Κυκλοφορία απατηλού μηνύματος, μέσω e-mail και φερόμενο ως αποστολέα το ΙΚΑ

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία για κυκλοφορία απατηλού μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ως αποστολέας φέρεται το Ι.Κ.Α., ενώ το περιεχόμενό του αναφέρεται σε υποτιθέμενη επιστροφή φόρου.

Παρακαλούνται οι παραλήπτες του απατηλού μηνύματος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κοινοποιούν αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά. προσωπικά τους στοιχεία.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σχετικά με υπόθεση διακίνησης, μέσω διαδικτύου, απατηλού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το συγκεκριμένο μήνυμα διακινείται από 5-3-2012 στο διαδίκτυο, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης «info@ika.gr», με φερόμενο ως αποστολέα το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.).

Με το απατηλό αυτό μήνυμα επιχειρείται η «αλίευση» προσωπικών δεδομένων. Ειδικότερα οι παραλήπτες ενημερώνονται ότι δήθεν δικαιούνται επιστροφή φόρου και παραπέμπονται σε υπέρ – σύνδεσμο («http://www.ronos.bg/flash/ronos/solo/gr/ika/IKA.htm»), τον οποίο αφού «κλικάρουν», μεταφέρονται σε ιστοσελίδα που τους προτρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία ταυτότητας τους, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά. προσωπικά τους δεδομένα.

Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές. Παρακαλούνται οι πολίτες – χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή εξαπάτησης από τέτοιου είδους απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά.) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση