ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Είμαι Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης και πατέρας δύο παιδιών. Το πρώτο γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2007. Η σύζυγός μου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, έχοντας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με το άρθρο 53 του υπαλληλικού κώδικα, καθώς και τις κανονιστικές εγκύκλιους ΔΙΔΑΔ/Φ51/538/12254/14-5-2007 και 74275/Δ2/10-7-2007 των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Παιδείας αντίστοιχα δικαιούμαι γονική άδεια για το πρώτο τέκνο μου.

Η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη, σε απάντηση σε ερώτημά μου υπογραμμίζει: «?ότι ακόμα και αν στο διάστημα των 4 ετών από τη στιγμή της γέννησης του πρώτου παιδιού, παρεμβληθεί η γέννηση του δεύτερου, μπορεί να μετατεθεί ο χρόνος λήψης της μίας άδειας και να μεσολαβήσει (αξιοποιηθεί) η χρήση της εν λόγω άδειας και για το άλλο παιδί».

Η υπ? αριθ. 496/2007 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Παιδείας και η οποία επικαλείται τις αποφάσεις 420/2000 1/2006 και 2/2006 του Συμβουλίου Επικρατείας (7-μελούς συνθέσεως και οι τρείς) με σαφή τρόπο ορίζει: «ότι το δικαίωμα για την απόληψη της άδειας αυτής είναι αυτοτελές για κάθε τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το τέταρτο έτος της ηλικίας του και ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο γονέας υπάλληλος έχει αποκτήσει άλλο τέκνο, το οποίο επίσης δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το τέταρτο έτος της ηλικίας του, είναι δυνατή η διαδοχική χορήγηση σ? αυτόν της εν λόγω αδείας, δηλαδή η χορήγηση αμέσως μετά τη λήξη της εννεάμηνου άδειας για την ανατροφή του πρώτου τέκνου του και νέας εννεαμήνου αδείας για την ανατροφή και του δεύτερου τέκνου του».

Μολονότι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο προκύπτει από τη γνωμοδότηση 496/2007 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι δικαιούμαι την άδεια ανατροφής για το πρώτο εκ των δύο τέκνων μου, η Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την εγκύκλιό της 54501/Δ2/24-04-2008 παράγ. 2 ακυρώνει την παραπάνω γνωμοδότηση.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι παρά την κοινοποίηση της εγκυκλίου ΔΙΔΑΔ/Φ.51/ 590 /οικ. 14346/29-5-2008 του ΥΠΕΣ στο Γραφείο Προσωπικού του ΥΠΕΠΘ, στην οποία αναφέρεται «Ο γονέας υπάλληλος που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, και πριν την εξάντλησή τους αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο (σχετική η υπ? αρ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών)», η Διοίκηση επιμένει στην άρνηση της να χορηγήσει άδεια για το πρώτο μου τέκνο.

Η προφορική ενημέρωση που είχα είναι ότι η εν λόγω άδεια ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ.

Είναι τελικά διακριτή η εκτελεστική από τη νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα; Ποιές ασφαλιστικές δικλίδες διαθέτει η Δημοκρατία μας για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την άμεση αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων;

Κατηγορίες: Γενικά | 1 σχόλιο