Επιστήμη και τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα

Οι ρίζες του αυτοματισμού και των αυτόματων μηχανών βρίσκονται 3.000 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στην τότε περιοχή του αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Τα μαθηματικά ως επιστήμη ήταν στενά συνυφασμένα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο θεωρητικά αλλά και ως εργαλεία, καθώς σε αυτά βασίστηκε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και τα μέσα για τα μηχανολογικά σχέδια της περιόδου αυτής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης ήταν κατά κύριο λόγο μαθηματικοί. Επιπλέον, η επίσημες πρακτικές της εφαρμοσμένης μηχανικής, ως διακριτά πεδία της θεωρητικής μηχανικής βασίστηκαν εξ’ ολοκλήρου στο έργο του Αρχιμήδη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο

Ένα σχόλιο

  1. Έχω την εντύπωση ότι στο σημερινό Ελληνικό σχολείο οι μαθητές δεν εμπλέκονται σχεδόν καθόλου με την επιστήμη, την τεχνολογία, τα μαθηματικά, την τέχνη, τη φιλοσοφία κλπ. των αρχαίων Ελλήνων. Έχω ζήσει και στο εξωτερικό όπου εκεί δινόταν ιδιαίτερη έμφαση – από βιβλία και εκπαιδευτικούς – στα παραπάνω θέματα και οι μαθητές έπρεπε να ανατρέξουν σε διάφορες πηγές για να πραγματοποιήσουν σχετικές εργασίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.