Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

Η νέα οδηγία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, έχει ως βασικό στόχο τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων και διατάξεων, για την πρόληψη των αδικημάτων αυτών, τη δίωξη των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

Βάσει των νέων κανόνων τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αφαίρεση ιστοσελίδων που περιέχουν ή διαδίδουν υλικό παιδικής πορνογραφίας ή εφόσον αυτό κριθεί αδύνατο να προχωρούν στην φραγή της πρόσβασης σε αυτές τις ιστοσελίδες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Θέσπιση πανευρωπαϊκών κυρώσεων

Το κείμενο ορίζει τις ελάχιστες ποινές για περίπου 20 ποινικά αδικήματα – πολύ περισσότερα από ό, τι συνήθως προβλέπεται στην κοινοτική νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως σε περιπτώσεις κακοποίησης από άτομα που καταχρώνται τη θέση εμπιστοσύνης, εξουσίας ή επιρροής επί του παιδιού (π.χ. μέλη της οικογένειας, κηδεμόνες ή εκπαιδευτικοί).

Για παράδειγμα, ο εξαναγκασμός παιδιού να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις ή η εκπόρνευση ενός παιδιού θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών. Οι παραγωγοί υλικού παιδικής πορνογραφίας θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, ενώ στους χρήστες ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας θα επιβάλλονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον ενός έτους.

Για τα άτομα που έχουν ήδη καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα που αφορούν παιδιά θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση άσκησης επαγγελματικών τουλάχιστον δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν απευθείας και τακτικές επαφές με παιδιά οπουδήποτε στην ΕΕ.

Η διαδικτυακή “προσέγγιση” παιδιών

Η “προσέγγιση” παιδιών μέσω του διαδικτύου (grooming – η προσέγγιση παιδιού από ενήλικα μέσω του διαδικτύου με σκοπό την σεξουαλική κακοποίησή του) θα καταστεί ποινικό αδίκημα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ αδίκημα θα καταστεί και ο αποκαλούμενος σεξουαλικός τουρισμός με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, όταν το αδίκημα διαπράττεται στο έδαφος ενός κράτους μέλους ή από έναν υπήκοο κράτους μέλους στο εξωτερικό.

Παροχή βοήθειας στα θύματα

Η νέα οδηγία περιλαμβάνει νέες απαιτήσεις και διατάξεις σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας, την υποστήριξη και την προστασία των θυμάτων. Μετά την επίσημη έγκρισή της, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη προκειμένου να μεταφέρουν τις διατάξεις της στο εθνικό τους δίκαιο.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση