e-G8: Διαφωνίες πάνω σε θέματα ιδιωτικότητας και πνευματικής ιδιοκτησίας

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Διαδίκτυο και οι τάσεις που διαμορφώνονται κοινωνικά και επιχειρηματικά παρουσίασε από το Παρίσι ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ με τον Μορίς Λεβί, διευθυντή και πρόεδρο της Publicis Groupe.

Ο κ. Ζούγκεμπεργκ ανέφερε πως «δύο στοιχεία είναι αυτά που έφεραν τους ανθρώπους στο Facebook. Ένα από τα καλύτερα πράγματα του Διαδικτύου είναι ότι δίνει φωνή στον κόσμο. Άνθρωποι 20 και 30 χρονών μπορούν να πουν την άποψή τους στο Διαδίκτυο. Είναι κάτι ισχυρό. Δίνει φωνή. Είναι μια διαδικασία δημοκρατίας. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αυτό που λένε, το μοιράζονται κυρίως με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Μπορεί το Διαδίκτυο να δίνει τη δύναμη της φωνής, αλλά απευθυνόμαστε κυρίως στους ανθρώπους που μιλάμε καθημερινά. Συγγενείς και φίλους. Έτσι, ξεκίνησε και πριν από 7 χρόνια. Ξεπέρασε τα όρια του πανεπιστημίου πολύ γρήγορα, γιατί οι φοιτητές ήθελαν να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς εκτός του κάμπους».

Σχετικά με την αποτυχία άλλων κοινωνικών δικτύων όπως το MySpace ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ σχολίασε: «Υπάρχουν δύο είδη ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές που ο χρήστης παρουσιάζεται με τα πραγματικά του στοιχεία και αυτές που ο χρήστης είναι ανώνυμος και μέσω των οποίων μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Και τα δύο ήδη χρειάζονται, γι’ αυτό και εξελίσσονται. Σε εμάς η αξία είναι ότι ο καθένας είναι ο εαυτός του με τα πραγματικά του στοιχεία και μπορεί να συνομιλεί με φίλους και συγγενείς προσωπικά και επώνυμα. Σε όρους επιχείρησης…οι άνθρωποι επιλέγουν ποια εταιρεία θα εμπιστευθούν. Εμπιστεύονται την τεχνολογία που παρέχει. Οι καλύτερες υπηρεσίες κερδίζουν. Θεωρώ ότι το Διαδίκτυο είναι αρκετά ανταγωνιστικό και ο κόσμος ξέρει να επιλέγει υπηρεσίες και εταιρείες»

Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ανησυχία των χρηστών ο κ. Ζούγκεμπεργκ επεσήμανε: «Νομίζω ότι υπάρχουν όρια. Υπάρχουν οι άνθρωποι που εκθέτουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, στο Ίντερνετ και προβάλλουν όλη τη ζωή τους. Υπάρχει και η άλλη κατηγορία ανθρώπων που επιλέγει να προβάλλει μόνο ένα μέρος από τα προσωπικά τους στοιχεία. Μπορείς να επιλέξεις ποια θα είναι τα στοιχεία αυτά, αλλά και πόσα θα προβάλλεις».

Στην ερώτηση ποια θα είναι η επόμενη μετάβαση και τάση στο Διαδίκτυο τα επόμενα 5 – 10 χρόνια ο ιδρυτής του Facebook δήλωσε: «Ο κόσμος θέλει να μοιράζεται πράγματα και αυτό θα αυξηθεί σημαντικά. Πιστεύω ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα αποκτήσουν τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στο χρήστη να χειρίζεται τις προσωπικές του σελίδες και την κοινωνικοποίησή του. Θα υπάρχει έμφαση σε διάφορες υπηρεσίες και κυρίως παιχνίδια. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι χρήστες προτιμούν να παίζουν παιχνίδια με τους συγγενείς και φίλους στις διάφορες πλατφόρμες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Κυρίως, επειδή τα παιχνίδια είναι μέσο κοινωνικοποίησης. Σύντομα μάλιστα θα δούμε και άλλα μέσα κοινωνικοποίησης όπως η μουσική ή ταινίες ή βιβλία που οι χρήστες θα μοιράζονται και θα γράφουν μαζί με τους φίλους τους πάνω σε πλατφόρμες όπως το Facebook. Δεν είναι ότι εμείς θα γίνουμε μία μουσική πλατφόρμα, αλλά θα δημιουργήσουμε τα εργαλεία για να το στηρίξουμε».

Το Facebook και οι επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο

Ωστόσο, από τις ερωτήσεις δεν έλειψε και η αναφορά στις επαναστάσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, όπου το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν τους πολίτες να οργανωθούν για να διαδηλώσουν και να ρίξουν τα προηγούμενα καθεστώτα των χωρών τους. Ο κ. Λεβί ρώτησε: «Όταν δημιουργούσατε το Facebook θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστάσεις, όπως η επανάσταση του Γιασεμιού ή ακόμη και να αλλάξει την εικόνα του κόσμου;»

Ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ τόνισε: «Είναι νομίζω μία γενικότερη τάση. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Προσωπική μου άποψη είναι πως θα ήταν πολύ αλαζονικό από μία εταιρεία να πει ότι η τεχνολογία της βοήθησε να γίνει μία επιχείρηση. Δεν θα κρίνω τι έγινε στην Αίγυπτο ή την Τυνησία. Είναι κάτι μεγαλύτερο. Αν δεν ήταν το Facebook θα ήταν κάτι άλλο.

Οι άνθρωποι μετέχουν πλέον στη διακυβέρνηση. Οι πολιτικοί διαθέτουν μία σελίδα στο Facebook και οι πολίτες μπορούν να τους κρίνουν. Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η ύπαρξη του Ίντερνετ».

Ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ τόνισε ότι το μέλλον στο Διαδίκτυο για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι οι πλατφόρμες που θα ενσωματώνουν υπηρεσίες, όπως το Facebook ή παιχνίδια. Τόνισε πόσο έχουν εξελιχθεί τα παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δείχνουν το δρόμο και εξέφρασε την έκπληξη και τον θαυμασμό του για τη ριζική μεταμόρφωσή τους τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και το τι έχουν πετύχει σήμερα.

Ο Νικολά Σαρκοζί «μαλακώνει» τη στάση του σχετικά με το θέμα της θέσπισης κανόνων στο Ίντερνετ

Τη συνήθως «σκληρή» στάση του πάνω στο θέμα της θέσπισης κανόνων και αυστηρότερης νομοθεσίας στο Ίντερνετ φάνηκε να «μαλακώνει» ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στη συνδιάσκεψη e-G8 στο Παρίσι- ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν πολλές και σε πολλά θέματα, από την ιδιωτικότητα μέχρι τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο Σαρκοζί, που είναι γνωστός στο «διαβόητος» στο χώρο της τεχνολογίες για την πρότασή του να αποκόπτονται από το Ίντερνετ οι πειρατές, χαιρέτισε την έναρξη της συνδιάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν «μεγάλα ονόματα» από κολοσσούς του χώρου: χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Έρικ Σμιντ της Google και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος έμεινε σταθερός στην άποψή του πως είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να θέτουν κανόνες με στόχο τον περιορισμό της κατάχρησης του Ίντερνετ, κάτι που έρχεται σε σαφή αντίθεση με την άποψη του Σμιντ, που έχει δηλώσει ότι κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος εάν «κάποιος χαζός κανόνας» περιορίσει την ανάπτυξη του web.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης ετοιμάζεται συνολική πρόταση προς τους ηγέτες της G-8 σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων στο Ίντερνετ, ωστόσο θεωρείται πως θα «αποφευχθεί» το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, κάτι που υπογραμμίζει τις διαφωνίες που υπάρχουν στον κόσμο της τεχνολογίας πάνω σε τέτοιου είδους θέματα.

Τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) έχει αναδειχτεί σε «μήλον της Έριδος» της συνδιάσκεψης, με στελέχη μουσικών και εκδοτικών εταιρειών να ζητούν αυξημένα μέτρα προστασίας των έργων που αποτελούν ιδιοκτησία τους- τη στιγμή που στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός του χώρου του Διαδικτύου και ακτιβιστές ασκούν σφοδρή κριτική σε μέτρα κατά της πειρατείας, ισχυριζόμενοι ότι αποτελούν πλήγμα κατά της ανοικτής και ελεύθερης φύσης του Διαδικτύου.

Ο Γιόχι Μπένκλερ, καθηγητής του Χάρβαρντ και ένθερμος υποστηρικτής ιδεών open source, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές σχετικά με το ενδεχόμενο απρόσμενων επιπτώσεων από πιθανούς αυστηρούς κανόνες copyright.

«Μπορείς να κάνεις το Ίντερνετ ασφαλέστερο για τον Τζάστιν Μπίμπερ και τη Lady Gaga, ή μπορείς να το κάνεις πιο ασφαλές για το επόμενο Skype…πρέπει να επιλέξουν» είπε σχετικά.

Στο προσχέδιο της διακήρυξης του e-G8 αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψιν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας…αναγνωρίζουμε την ανάγκη για νόμους και νομικά πλαίσια για την καλύτερη επιβολή τους, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του online εμπορίου σε αγαθά και περιεχόμενο με σεβασμό στην πνευματική ιδιοκτησία».

Το θέμα της προστασίας χρηστών από το ενδεχόμενο απώλειας του ελέγχου των προσωπικών τους δεδομένων ή την «παρακολούθησή» τους από εταιρείες με στόχο το κέρδος αποτέλεσε επίσης λόγο πολλών διαφωνιών στη συνδιάσκεψη.

Οι πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι βαθιές, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται πολύ λιγότερο πρόθυμοι να παραγκωνίσουν την ιδιωτικότητά τους χάριν οφελών από νέες υπηρεσίες- και κατ’επέκτασιν, πολύ πιο πρόθυμοι να στραφούν σε νομοθεσίες σε σχέση με τους κατοίκους της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Το όλο θέμα οξύνεται περαιτέρω μετά την παραβίαση του Playstation Network, που εικάζεται πως θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων σε Ευρωπαϊκές χώρες. Στη διακήρυξη δεν προτείνονται λύσεις: «ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη προσεγγίσεων που λαμβάνουν υπόψη τους εθνικά νομικά πλαίσια, τα οποία βασίζονται σε θεμελιώδη δικαιώματα και προστατεύουν προσωπικά δεδομένα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν τη νόμιμη μεταφορά δεδομένων».

Εντός της εβδομάδας, ομάδα στελεχών εταιρειών του χώρου του Διαδικτύου θα βρεθεί στη συνδιάσκεψη της G-8 στο Ντοβίλ, για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της e-G8 στους ηγέτες των χωρών της «Ομάδας των 8».

BBC: «Το Διαδίκτυο ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς»

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Μαρκ Τόμσον δήλωσε σήμερα στο φόρουμ των e-G8 ότι ο βρετανικός τηλεοπτικός οργανισμός έχει αντιληφθεί από τη δεκαετία του 1990 πόσο σημαντικό είναι να προσαρμοστεί στην εποχή του Διαδικτύου.

Ο κ. Τόμσον ανέφερε: «Συνειδητοποιήσαμε ότι θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για μας να κάνουμε αυτό για το οποίο εφευρεθήκαμε, το οποίο είναι να φέρνουμε σημαντικές και αξιόπιστες ειδήσεις στον κόσμο, καθώς και να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τα παιδιά. Συγκεκριμένα συνειδητοποιήσαμε ότι τα εμπόδια για την πρόσβαση σε αυτά θα εξαφανίζονταν» και συμπλήρωσε: «Για τα ΜΜΕ (το Διαδίκτυο) είναι μία διαδικασία παγκοσμιοποίησης και εκδημοκρατισμού η στιγμή που μεταφέρεις το μήνυμά σου στο κόσμο». Μάλιστα, ο κ. Τόμσον τόνισε πως το BBC διαθέτει «το προνόμιο να έχει τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος. Μαζί με αυτά ακολουθούν και πολλές υποχρεώσεις…έχουμε όμως και μία υποχρέωση να καινοτομούμε και από τη δεκαετία του 1990 ξεκινήσαμε να είμαστε αρκετά γενναίοι, να καινοτομούμε και να πειραματιζόμαστε δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση