Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

2016-17. Ένα νέο πρόγραμμα eTw “Twinlettres : regards critiques sur le monde”

Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στις 27/09/2016

ad99f708

σχέδιο μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Για δεύτερη χρονιά, στα πλαίσια του μαθήματος της 2ης ξένης γλώσσας, το σχολείο μας συνεχίζει το περσινό επιτυχημένο γαλλόφωνο διαθεματικό έργο eTwinning με τίτλο «Twincontes», σε συνεργασία με μαθητές από 14 σχολεία επτά ευρωπαϊκών χωρών.

(Για τη δράση αυτή, οι μαθητές μας έλαβαν τις τρεις προηγούμενες χρονιές την Ευρωπαϊκή Ετικέτα ποιότητας και το Ευρωπαϊκό Βραβείο γαλλικής γλώσσας 2015 https://blogs.sch.gr/gymzanne/category/εργασίες/ξένες-γλώσσες/γαλλικά.)

Στο φετινό έργο που έχει τίτλο «Twinεπιστολές : μια κριτική ματιά στο κόσμο», οι μαθητές Γαλλικών των Γ1 και Γ3 θα εμπνευστούν όχι πια από την ελληνική μυθολογία, αλλά από ένα από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα έργα του Γαλλικού Διαφωτισμού, τις Περσικές Επιστολές του Montesquieu, κάνοντας έτσι μια διαθεματική προσέγγιση σε συνδυασμό και με την ύλη τους στο μάθημα της Ιστορίας. Μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής ενταγμένες στο Αναλυτικό Πρόγραμμα διδασκαλίας των Γαλλικών, οι μαθητές θα γράψουν συνεργατικά επιστολές αλλά και μηνύματα κάθε είδους με σκοπό να σχολιάσουν με χιουμοριστική διάθεση τη κοινωνική πραγματικότητα που τους περιβάλλει.

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στο έργο θα συμμετέχουν διαθεματικά και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων του σχολείου μας : η κα Έλενα Βότση(Ιστορία), η κα  Χρυσοβαλάντη Διαμαντή  (ΚΠΑ), ο κος Νικόλαος Ζήκος (Χημεία), η κα Ευσταθία Αγγελή (Καλλιτεχνικά),  οι οποίοι θα προσεγγίσουν το αντικείμενο του προγράμματος από την σκοπιά της ειδικότητάς τους.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Στο τέλος της χρονιάς, οι δημιουργίες όλων των σχολείων θα δημοσιευθούν σε ένα κοινό ηλεκτρονικό βιβλίο. Επίσης οι μαθητές θα δραματοποιήσουν ορισμένα επεισόδια της επιλογής τους  και θα τα παρουσιάσουν σε βίντεο ή ζωντανά στο θέατρο του σχολείου.

ΝΕΟ !   ΙΟΥΝΙΟΣ 2017. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση του ηλεκτρονικού μας βιβλίου με 161 επιστολές και σχέδια, βίντεο, κόμικς, εκφραστική ανάγνωση, από τους μαθητές 10 σχολείων από Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Τυνησία.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους ! Συνέβαλαν στη συγγραφή οι καθηγήτριες Έλενα Βότση και Ευσταθία Αγγελή.

http://

Στα δυο βίντεο που ακολουθούν οι μαθητές παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο τέλος της χρονιάς  :

  • Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε στην ηλεκτρονική τάξη του σχολείου μας

http://eclass.sch.gr/courses/G1618222/

καθώς και στη συνεργατική πλατφόρμα του έργου https://twinspace.etwinning.net/24460/home

  • Όλες οι δραστηριότητες υλοποιούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Γαλλικών και μόνο.
  • Δεν απαιτείται η χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές στο σπίτι.