της τύπου όσον και δια των εκπροσώπων της επετίθετο βαναύσως καταά του κινήματος το οποίον απεκάλει άθλιον και προδοτικόν…

Κ. Ζαβιτσιάνου, Αναμνήσεις …

β/ Παρά την επιφυλακτικότητα του Βενιζέλου να τηρήσει θαρραλέα στάση για μια ριζοσπαστική αντιμετώπιση του πολιτειακού ζητήματος- που de facto είχε δημιουργηθεί από το 1915- οι εκδηλώσεις φούντωναν τώρα στη Θεσσαλονίκη.Στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν εκεί τον Απρίλιο του 1917, θα συνταχθούν ψηφίσματα που κήρυσσαν έκπτωτο τον Κωνσταντίνο, ζητώντας την επίσημη ανακήρυξη της Δημοκρατίας.

Π. Πετρίδη, Πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί θεσμοί στη νεότερη Ελλάδα

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *