Γρίφοι & σπαζοκεφαλιές για μαθητές (β΄ μέρος)

drasthriotita1111

Σ’ αυτό το θέμα θα δημοσιεύονται γρίφοι και σπαζοκεφαλιές που έχουν ως στόχο να σας προβληματίσουν αλλά και να σας διασκεδάσουν. Προσφέρουν τη δυνατότητα να ξεφύγετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας  και ταυτόχρονα  να εξασκήσετε το μυαλό σας  και να καλλιεργήσετε τη σκέψη, τη λογική, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα σας.

Μερικοί γρίφοι ίσως χρειαστούν αρκετή προσπάθεια στην επίλυσή τους. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να δοκιμάσετε πάλι αργότερα που πιθανόν να έχετε  νέες και καλύτερες ιδέες ή να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου άλλου. Έτσι, εξασκείστε σε νέους τρόπους σκέψης, ακονίζετε το μυαλό σας και αποκτάτε σταδιακά  την ικανότητα να λύνετε προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία.

Πάντως, όπως και να χει, να θυμάστε ότι:  «αυτό που μετράει πιο πολύ, δεν είναι τόσο η λύση, όσο η διαδρομή προς την λύση ….».

Μπορείτε να γράφετε τις απαντήσεις σας στα σχόλια, ή να τις στέλνετε  στο email:  isiglavas@sch.gr  Στη συνέχεια θα δημοσιεύονται οι σωστές λύσεις (μπορεί να είναι περισσότερες από μία), καθώς και τα ονόματα των μαθητών που έχουν αποστείλει πρώτοι τη σωστή λύση. Οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να περιέχουν και δικαιολόγηση (δεν αρκεί το τελικό αποτέλεσμα).

Σε κάθε γρίφο θα αναγράφεται ο βαθμός δυσκολίας του, καθώς και οι τάξεις γυμνασίου και λυκείου στις οποίες απευθύνεται. Οι βαθμοί δυσκολίας είναι: 1 για το εύκολο, 2 για το μέτριο και 3 για το σύνθετο.

Δείτε επίσης:  Γρίφοι & σπαζοκεφαλιές για μαθητές (α΄ μέρος)

 

1. «Ο κορμός».   Βαθμός δυσκολίας 1.   Τάξεις: όλες.

tree

Ένας εργάτης για να κόψει έναν κορμό σε δύο κομμάτια πήρε 7 €. Πόσα χρήματα θα πάρει για να  κόψει έναν κορμό ίδιου πάχους σε 10 κομμάτια ;

Λύση …

Ο εργάτης δεν πληρώνεται με τα κομμάτια αλλά με τα κοψίματα. Δύο κομμάτια σημαίνουν 1 κόψιμο και 10 κομμάτια αντιστοιχούν σε 9 κοψίματα. Η μια κοπή κοστίζει 7 €, άρα οι 9 κοστίζουν 63 €.

2. «μπάρμπεκιου».   Βαθμός δυσκολίας 1.   Τάξεις: όλες.

BBQ

Κάποιος θέλει να ψήσει τρία μπιφτέκια σ’ ένα μπάρμπεκιου που χωράει μόνο δύο. Χρειάζονται 5 λεπτά για να ψηθεί η κάθε πλευρά του μπιφτεκιού, οπότε υπολογίζει πως χρειάζεται 10 λεπτά για να ψήσει τις δύο πλευρές των δύο πρώτων μπιφτεκιών και άλλα 10 για να ψήσει το τρίτο. Μήπως υπάρχει συντομότερος τρόπος ψησίματος;

Λύση :

Ονομάζουμε τα τρία μπιφτέκια Α, Β και Γ και τις δύο πλευρές τους 1 και 2. Ένας τρόπος για να ψηθούν είναι ο εξής: Ψήνουμε πρώτα το Α1 με το Β1 για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το Α2 με το Γ1 για άλλα 5 και τέλος το Β2 με το Γ2 για άλλα 5. Συνολικός χρόνος και για τα τρία: 15 λεπτά.

 

3. «Το βάψιμο ».   Βαθμός δυσκολίας 1.   Τάξεις: όλες.

 

vapsimo

Δύο  μπογιατζήδες, ο Παναγιώτης και ο Βασίλης, ανέλαβαν να βάψουν ένα διαμέρισμα. Ο Παναγιώτης, αν το έβαφε μόνος του θα χρειαζόταν 6 ώρες, ενώ ο Βασίλης, αν το έβαφε μόνος του θα χρειαζόταν 12 ώρες. Σε πόσες ώρες θα το βάψουν αν εργαστούν και οι δύο μαζί;

ΛΥΣΗ:

Σε μία ώρα ο Παναγιώτης βάφει το 1/6 του διαμερίσματος και ο Βασίλης το 1/12 του διαμερίσματος . Οπότε και οι δύο μαζί σε μία ώρα βάφουν 1/6 + 1/12 = 2/12 + 1/12 = 3/12 = 1/4 του διαμερίσματος. Άρα για να βάψουν μαζί όλο το διαμέρισμα χρειάζονται 4 ώρες.

Χωρίς σχόλια

  1. ο αριθμός που λείπει είναι το 35 γιατι:
    αν 7 ευρω= 2 κομματια τοτε
    7:2=3,5
    3,5*10=35

  2. Λύση:
    Η απάντηση είναι 35 ευρώ γιατί:
    κοπή κουρμού σε 2 κομμάτια – 7 ευρώ
    κοπή κορμού σε 4 κομμάτια (2×2) – 14 ευρώ (7×2)
    κοπή κορμού σε 6 κομμάτια(2×3) – 21 ευρώ(7×3)
    κοπή κορμού σε 8 κομμάτια(2×4) – 28 ευρώ(7×4)
    κοπή κορμού σε 10 κομμάτια(2×5) – 35 ευρώ(7×5)

  3. Αν κόψει στα δυο κομμάτια τον κορμό και θα πάρει 7€ τότε στα 10 κομμάτια : 7:2=3,5·10=35

  4. Θα πάρει 70€ γιατί:
    Ενα κομμάτι κορμού κάνει 3,5 € αφού πήρε 7€ και για τα δύο κομμάτια οπότε 3,5*2=7€.Άρα άμα κάνουμε 7€*10 που είναι τα κομμάτια μας κάνει 70€.

  5. Απάντηση στο γρίφο 1, «Ο κορμός».
    Ο εργάτης χρεώνει 7 ευρώ το κόψιμο του κορμού, για να κοπεί σε δέκα κομμάτια πρέπει να τον κόψει 9 φορές.Αρα 7*9=63 ευρώ.

  6. ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
    Απάντηση στο γρίφο 2, «μπάρμπεκιου».
    Ονομάζουμε τα μπιφτέκια α,β,γ και τις πλευρές χ και ψ. Ψήνουμε πρώτα το αχ και βχ, μετά το αψ και γχ. Στο τέλος ψήνουμε το βψ και γψ. Σύνολο χρόνου: δεκαπέντε λεπτά.

  7. Πιθανή απάντηση στο γρίφο 2, «μπάρμπεκιου».
    Ονομάζουμε τα τρία μπιφτέκια πχ. Α, Β και Γ και τις δύο πλευρές τους πχ. 1 και 2. Ένας τρόπος για να ψηθούν είναι ο εξής: Ψήνει πρώτα το Α1 με το Β1 για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το Α2 με το Γ1 για άλλα 5 και τέλος το Β2 με το Γ2 για άλλα 5. Συνολικός χρόνος και για τα τρία: 15 λεπτά.

  8. Πιθανή απάντηση στον γρίφο 2
    Χωρίζουμε τα μπιφτέκια σε 1ο,2ο και 3ο μπιφτέκι και επίσης χωρίζουμε και τις πλευρές του κάθε μπιφτεκιού α και β.Αρα θα ψήσουμε πρώτα την α’ πλευρά του πρώτου και του δεύτερου μπιφτεκιού=5 λεπτά.Μετά ψήνουμε την β’ πλευρά των ίδιων μπιφτεκιών =5λεπτά.Τέλος ψήνουμε και τις δύο πλευρές του 3ου μπιφτεκιού=συνολικός χρόνος 15 λεπτά

  9. Πιθανή απάντηση στον γρίφο 3

    Εφόσον ο ένας μπογιατζής θέλει 6 ωρες μονος του και ο αλλος 12 ωρες η σκεψη μου ειναι η εξης:
    6:2=3 και 12:2=6 Αρα 3+6=9 9 ωρες θα κανουν και οι δυο μαζι για να βαψουν τον τοιχο.
    Σιδέρης Σωκράτης

Τα σχόλια είναι κλειστά.