Απομένουν 10 ημέρες για το μέλλον της Ευρώπης!

Με βάση τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, πάνω από 8.404 πολίτες της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει τις απόψεις τους σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην ευρεία διαβούλευση μέσω του Διαδικτύου σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης, την οποία εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους ευρωπαίους πολίτες να συμβάλουν στην κατάρτιση του θεματολογίου πολιτικής για τα επόμενα χρόνια και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης (βλ. πρότερη ανακοίνωση). Η κοινή γνώμη ασχολείται πλέον ευρέως με τις προτάσεις για τη δημιουργία «Πολιτικής Ένωσης», «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας» ή των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Το σημαντικό αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρέπει να απασχολήσει μόνο τους πολιτικούς, αλλά και τους απλούς πολίτες. Οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη στη διάθεσή τους δέκα ημέρες για να εκφράσουν τις απόψεις τους απαντώντας σε ερωτήματα όπως «Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο εγγύς μέλλον; Σε τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέλατε να ζείτε το 2020;». Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η διαβούλευση της Επιτροπής που φέρει τον τίτλο «Πολίτες της ΕΕ: Τα δικαιώματά σας, το μέλλον σας» περιλαμβάνει επίσης ερωτήσεις σχετικά με τα κατεξοχήν πρακτικά προβλήματα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, όταν ασκούν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ ή όταν θέλουν να επικαλεστούν θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί στην νομοθεσία της ΕΕ. Η Επιτροπή θέλει να πληροφορηθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όταν μετακομίζουν σε άλλη χώρα, όταν ψηφίζουν ή θέτουν υποψηφιότητα σε εκλογές ή όταν πραγματοποιούν αγορές ηλεκτρονικά.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα ενσωματωθούν άμεσα στο θεματολόγιο πολιτικής της Επιτροπής για τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν τη βάση για την έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ του 2013, η οποία θα υποβληθεί στις 9 Μαΐου 2013, δηλαδή κατά την Ημέρα της Ευρώπης του επόμενου έτους. Μετά από πρόταση της Επιτροπής, το 2013 ορίστηκε ως το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών. Τούτο θα αποτελέσει μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση απευθείας συζητήσεων με τους πολίτες στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο των λεγόμενων «Διαλόγων με τους πολίτες», εκ των οποίων ο πρώτος έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί στο Κάντιθ, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Τρεις μόλις μήνες από την έναρξη της διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, πάνω από 8.404 άτομα έχουν συμμετάσχει και απαντήσει στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Ο ανωτέρω αριθμός περιλαμβάνει πολίτες από όλα τα κράτη μέλη (το 9,9% των απαντησάντων είναι από τη Γαλλία, το 9,2% από τη Γερμανία, το 8,9% από την Ιταλία, το 7,6% από την Ισπανία και το 4,5% από τη χώρα μας).

Το σύντομο ερωτηματολόγιο μπορεί να συμπληρωθεί εύκολα ηλεκτρονικά και απαιτεί μόνο δέκα λεπτά. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου: http://ec.europa.eu/justice/opinion/your-rights-your-future/index_el.htm.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δημόσια διαβούλευση:http://ec.europa.eu/yourvoice/index_el.htm

Ιθαγένεια της ΕΕ: http://ec.europa.eu/justice/citizen

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση