Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Ιστορικό

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Η Παχυσαρκία!

Το σχολείο μας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας οι μαθητές συνειδητοποιήσαμε τί είναι η παχυσαρκία και τί πρέπει να αλλάξει στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Στην εκδήλωση έγινε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από μια ομάδα μαθητών (http://prezi.com/gzeljjbkuofk/24/) για τον τρόπο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

img8

Στη συνέχεια, με τη καθοδήγηση της κας. Μαρίας Καραλή στο εργαστήριο Πληροφορικής προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κόμικς με θέμα την πρόληψη και γενικά τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Παραθέτουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των κόμικς που δημιουργήσαμε :

http://www.pixton.com/gr/comic/3pouvxev

http://www.pixton.com/gr/comic/iqluimu8

http://www.pixton.com/gr/comic/t2zqkdz8

Τί είναι όμως η Παχυσαρκία;

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συγκέντρωση  λίπους στο σώμα. Προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, δηλ. οδηγεί στη μείωση της διάρκειας της ζωής του ανθρώπου. Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας σώματος διαιρεί το βάρος ενός ατόμου σε κιλά. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως υπέρταση, μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης και λιπιδίων στο αίμα, αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθειες και διαβήτη.

nutritionandexercise

Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια (θερμίδες) που περιέχουν πολύ ζάχαρη και λίπος, όπως τα αναψυκτικά, γλυκά, τα τσιπς καλ. Η υγεία προϋποθέτει διάφορους παράγοντες, εκ των οποίων σημαντικό παράγοντα αποτελεί η γενετική ταυτότητα του ανθρώπου, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του, καθώς και το περιβάλλον όπου ζει και αναπτύσσεται.

Η διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να βελτιωθεί με τη μείωση κατανάλωσης τροφίμων υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα, και με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Σε περίπτωση που η δίαιτα, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή δεν καταστούν αποτελεσματικά, το ενδογαστρικό μπαλόνι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση, ώστε να μειωθεί ο όγκος του στομαχιού και /ή το μήκος το εντέρου, οδηγώντας σε πρόωρο κορεσμό και μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις κυριότερες μη αντιστρέψιμες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με αυξανόμενη συχνότητα στους ενηλίκους και τα παιδιά. Οι αρχές τη θεωρούν σαν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.

Κυριακή Δ. Λαγογιάννη (Β΄τάξη)

Μαρία Σκουλάτου (Β΄τάξη)