Το Facebook βγάζει αντικλείδια

Σε πόσους φίλους ή συγγενείς έχετε μοιράσει αντικλείδια του σπιτιού σας; Είναι οι ίδιοι που θα τους εμπιστευόσασταν και τα usernames και passwords για να μπαίνουν στο Facebook και να σας ανοίγουν από την πίσω πόρτα αν χρειαστεί;

Τον συγκεκριμένο προβληματισμό θα τον θέσει πολύ σύντομα σε όλους τους χρήστες του ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης, που πλέον αριθμεί πάνω από 800 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στους νέους όρους ασφαλείας που τίθενται διαδοχικά το τελευταίο διάστημα σε ισχύ, θα περιλαμβάνονται οι «φύλακες άγγελοι» ή «έμπιστοι φίλοι». Θα είναι μέχρι πέντε από τις επαφές του κάθε χρήστη, τους οποίους θα ορίζει ο ίδιος ως εκείνους που θα λαμβάνουν κωδικούς ασφαλείας για να του τους προωθήσουν, σε περίπτωση που εκείνος αντιμετωπίσει προβλήματα πρόσβασης στον λογαριασμό του.

Αύξηση του επιπέδου ασφαλείας επιβάλλεται και στις πάνω από 7 εκατομμύρια εφαρμογές που αναπτύσσονται από τρίτους στο Facebook. Στο εξής ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε αυτές με διαφορετικά πιστοποιητικά ταυτοποίησης από αυτά του ίδιου του λογαριασμού. Κι αυτό γιατί το επίπεδο ασφάλειας καθεμιάς από αυτές τις εφαρμογές διαφέρει και το FB προφανώς δεν θέλει ευθύνες.

Ωστόσο και αυτή η δυνατότητα (App Passwords) είναι «opti-in» -δηλαδή εξαρχής μη επιλεγμένη στις βασικές ρυθμίσεις- και εναπόκειται στον χρήστη να την ενεργοποιήσει, πράγμα που κάνουν ελάχιστοι, ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα ασφαλείας.

Αυτό που αποκαλύπτεται με αφορμή τους νέους όρους ασφαλείας (βλ. διπλανή εικόνα), είναι ότι καθημερινά εκτίθενται σε παραβιάσεις πάνω από 600.000 συνδέσεις (logins) σε λογαριασμούς χρηστών. Οι αριθμός αντιστοιχεί σε 0,06% ανά ένα δισεκατομμύριο συνδέσεις που γίνονται στους πάνω από 800 ενεργούς λογαριασμούς του γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι πολλές από αυτές τις παραβιάσεις δεν γίνονται μέσα στο δίκτυο αλλά μέσω άλλων λογαριασμών που διατηρεί ο χρήστης και έχουν κοινούς κωδικούς πρόσβασης με το FB.

Μία ακόμη λεπτομέρεια που δημοσιοποίησε η εταιρεία για να υπερασπιστεί τα επίπεδα ασφαλείας της είναι ότι τα σπαμ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 4% των μηνυμάτων που λαμβάνουν οι χρήστες στο FB. Οπως διευκρινίστηκε, αφορούν αναρτήσεις στη ροή των ενημερώσεων που βλέπουν οι χρήστες.

Προαναγγέλλεται επίσης μπλοκάρισμα 250.000-600.000 λογαριασμών τη μέρα, όταν αυτοί κρίνονται ύποπτοι. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται διευθύνσεις ΙΡ, χρήστες και εφαρμογές που συλλέγουν δεδομένα χρηστών του Facebook με «πολύ επιθετικό τρόπο».

Πηγή:  Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση