Νέες απάτες στο Facebook

Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί πολλά μηνύματα spam στο Facebook, τα οποία αναπαράγονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η τελευταία καμπάνια των spammers επιχειρεί να ξεγελάσει τους χρήστες, υποσχόμενη να τους απαλλάξει από το spam.

Συγκεκριμένα, το ύποπτο post καλεί τους χρήστες να “επιβεβαιώσουν” το λογαριασμό τους κάνοντας κλικ σε ένα σύνδεσμο, προκειμένου να απαλλαγούν από τα μηνύματα spam. Οι απρόσεκτοι που κάνουν κλικ σε αυτό το εξόφθαλμα ψευδές μήνυμα αναπαράγουν άθελά τους spam και διαδίδουν κακόβουλο κώδικα.

Τα μηνύματα spam στο Facebook έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος να αντιμετωπιστούν οριστικά. Ως συνήθως, ισχύει η πάγια συμβουλή: μην κάνετε κλικ σε οτιδήποτε βλέπετε αν δεν είστε απολύτως βέβαιοι ότι πρόκειται για ασφαλές link.

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι χρήστες τουFacebook που έχουν ζητήσει κατά καιρούς την προσθήκη ενός κουμπιού Dislike δίπλα στο γνωστό Like, έτσι ώστε να εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για συγκεκριμένες δημοσιεύσεις. Φυσικά, το αίτημα αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επιτήδειους.

Η πλέον πρόσφατη απάτη στο Facebook αφορά το Dislike button και καλεί τους χρήστες να το ενεργοποιήσουν, ακολουθώντας κάποια βήματα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση εμπνέουν καχυποψία. Συγκεκριμένα, ο εκάστοτε χρήστης καλείται να αντιγράψει κώδικα JavaScript και να τον επικολλήσει στην address bar του browser, πατώντας στη συνέχεια enter.

Φυσικά, η κίνηση αυτή δεν ενεργοποιεί κανένα Dislike button και απλά αναπαράγει το μήνυμα στο Facebook. Αν, λοιπόν, δείτε ένα τέτοιο μήνυμα στο news feed σας, κάντε το report στο Facebook για να σταματήσει να διαδίδεται το συντομότερο δυνατόν.

Η διοίκηση του Facebook δεν έχει ανακοινώσει κανένα σχέδιο για Dislike button στην υπηρεσία.

Πηγή: PC Magazine

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση