Μαθητικές κοινότητες. Οδηγός για μαθητές.

μαθητικες_κοινοτητες

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στη σχολική ζωή συγκροτούν μαθητικές κοινότητες, με τις οποίες συμμετέχουν στην οργάνωση της μαθητικής ζωής και στην οργάνωση και πραγματοποίηση κάθε είδους σχολικών εκδηλώσεων.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας ρυθμίζονται τα θέματα που αναφέρονται στη συγκρότηση των μαθητικών κοινοτήτων, στα όργανα και στη διαδικασία εκλογής τους καθώς και στον τρόπο συμμετοχής τους στην οργάνωση της μαθητικής ζωής.

Οι μαθητικές κοινότητες είναι κύτταρο δημοκρατικής ζωής, καθώς, μέσα από τον διάλογο και τη συμμετοχή, οι μαθητές και οι μαθήτριες ασκούνται στη δημοκρατική διαδικασία.

Όργανα κάθε μαθητικής κοινότητας είναι η γενική συνέλευση της τάξης ή του τμήματος, το πενταμελές συμβούλιο του τμήματος και το δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου  που εκλέγονται από τη γενική συνέλευση του τμήματος ή ολόκληρου του σχολείου αντίστοιχα.

Το πενταμελές συμβούλιο της τάξης έχει τη συλλογική ευθύνη για τον συντονισμό και τη λειτουργία της μαθητικής κοινότητας. Αποτελείται από τον πρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία και δύο μέλη.

Στη γενική συνέλευση, κάθε μαθητική κοινότητα συζητά και αποφασίζει για τρέχοντα θέματα που την αφορούν.

Το πενταμελές συμβούλιο της τάξης εκπροσωπεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στη συνεργασία τους με τους άλλους φορείς του σχολείου.

Το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου αποτελείται από ένα δεκαπενταμελές συντονιστικό όργανο, το οποίο εκλέγεται μετά από γενική συνέλευση ΟΛΩΝ των μαθητών του σχολείου, τους οποίους και εκπροσωπεί στη συνεργασία τους με τα άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς & γονείς).

Δείτε τα παρακάτω:

Κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»

Κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων με γλωσσικά σχόλια και Γλωσσάρι.

Δράσεις μαθητικών κοινοτήτων που ξεχωρίζουν.

Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων