Λογισμικά δυναμικής γεωμετρίας.

DGE

Λογισμικά Δυναμικής Γεωμετρίας (Dynamic Geometry Software).

Ο όρος δυναµική   γεωµετρία (ΔΓ),  αρχικά επινοήθηκε για να χαρακτηρίσει  το  βασικό  γνώρισμα που  διακρίνει  λογισµικά  όπως  το Geogebra, το  Geometer  Sketchpad  και  το  Cabri  Geometry  II  κλπ, που  είναι  ο  συνεχής  και  σε  πραγµατικό  χρόνο µετασχηµατισµός των γεωµετρικών αντικειµένων που συχνά αποκαλείται «σύρσιµο».

Το  περιβάλλον  εργασίας  στα  λογισµικά δυναµικής γεωµετρίας  προσοµοιώνει  κατά κάποιο τρόπο την αξιωµατική θεώρηση της Ευκλείδειας Γεωµετρίας και από αυτή την άποψη µπορούν να είναι κατάλληλα εργαλεία για τη διδασκαλία της.

Με την εισαγωγή των λογισµικών ∆Γ στην εκπαίδευση έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης και διδασκαλίας της Ευκλείδειας γεωµετρίας.  Στα πλαίσια της ∆Γ, τα αντικείµενα και θεωρήµατα των µαθηµατικών  µετατρέπονται  από  απλές  προτάσεις  που  πρέπει  να  αποδειχθούν  σε  αντικείµενα διερεύνησης. Τα δυναµικά ψηφιακά περιβάλλοντα αποτελούν εικονικά εργαστήρια στα οποία οι µαθητές  µπορούν  να  παίξουν,  να  διερευνήσουν  και  να  µάθουν  µαθηµατικά

 

Τα  δημοφιλέστερα Λογισμικά Δυναμικής Γεωμετρίας είναι τα παρακάτω:

Geogebra

Το GeoGebra είναι ένα δυναμικό λογισμικό για τη διδασκαλία κυρίως της γεωμετρίας, της άλγεβρας και της ανάλυσης. Ως ανοιχτό λογισμικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο, προσφέροντας δυνατότητες τροποποίησης του περιβάλλοντος ανάλογα με το επίπεδο και το περιεχόμενο της διδασκαλίας. Στο διαδίκτυο υπάρχει διαθέσιμος μεγάλος όγκος υλικού για βοήθεια, παραδείγματα, δραστηριότητες και πολλά άλλα. Είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και παρέχεται δωρεάν. Το GeoGebra μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους παρακάτω κλάδους των Μαθηματικών: Γεωμετρία,  Άλγεβρα, Ανάλυση, Στατιστική, Πιθανότητες, Διακριτά Μαθηματικά, Γραμμική Άλγεβρα,  Θεωρία Αριθμών, Μιγαδική Ανάλυση και Αναλυτική Γεωμετρία.

Υπάρχει και η δυνατότητα για απευθείας χρήση του λογισμικού μέσω διαδικτύου: Geogebra online

The Geometer’s Sketchpad (GSP)

Το «The Geometer’s Sketchpad» είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διδασκαλία της Γεωμετρίας, της Άλγεβρας και της Τριγωνομετρίας. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του στηρίχθηκαν σε πολύχρονες έρευνες στην περιοχή της διδακτικής των μαθηματικών. Με τις δυνατότητες που διαθέτει βοηθά στην κατανόηση με ολοκληρωμένο τρόπο εννοιών και διαδικασιών μέσα από την επίλυση προβλημάτων και τον πειραματισμό. Το «The Geometer’s Sketchpad» είναι ένα «ανοικτό» περιβάλλον διερευνητικής μάθησης. Οι δυνατότητές του είναι τόσο ευρείες που αν και αρχικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της γυμνασιακής εκπαίδευσης σήμερα συνιστάται από την Πέμπτη τάξη του Δημοτικού μέχρι τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Οι δυνατότητες αυτές το μετέτρεψαν σε ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με απεριόριστο αριθμό εφαρμογών. Αν και σχεδιάστηκε αρχικά για Γεωμετρία, σήμερα οι μαθητές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να εξερευνήσουν την Άλγεβρα, την Τριγωνομετρία, την Τέχνη, την Επιστήμη και πολλά άλλα. Για τη λειτουργία του απαιτείται εγκατάσταση. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μερικά λεπτά δωρεάν χρήσης με περιορισμένες λειτουργίες, ενώ στη συνέχεια απαιτείται αγορά για άδεια χρήσης. Διατίθεται και στα ελληνικά.

Cabri Geometry II

Περιβάλλον για τη διδασκαλία και κατασκευή γεωμετρικών εννοιών μέσα από πειραματισμό. Το Cabri Geometry II είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διδασκαλία της Γεωμετρίας και της Τριγωνομετρίας. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του στηρίχθηκαν σε πολύχρονες έρευνες στην περιοχή της Διδακτικής των Μαθηματικών. Το Cabri Geometry II δεν υποστηρίζει απλά μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας, αλλά είναι ιδανικό για την οργάνωση δραστηριοτήτων διερευνητικής μάθησης, στο σχολικό εργαστήριο και στο σπίτι καθώς όχι μόνο αξιοποιεί τις δυνατότητες των Νέων Τεχνολογιών αλλά λαμβάνει υπόψη τις νέες τάσεις για διερευνητική προσέγγιση στη σχεδίαση του λογισμικού (με πολλαπλές αναπαραστάσεις, άμεσο χειρισμό κ.τ.λ.). Για τη λειτουργία του απαιτείται αγορά κι εγκατάσταση, ενώ διατίθεται και σε μορφή Cabri-Java. Διατίθεται και στα ελληνικά.

Cinderella

Ένα δυναμικό λογισμικό με πολλές δυνατότητες για τη διδασκαλία της γεωμετρίας. Αρχίζοντας από απλές τριγωνικές σχέσεις, συνεχίζοντας με τριγωνομετρικά θεωρήματα μέχρι και fractals και ομάδες μετασχηματισμών το Cinderella μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να χειριστούμε με δυναμικό τρόπο τις κατασκευές μας. Οπτικοποιούμε τη διαίσθησή μας, διερευνούμε και ανακαλύπτουμε σχέσεις. Στην παλαιότερη έκδοση του διατίθεται δωρεάν. Δεν διατίθεται στα ελληνικά.

Euclidraw (EUC)

Το EucliDraw, εν συντομία EUC, είναι ένα Ελληνικό πρόγραμμα για τον σχεδιασμό σχημάτων της Ευκλείδειας Γεωμετρίας του επιπέδου. Είναι το μοντέρνο σχεδιαστικό εργαλείο που προσομοιώνει το φύλλο χαρτιού, τον κανόνα, τον διαβήτη καθώς και δεκάδες άλλων ειδικών εργαλείων που επιτρέπουν τον σχεδιασμό συνθέτων σχημάτων με ταχύτητα και ακρίβεια. Εκτός της πληθώρας των έτοιμων προς χρήση εργαλείων, ενσωματώνει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον προγραμματισμού, στο οποίο μπορείτε να γράψετε και να κατασκευάσετε πρόσθετα εργαλεία δικής σας επινόησης.

geonext

Η δυναμική του λογισμικού μαθηματικών GEONEXT θεσπίζει νέους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης των μαθηματικών. Προσφέρει ευκαιρίες για απεικονίσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χαρτί ή στον πίνακα και με τα παραδοσιακά εργαλεία κατασκευής.
Δίνει τη δυνατότητα αυτόνομης και συνεργατικής μάθηση των μαθηματικών στην τάξη. Ενθαρρύνει την εξερευνητική προσέγγιση στη μαθηματική σκέψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο και στο σπίτι, δωρεάν. Ως εκ τούτου, το λογισμικό μπορεί να διανεμηθεί στους μαθητές χωρίς προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το δημοτικό σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο, με πολλαπλό και ευέλικτο τρόπο. Από τη μία πλευρά, είναι δυνατόν να λειτουργεί ως αυτόνομο πρόγραμμα και από την άλλη πλευρά, μπορεί να ενσωματωθεί σε περιβάλλοντα μάθησης βασισμένη σε HTML.
Υπάρχει και η δυνατότητα για απευθείας χρήση του λογισμικού μέσω διαδικτύου:  geonext online

Μερικά ενδιαφέροντα επίσης λογισμικά είναι:

Java Geometry Expert (JGEX)

C.a.R.

Tabula

Tabula online

Live Geometry

Live Geometry online

Αρκετές από τις δυνατότητες ενός λογισμικού δυναμικής γεωμετρίας μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Σχετικό άρθρο:

GeoGebra, ένα χρήσιμο λογισμικό για την εκπαίδευση τη διδασκαλία και τα μαθηματικά