Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΕΠΑ.Λ.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΕΠΑ.Λ. αποτελούν εδώ και χρόνια αίτημα από μαθητές, γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς. Η λογική που “θέσπισε” στα Γενικά Λύκεια τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις είναι ότι αυτές αποτελούν προϋπόθεση για την απόκτηση απολυτηρίου τίτλου του ΓΕ.Λ., ενώ δεν αποτελούν προυπόθεση για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. (αυτή είναι η αιτιολογική έκθεση του νόμου).

Όμως η λογική αυτή εξασθένησε (στην πραγματικότητα έχει εκλείψει) εφόσον, εδώ και 4 χρόνια, η απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου του Γενικού Λυκείου μπορεί να γίνει και με τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Συνεπώς δεν υφίσταται πλέον κανένας  λόγος, ώστε να μην υπάρχουν επαναληπτικές εξετάσεις στα ΕΠΑ.Λ..

Μάλιστα, θα έπρεπε, όταν νομοθετήθηκαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, στο ίδιο άρθρο να είχε νομοθετηθεί και η διαδικασία των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑ.Λ., για λόγους ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών των μαθητών στη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Ο Υπουργός Παιδείας αφήνει το ζήτημα ανοικτό για συζήτηση από το επόμενο σχολικό έτος, οπότε και ευχόμαστε να νομοθετηθεί το δίκαιο αίτημα των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.

(Ο Μ.Π. και άλλες φορές στο παρελθόν έχει σχολιάσει το θέμα αυτό και έχει προτείνει τις επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών στα ΕΠΑ.Λ.)

Σχετικά με ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δρ.MΔΕ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Νομού Δωδεκανήσου. Συγγραφέας βιβλίων μαθηματικών -Ιστορίας και Διδακτικής.


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ →