Παιδιά και online παιχνίδια

Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, και ειδικότερα οι δράσεις του: Saferinternet.gr & υποΣΤΗΡΙΖΩ, στo πλαίσιo της δημόσιας διαβούλευσης γύρω από το πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας με θέμα την ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, δημοσιοποίησε τις πάγιες αρχές του σχετικά με το διαδίκτυο και το παιδί.

1. Οι χώροι που προορίζονται για παιδιά πρέπει να αφορούν αυστηρά και μόνο, ψυχαγωγικά – τεχνικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε χώρος έχει οιασδήποτε μορφής τυχερά παιχνίδια οφείλει  – στο σύνολό του – να μην είναι προσβάσιμος για τους ανήλικους.

2. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μέρη που συγκεντρώνονται τα παιδιά (σχολεία, χώροι άθλησης, κ.λ.π.), έτσι ώστε τα παιδιά να μην επηρεάζονται για να τους επισκεφθούν.

3. Οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια  – μέσω διαδικτύου ή μη –  οφείλουν να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τις ανάγκες των παιδιών. Θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος υποχρεωτικού ηλικιακού ελέγχου και να καθοριστούν ξεχωριστοί υπολογιστές για τους ανήλικους επισκέπτες στους οποίους θα υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου.

4. Επιπλέον, στους χώρους για τους ανήλικους θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από κάποιον ενήλικο, ώστε να μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα οποιοδήποτε πρόβλημα ή ατυχές περιστατικό προκύψει, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι ανήλικοι παίζουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα για αυτά (ηλικιακή κατηγορία, περιεχόμενο).

5. Στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα βασικό να υπάρχουν σε πολύ εμφανές σημείο και με ευανάγνωστο τρόπο οι βαθμίδες ηλικιακού χαρακτηρισμού καθώς και οι διάφοροι τύποι χαρακτηρισμού του περιεχομένου ενός παιχνιδιού, βάσει του συστήματος PEGI.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα σχετικά με «φιλικά προς τα παιδιά» Ίντερνετ καφέ, έχουν ζητηθεί από τo Ελληνικό Κέντρο ήδη από το 2008, τόσο σε ειδική παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας) όσο και μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη.

Δυστυχώς η απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στο διαδικτυακό τζόγο είναι πρακτικά ανέφικτη. Για αυτό πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων και των εκπαιδευτικών με παράλληλη  ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά από την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού, 15,1% των μαθητών 14-16 χρονών παίζουν τυχερά παιχνίδια, ενώ στην Κύπρο όπου υπάρχουν καταστήματα με τυχερά παιχνίδια, σε αντίστοιχη έρευνα της Μ.Ε.Υ. το ποσοστό των μαθητών είναι 34,9%.

Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας παρακολουθούνται 82 παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης του διαδικτύου και έχουν γίνει  περισσότερες από 300 κλήσεις στην Γραμμή Βοηθείας Υποστηρίζω 800 11 800 15 με αίτημα την εξάρτηση του διαδικτύου μέσα σε 9 μήνες.

Τέλος, να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στο πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο   σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά στην Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο το 27% των Ελλήνων γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά του έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από Ίντερνετ καφέ (πρώτη θέση EU27, με την Κύπρο να ακολουθεί με 11%, και με όλες τις άλλες χώρες να έχουν μονοψήφια ποσοστά). Επομένως, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στην προστασία του παιδιού και την οικογένειάς του στο κομμάτι των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Πηγή: saferinternet.gr

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.