Μπορεί να χαλιναγωγηθεί η εφηβική επαναστατικότητα;

εφηβεια

Η εφηβική επανάσταση τελικά μπορεί να είναι ενάρετη, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις ειδικές συνθήκες.

Από την ημέρα που εμφανίστηκαν έφηβοι, υπάρχουν και ενήλικες που προσπαθούν να τους ελέγξουν. Ωστόσο, σε αυτήν τη συχνά εκρηκτική εξίσωση γεννάται και ένα ερώτημα: Μήπως η εφηβική επαναστατικότητα δεν είναι ένας δαίμονας που πρέπει να εξορκισθεί, αλλά μία δύναμη που μπορεί να χαλιναγωγηθεί;

Ο εφηβικός εγκέφαλος ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις άμεσες ανταμοιβές και στην αποδοχή από τους συνομηλίκους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επισφαλείς συμπεριφορές. Ωστόσο, τώρα οι ερευνητές, όπως και οι εκπαιδευτικοί, παρατηρούν ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν πολύ οξυμένη ευαισθησία στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτονομίας. Στην πραγματικότητα, η εφηβική επανάσταση μπορεί να είναι ενάρετη, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ειδικές συνθήκες.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of The National Academy of Sciences διαπιστώνει ότι οι έφηβοι κάνουν πιο σωστές επιλογές εφόσον ενθαρρυνθούν, ώστε να αξιολογήσουν μία υγιή συμπεριφορά ως επαναστατική.

Οι ερευνητές επισκέφθηκαν γυμνάσιο του Τέξας και χώρισαν 489 παιδιά της Β΄ γυμνασίου σε ξεχωριστές ομάδες. Η μία ομάδα μελέτησε ένα άρθρο που εξηγούσε με ποιον τρόπο το σώμα επεξεργάζεται την τροφή, συνιστούσε μία δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη και λίπη και περιλάμβανε φωτογραφίες τροφίμων. Η άλλη ομάδα διάβασε ένα άρθρο για τις πρακτικές κάποιων βιομηχανιών τροφίμων να τροποποιούν τα τρόφιμα, έτσι ώστε να τα κάνουν εθιστικά και να εμφανίζουν παραπλανητικά τα ανθυγιεινά προϊόντα τους ως υγιεινά.

«Εμφανίσαμε τα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων ως φιγούρες εξουσίας και ελέγχου και παρουσιάσαμε την αποφυγή του junk food (τρόφιμα χωρίς καμία διατροφική αξία) ως έναν τρόπο για να επαναστατήσεις εναντίον αυτού του ελέγχου», εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Πανεπιστημίου του Τέξας που εκπόνησαν τη μελέτη.

Η δοκιμασία ήρθε την επόμενη ημέρα, όταν οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα για κάποια γιορτή. Όπως διαπιστώθηκε, οι έφηβοι που είχαν εκτεθεί στις «διαβολικές» πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων επέλεξαν λιγότερα τρόφιμα χωρίς διατροφική αξία συγκριτικά με τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου, ενώ ήταν πολύ πιθανό, αντί για μπισκότα και τσιπς, να επιλέξουν φρούτα ή καρότα, αλλά και να επιλέξουν να πιουν νερό αντί αναψυκτικού. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν, αν συνέχιζαν, να χάνουν μισό κιλό βάρους το μήνα, μεγάλο κέρδος για τη δημόσια υγεία.

Περισσότερο από όλα, όμως, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η εφηβική επαναστατικότητα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εξαιρετικά πολύτιμο, το οποίο θα πρέπει να καλλιεργηθεί.

ΑMANDA RIPLEY / THE NEW YORK TIMES

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή