ΥΛΙΚΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη

Παραγωγικοί τρόποι διαχείρησης του χρόνου μας στο σπίτι

Μπεκρή Γαρυφαλιά:Ψυχολόγος του Κ.Ε.Σ.Υ Μαγνησίας.

 

 

Για αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων κανένας μας δεν ήταν προετοιμασμένος. Ας συνειδητοποιήσουμε όμως ότι ο χρόνος, που μας δίνεται με τα παιδιά μας, είναι πολύτιμος και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε σε βάθος!

 

Σε αυτή τη νέα και διαφορετική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας, πρέπει να ανακαλύψουμε παραγωγικούς τρόπους διαχείρισης του χρόνου μας, που να συνδυάζονται και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας. Η καθημερινότητά μας αυτές τις μέρες πρέπει να περιλαμβάνει κάποια στοιχεία επανάληψης και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην καταπίεση και στα υπερβολικά όρια. Το πρόγραμμά μας πρέπει να δίνει στα παιδιά στιγμές απασχόλησης και να τα κινητοποιεί να ανακαλύψουν ιδέες για να περνούν ευχάριστα. Ακολουθούν λοιπόν κάποιες προτάσεις:

 

 

Ώρα μελέτης:

Τηρούμε ένα καθημερινό σχολικό πρόγραμμα. Προσπαθούμε να το εντάξουμε στις πρωινές ώρες, που είναι πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές. Εκτός από τη μελέτη της δασκάλας τους, υπάρχουν ένα σωρό εκπαιδευτικά sites που διαθέτουν απίθανο υλικό!

 

 

Ώρα παιχνιδιού:

Παίζουμε με την ησυχία μας και παίζουμε για να νιώσουμε χαρά. Ζωγραφίζουμε, κάνουμε θέατρο, κατασκευάζουμε με απλά υλικά, τραγουδάμε δυνατά, κάνουμε παιχνίδι θησαυρού μέσα στο σπίτι, παίζουμε επιτραπέζια!

 

 

Ώρα βιβλίου:

Εντάσσουμε το διάβασμα σε καθημερινή βάση. Παίζουμε θεατρικό παιχνίδι, τραβάμε video την παράσταση μας, γράφουμε το δικό μας παραμύθι. Το βιβλίο Covibook της Manuela Molina το πιο όμορφο παιδικό βιβλίο, για να μάθουν τα παιδιά τα πάντα για τον κορονοϊο με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν στα ελληνικά εδώ!

 

 

Ώρα δημιουργικής απασχόλησης:

Πάμε μια βόλτα με τα πόδια, με το ποδήλατο σε μέρος που δεν έχει πολύ κόσμο. Διαφορετικά μένουμε σπίτι και χορεύουμε-ακούμε μουσική. Φυτεύουμε λουλούδια στο  μπαλκόνι μας ή φακές σε κεσεδάκι και καθιστούμε τα παιδιά υπεύθυνα να τα φροντίζουν.

 

Ώρα φαγητού:

Προσέχουμε όλοι πολύ την διατροφή μας αυτές τις μέρες. Τρώμε από βαρεμάρα και πολύ πιο συχνά. Μπορούμε να εντάξουμε τα παιδιά στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού ως μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

 

 

Ώρα του παιδιού:

Επιτρέπουμε στο παιδί να περάσει κάποιο χρόνο μόνο του και να τον αξιοποιήσει ανάλογα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά παιχνίδια αρκεί όμως να τηρούμε όρια και κανόνες. Υπάρχουν και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις στο διαδίκτυο, όπως παιδικές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου online!

 

Ώρα ύπνου:

Φροντίζουμε να βάζουμε τα παιδιά για ύπνο και να τα ξυπνάμε την ίδια ώρα. Καλό είναι να μην μένουμε με τις πυτζάμες όλη μέρα αλλά να ντυνόμαστε και να περιποιούμαστε τον εαυτό μας

 

 

 

 

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο χρόνος, που μας δίνεται τώρα με τα παιδιά μας, είναι πολύτιμος και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε σε βάθος. Ωραία είναι αυτά που προτείνουμε αλλά θα υπάρξουν και μέρες που δεν θα γίνεται τίποτα με πρόγραμμα και δεν θα υπάρχει διάθεση. Ας προσπαθήσουμε όλοι να το κάνουμε όσο μπορούμε πιο ξεχωριστό και γεμάτο αναμνήσεις.!!

 

 

 

 

Τα εμβόλια στη μάχη κατά των λοιμωδών νόσων

Στη μάχη της ιατρικής κατά των λοιμωδών νόσων χρησιμοποιούνται τα εμβόλια, τα αντιβιοτικά φάρμακα και οι διάφορες ανοσοτροποποιητικές ουσίες. Τα εμβόλια συμβάλλουν στην καταπολέμησή τους δια μέσου της πρόληψης ενώ τα τελευταία έχουν συντελέσει σημαντικά στην επιτυχή θεραπεία τους.

Δημοσίευση: 19 Ιουλίου 2011

Γράφει: Καφετζής Δημήτρης
Καθηγητής Παιδιατρικής

 

Τα προγράμματα εμβολιασμών έχουν συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της επίπτωσης πολλών και σοβαρών νοσημάτων που προκαλούνται από ιούς και βακτήρια, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα καθώς και οι σοβαρές λοιμώξεις από αιμόφιλο της γρίπης και πνευμονιόκοκκο.

O μαζικός εμβολιασμός κατά της ευλογιάς είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνισή της, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) το 1988 έθεσε ως στόχο την πλήρη εξαφάνιση της πολιομυελίτιδας. Από τότε ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου μειώθηκε κατά 99%.

Κατά το 1994 κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέλη της ΠOΥ αύξησαν τις προσπάθειες για την εξαφάνιση της νόσου. Το 2000 κρούσματα πολιομυελίτιδος αναφέρθηκαν μόνο στα 4 από τα 10 κράτη της περιοχής: Bangladesh, India, Nepal, και Myanmar.

Ακόμη, οι ταχέως αυξανόμενες γνώσεις της μικροβιολογίας και της ανοσολογίας, σε συνδυασμό με την πλήρη αναγέννηση της βιοτεχνολογίας, έχουν παραμερίσει ανυπέρβλητα εμπόδια του παρελθόντος και έχουν διευκολύνει στην ανακάλυψη νεότερων εμβολίων για την πρόληψη λοιμώξεων των οποίων η αντιμετώπιση είναι δύσκολη ή και αδύνατη μέχρι στιγμής.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην παραγωγή πληθώρας εμβολίων τα περισσότερα από τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται μέσα στους πρώτους έξι μήνες ζωής, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη πολλών ενέσεων σε στενό χρονικό περιθώριο. Σήμερα αναζητούνται τρόποι συνδυασμού των εμβολίων αυτών με τη μορφή πολυδύναμων ή βραδέας απελευθέρωσης, ώστε να αποφεύγονται οι πολλαπλές επαναλήψεις του ίδιου εμβολίου.

Ακόμη, μελετώνται μέθοδοι υποδόριας ή ενδομυϊκής χορήγησης εμβολίων χωρίς βελόνα ή εφαρμογής δερματικών επιθεμάτων εμποτισμένων με τα επιθυμητά αντιγόνα που θα διαπερνούν το δέρμα σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

 

Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ ΗΠρωταπριλιά συνδέεται παραδοσιακά με τα ψέματα και τις αθώες φάρσες – Πώς ξεκίνησε όμως αυτό το διαχρονικό έθιμο;

Ως είθισται την Πρωταπριλιά τηρείται το έθιμο του να λέγονται ψέματα. Πρόκειται για μία παράδοση, η οποία είχε ξεκινήσει στην Ευρώπη και η «γέννησή» της τόσο χρονικά όσο και τοπικά έχει δύο επικρατέστερες εκδοχές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

Ως προς την δεύτερη εκδοχή, η οποία ιστορικά θεωρείται από πολλούς και ως η πιο βάσιμη, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, υιοθετήθηκε και στην Ελλάδα με το πέρασμα του χρόνου, αποκτώντας, ωστόσο, μία ελληνική «νότα». Η κεντρική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Ειπώνονται αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Αλλού πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Ακόμα, το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Όπως επισημαίνει ο Έλληνας λαογράφος Λουκάτος, το έθιμο αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα». Από την πλευρά του, ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, ούτως ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Πηγή : efimerida.gr

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

ΟΛΟΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

https://pixabay.com/el/videos/christmas-video-free-video-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AD-28052/

Μετάβαση στο padlet.com