Σήμα κινδύνου από τον προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Βουλή

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν χθες στη Βουλή τόσο ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης όσο και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με την παιδική και εφηβική εγκληματικότητα, ζητώντας τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την εναρμόνισή της για την αντιμετώπιση της νέας μορφής βίας στους ανηλίκους.

«Με απλά λόγια, θέλω να σας πως ότι αυτήν τη στιγμή, εάν κάποιος γονιός έρθει στην υπηρεσία μου και μου πει ότι απειλείται η ζωή του παιδιού του, η Ελληνική Αστυνομία θα συντάξει μια δικογραφία, θα πάει στον εισαγγελέα κι αυτός με τη σειρά του, δυστυχώς, θα τη βάλει στο αρχείο. Γιατί; Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για απειλή και κίνδυνο ζωής…», περιέγραψε με μελανά χρώματα τη σημερινή πραγματικότητα ο κ. Σφακιανάκης.

Οι αποκαλύψεις των ειδικών προκάλεσαν αίσθηση και ταυτόχρονα ανησυχία στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μάλιστα, η αναφορά του προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι «βιαζόταν κοριτσάκι και παρά την καταγγελία της προς τον πατέρα της δεν απετράπη ο βιασμός του επειδή δεν ισχύει η άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις», άφησε άφωνους και συνάμα έκπληκτους τους βουλευτές.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ. «Είχαμε με τον κ. Γιαννόπουλο από το Χαμόγελο του Παιδιού στις 3 τα ξημερώματα ένα περιστατικό όπου κάποιο κορίτσι βιαζόταν. Δηλαδή είχαμε βιασμό – ούτε ο βιασμός είναι στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, δηλαδή δεν προβλέπεται γι’ αυτό η διαδικασία. Παίρνει το κοριτσάκι τον πατέρα του και του λέει ότι μ’ έχουν απαγάγει και με πάνε για βιασμό, πρόλαβε και είπε αυτήν την έκκληση. Παίρνουν το Χαμόγελο του Παιδιού, αυτοί με τη σειρά τους εμένα και κάνουμε έναν αγώνα δρόμου όλο το βράδυ, ο πάροχος δεν μας έδινε το σημείο όπου βρισκόταν η κεραία γιατί δεν είχε άρση απορρήτου. Στη συνέχεια το κοριτσάκι βρέθηκε στις 7 τα ξημερώματα, πώς βρέθηκε δεν μπορώ να σας πω πολλά πράγματα, πάντως είχε κακοποιηθεί… Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και τώρα έχει κινηθεί ποινική διαδικασία εις βάρος της εταιρείας που δεν έδωσε αυτά τα στοιχεία…».

Κατά τη συζήτηση ανάλογη ήταν η αίσθηση που προκάλεσε στους βουλευτές η αποκάλυψη του Κωσταντίνου Σιώμου, ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, ο οποίος υποστήριξε ότι με βάση απογραφικό δείγμα 1.270 παιδιών στην Κω αποδείχθηκε ότι ο εισοδισμός στο Διαδίκτυο διπλασιάστηκε το 2010 σε σχέση με το 2008 φτάνοντας στο 30,7% αντί του 14,6%.
Ο ίδιος τόνισε ότι έχει αυξηθεί η θεματολογία στο Διαδίκτυο γύρω από τις αυτοκτονίες – είπε χαρακτηριστικά ότι έρευνα του 2006 έδειχνε ότι υπήρχαν 100.000 ιστοσελίδες με μεθόδους αυτοκτονιών – προσθέτοντας ότι ενδεχομένως σήμερα να είναι πολύ περισσότερες.

ΕΞΑΡΤΗΣΗ. Στα σημαντικά ποσοστά εξάρτησης εφήβων από το Διαδίκτυο αναφέρθηκε και η παιδίατρος Αρτεμις Τσίτσικα, υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι από το 2007 έως το 2010 έχει αλλάξει τελείως η εικόνα της εξάρτησης των παιδιών από το Διαδίκτυο.

Τέλος, τους κινδύνους εκμετάλλευσης των καταναλωτών μέσω του Διαδικτύου επισήμανε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρας Τσιαφούτης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι συχνά τα προϊόντα που διατίθενται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ελαττωματικά και πως ο προμηθευτής αρνείται ή κωλυσιεργεί να τα επισκευάσει ή να τα αντικαταστήσει. Επίσης αναφέρθηκε σε συχνές – όπως δήλωσε – απάτες μέσω του Διαδικτύου, ιδιαίτερα διάφορες προσφορές και ευκαιρίες εργασίας, αλλά και σε κινδύνους που αφορούν «ευαίσθητα προϊόντα» όπως τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμακα και ποτά. Ο κ. Τσιαφούτης έκανε λόγο ακόμη για τα περιβόητα SMS και το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του καταναλωτή, για τα οποία είπε ότι «σε βομβαρδίζουν με άσχετα στοιχεία και μετά σε χρεώνουν στον δικό σου λογαριασμό».

Κι όταν σε ένα από τα παραδείγματα της ηλεκτρονικής απάτης ανέφερε και τις «τιμές εισιτηρίων ευκαιρίας από διάφορες αεροπορικές εταιρείες που κλείνονται μέσω Διαδικτύου και μετά ανακαλύπτει ο ενδιαφερόμενος ότι η τιμή είναι υψηλότερη από την κανονική χωρίς να έχει δικαίωμα να την αλλάξει», προκάλεσε τα πικρόχολα σχόλια του Μ. Σφακιανάκη, ο οποίος παρατήρησε: «Ολες αυτές οι απάτες έρχονται στην Υπηρεσία μας, όμως δυστυχώς ο νόμος δεν μας αφήνει να κάνουμε έρευνα. Η Αστυνομία μπορεί και δεν μας αφήνει η νομοθεσία να ερευνήσουμε και να φθάσουμε στον δράστη…».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.