Ανανέωση Ενημερωτικού Κόμβου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Με τα εργαλεία που παρέχει σήμερα το Διαδίκτυο, τα σχολεία έχουν την ευκαιρία να μετασχηματίσουν την Εκπαίδευση και να βοηθήσουν τους μαθητές να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους με τις ΤΠΕ. Όμως εξίσου σημαντικό είναι οι μαθητές να μαθαίνουν πώς να παραμένουν ασφαλείς στο Διαδίκτυο, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες του Web 2.0, όπως οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης. Το κλείδωμα και η απαγόρευση προσέγγισης, ναι μεν περιορίζουν την έκθεση σε κίνδυνο, δεν αποτελούν όμως βιώσιμη προσέγγιση.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μέσω του ανανεωμένου κόμβου http://internet-safety.sch.gr προσπαθεί να βοηθήσει τα σχολεία να διαχειριστούν σωστά τη μετάβαση σε πιο οργανωμένα συστήματα και τους μαθητές να κατανοήσουν πως να αντιμετωπίζουν τους νέους κινδύνους. Οι μαθητές θα πειραματιστούν, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, ενώ όμως η εμπιστοσύνη και ο ενθουσιασμός τους για τη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να είναι υψηλή, η κατανόηση των κινδύνων μπορεί να είναι χαμηλή. Τα σχολεία πρέπει να επικεντρωθούν σε ένα μοντέλο ενδυνάμωσης της ασφαλούς πλοήγησης. Οπλίζοντας τα παιδιά με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα, καθώς και τη διαχείριση των δυνητικών κινδύνων, προωθείται η ασφαλής και υπεύθυνη συμπεριφορά στη χρήση των ΤΠΕ, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Το Internet-Safety εστιάζει εκεί ακριβώς! Περισσότερο στη συμπεριφορά και λιγότερο στην τεχνολογία. Φιλοδοξεί να συντελέσει στην έναρξη μίας δημιουργικής διαδικασίας που αφορά μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου με περιεχόμενο:

1) Σαφείς πολιτικές και διαδικασίες έγκρισης για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
2) Οδηγίες για την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρονικής παρενόχλησης.
3) Ασφαλής και υπεύθυνη online συμπεριφορά ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.
4) Ορθολογική χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όπως βιβλία επισκεπτών, πίνακες ανακοινώσεων ή ιστολόγια, με διασφάλιση κανονιστικού πλαισίου π.χ. για προσωπικά δεδομένα, ακατάλληλα σχόλια ή περιεχόμενο.
5) Οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
6) Τον σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιεχόμενο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να επισκεφθείτε το http://internet-safety.sch.gr και να συμμετέχετε ενεργά.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Ανανέωση Ενημερωτικού Κόμβου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    […] Δείτε περισσότερα εδώ. […]

Τα σχόλια έχουν κλείσει.