Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

«Μην το κρατάς μέσα σου!» : η ομάδα Διαπροσωπικών Σχέσεων για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας

Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στις 17/05/2011

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ                 
                 
                   Η μαθητική μας ομάδα για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Αποτελείται από αγόρια και κορίτσια όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

                Το σχολείο μας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα σοβαρά κρούσματα ενδοσχολικής βίας και χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές από ένα «οικογενειακό» και εγκάρδιο κλίμα μεταξύ όλων, μαθητών και καθηγητών. Παρ’όλα αυτά, η σχολική βία, σε όλες τις μορφές της, δε λείπει. Στα πλαίσια αυτά, σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στη καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, και στη βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου συνολικά.

                Πιστεύουμε πως μια καλή αρχή  για να ξεπεράσει κανείς μια δύσκολη κατάσταση είναι να μιλήσει, να συζητήσει το πρόβλημα με κάποιον άλλον, φίλο, γονιό ή καθηγητή. Η συζήτηση, από μόνη της, σε βοηθάει να νιώσεις καλύτερα, να δεις πιο καθαρά το πρόβλημα και να βρεις λύση. Άρχισε να μιλάς και το πρόβλημα σύντομα θα λυθεί. Γι’αυτό και βγάλαμε την ομάδα μας «Μην το κρατάς μέσα σου!»

Η δράση μας έχει δυο σκέλη :

1) στις εβδομαδιαίες μας συναντήσεις, κάθε Πέμπτη, συζητάμε μεταξύ μας και ενημερωνόμαστε για όλα τα ζητήματα σχολικής βίας, αλλά και ενημερώνουμε όλους τους μαθητές του σχολείου με εκδηλώσεις, συναντήσεις κ.ά.

2) κάθε χρόνο, δημιουργούμε, όλα τα παιδιά της ομάδας μαζί, μια αφίσα, ένα θεατρικό, ένα τραγούδι ή ό,τι άλλο αποφασίσουμε, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε το σύνολο του σχολείου στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

1.

Η δράση μας τη σχολική χρονιά 2009-2010

               Πέρυσι για παράδειγμα, φτιάξαμε ένα δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι για τη βία. Η ιδέα για το παιχνίδι μας ήρθε διαβάζοντας το βιβλίο Μίλα μη φοβάσαι : 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο, μια έκδοση της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου 2008, και κυρίως ένα από τα διηγήματά του, το «Στη φωλιά του Νίκου» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.  Επίσης πηγαίναμε συχνά στη βιβλιοθήκη Λασκαρίδη, στο κέντρο του Πειραιά, για να διαβάσουμε για τη σχολική βία. Εκεί στις 15 Μαρτίου 2010 συναντηθήκαμε με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και συζητήσαμε μαζί του για όλα τα θέματα που μας απασχολούν σχετικά με το bylling.

                   Ύστερα από όλες αυτές τις εμπειρίες, φτιάξαμε το παιχνίδι. Για τον σχεδιασμό και τους κανόνες βασιστήκαμε στο βιβλίο Νταήδες, εξυπνάκηδες, δήθεν φίλοι… και εσύ! της  Τζένυ Αλεξάντερ, εκδόσεις Άγκυρα, 2007. Από εκεί εμπνευστήκαμε και το όνομα του παιχνιδιού μας που είναι «Αντίο Νταηδοεξυπνακηδοδηθενφίλοι». Δες το αρχείο με τη δουλειά μας   Presentation_2

                    Τέλος παρουσιάσαμε το παιχνίδι μας στην εκδήλωση «Καλές πρακτικές σχολείων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας & επιθετικότητας μεταξύ συνομηλίκων μαθητών», μια συνάντηση-συζήτηση μαθητών από όλη την Αθήνα, που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Παιδιού, στα γραφεία του, στις 24 Απριλίου 2010.  Μάθε για την συνάντηση και δες το power-point με την παρουσίαση του επιτραπέζιου παιχνιδιού (περιεχόμενα και κανόνες)  πατώντας εδώ :  http://www.0-18.gr/gia-paidia/nea/syzitiseis-gia-ti-bia-metaksy-mathiton-sti-thessaloniki-kai-tin-athina 

 
 
 Τι πετυχαίνουμε με το παιχνίδι :

* Με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο, οι μαθητές ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται στο πρόβλημα της επιθετικότητας στο χώρο του σχολείου .

* Παίζοντας καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες και τρόπους διαχείρισης συγκρούσεων, στρες, θυμού, φόβου.

* Μαθαίνουν να συμβιώνουν αρμονικά και να αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις δυσκολίες.

* Η βία παύει να αποτελεί ταμπού και γίνεται παιχνίδι.

                 Η χρονιά έκλεισε με βιωματικό εργαστήριο στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη από την κα Αικατερίνη Λασκαρίδη, ειδική παιδαγωγό-ψυχολόγο,  στις  30 Απριλίου 2010. Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της ομάδας μας : μάθαμε πώς να αναγνωρίζουμε τις διάφορες εκδηλώσεις της σχολικής βίας και κυρίως πώς να την αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

                                                                                                              ☻☺♥☺☻

2.

Η δράση μας τη σχολική χρονιά 2010-2011

                  Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα  της φετινής χρονιάς, οι μαθητές της ομάδας ανέλαβαν δράση και πήραν την πρωτοβουλία να υποδεχτούν τους μαθητές της Α’ τάξης ξεναγώντας τους σε όλους τους χώρους του σχολείου και μιλώντας τους για τον κανονισμό λειτουργίας του γυμνασίου μας.

                 Λίγο αργότερα, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, η ομάδα μας οργάνωσε στο θέατρο του σχολείου εκδήλωση ενημέρωσης για τους σκοπούς και τη δράση της για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Συζητήσαμε για τη βία και τις εκδηλώσεις της και κυρίως για το τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις.

                     Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και αυτό μας έδωσε την ιδέα να  ετοιμάσουμε μια παράσταση με θέμα τη σχολική βία. Για το σκοπό αυτό  διασκευάσαμε για το θέατρο το διήγημα του Β. Ηλιόπουλου «Στη Φωλιά του Νίκου». Κάναμε πολλές πρόβες και τέλος παρουσιάσαμε την θεατρική μας παράσταση «Το κουτί της Νίκης», τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Μετά την παράσταση ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μαθητών.

Δες την αφίσα  (Afisa – To kouti tis Nikis) και το βίντεο από την παράσταση (Το κουτί της Νίκης 17) .

                  Στο τέλος της σχολικής χρονιάς κάναμε μια έρευνα με ερωτηματολόγιο για τα γράφιτι στους τοίχους του σχολείου.

                  Υπεύθυνες για το πρόγραμμα είναι οι καθηγήτριες  Μ. Γαλανοπούλου και Ε. Σταυροπούλου.

                                                                                                          ☻☺♥☺☻