Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Αρχείο

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Προσωπικότητες Νάξου

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922 και απεβίωσε στις 29 Μαρτίου του 2011. Την περίοδο της κατοχής πήρε μέρος στην αντίσταση αλλά το 1943 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγείται στο στρατόπεδο θανάτου των Ναζί “Μαουτχάουζεν” για να ελευθερωθεί στις 5 Μαΐου του 1945 από τις συμμαχικές δυνάμεις.   Η επιστροφή του στην Ελλάδα τον φέρνει κοντά στο θέατρο και έπειτα από μια παράσταση στο Θέατρο Τέχνης με τη συμμετοχή των Λαμπέτη, Χατζημάρκο, Διαμαντόπουλο και άλλων τότε ακόμα άγνωστων ηθοποιών αποφασίζει να γίνει ηθοποιός αλλά το πτυχίο της Σιβιτανίδειου δεν είναι «αντάξιο» των συνθηκών κkampanelisαι έτσι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Μετα αρχίσε τη συγγραφή θεατρικών έργων που έμελλε να καθορίσει τη ζωή του.Η πρώτη του εμφάνιση ως θεατρικός συγγραφέας γίνεται το 1950 με το έργο «Χορός πάνω στα στάχυα». Το 1957 με το έργο «Η αυλή των θαυμάτων» η φήμη του εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ελλάδας και η δουλειά του μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες με αποκορύφωμα το 1961 να ανεβεί στο “WorkshopTheatre” του Λονδίνου.Τα έργα του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε επίσης μέλος της Εταιρείας Ελληνικών Θεατρικών Συγγραφέων και διατέλεσε και διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου. Είναι γιος της Μάχης Ναυπλιώτου (1894-1967) και του Νίκου Γλέζου (1892-1924). Το 1935 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος.Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γυμνάσιο, ο Μανώλης Γλέζος εργάστηκε ως υπάλληλος φαρμακείου. Το 1939 δημιούργησε μια αντί-φασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Το 1940 μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Τη νύκτα της 30ης Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη Γερμανική πολεμική σημαία, που κυμάτιζε σε ιστό της Ακρόπολης των Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους glezzosΈλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή, και καθιέρωσε και τους δύο νέους ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.Ο Μανώλης Γλέζος διετέλεσε πρόεδρος κοινότητας στη γενέτειρα του Απείρανθο Νάξου από το 1985 έως και το 1987. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μουσεία που υπάρχουν σήμερα στην Απείρανθο, καθώς και η βιβλιοθήκη Ν.Ν.Γλέζου που αριθμεί 20.000 τόμους και ο Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απεράθου. Τη δεκαετία του ’90 έδωσε λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας με τη δημιουργία Υδρολογικής Σχολής στην Απείρανθο και την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των υδάτων.Σήμερα ασκεί το βουλευτικό αξίωμα ως Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νικηφόρος Μανδηλαράς

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1928 στο σμυριδοχώρι Κόρωνος της Ορεινής Νάξου. Ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά του Γεώργιου Μανδηλαρά και της Αριέττας Σιδερή. Τέλειωσε το γυμνάσιο στη Χώρα της Νάξου και στην Ερμούπολη της Σύρου κοντά στον γιατρό θείο του Αντώνη Σιδερή, όπου και αρίστευσε. Την περίοδο της κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, ενώ το 1948 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Αφού τελείωσε τις σπουδές του, εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του Γεωργίου Β. Μαγκάκη, και αργότερα όταν πλέον είχε ανοίξει το δικό του γραφείο, μαζί με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο και τον Σταύρο Κανελλόπουλο, ίδρυσαν την Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδος. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, υπερασπίστηκε πολλές φορές πολίτες που διώκονταν για την πολιτική τους δράση.Το 1961 κατέβηκε στις εκλογές συνεργαζόμενος με το ΠΑΜΕ και την ίδια εποχή εξέδωσε τα περίφημα «Ναξιακά Χρονικά», ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στον ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο.Το 1965 τάχθηκε στο πλευρό του Γεώργιου Παπανδρέου.Από τις 14/11/1966 μέχρι τις 10/3/1967, υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.Με την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, o Νικηφόρος Μανδηλαράς λόγω της ανάμειξής του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αλλά και γενικότερα της πολιτικής του δράσης, κινδύνευε. Ο θάνατόςmandilaras του θεωρήθηκε δολοφονία και συντάραξε την κοινή γνώμη. Εξ’αιτίας όμως των πολιτικών συνθηκών της εποχής και παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την μεταπολίτευση και ύστερα, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δεν αποκαλύφτηκαν ποτέ.

Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης

O Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου τον Ιανουάριο του 1860 και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Σύρου το 1878 με αριστείο στην έκθεσή του «Τι έστιν επιστήμη και τις η ανωτέρα των επιστημών». Αρχικά είχε εργαστεί ως μηχανικός, αργότερα έγινε καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άρχισε να πολιτεύεται το 1902, διετέλεσε υπουργός οικονομικών και επισιτισμού και αργότερα πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού Γούναρη. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δικάστηκε στην «δίκη των έξι» και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στο Γουδί το 1922. Ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάprotopapadakisκης υπήρξε πρωτεργάτης στη δημιουργία και λειτουργία του εναέριου σιδηρόδρομου, ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα δημόσια έργα της περιόδου του μεσοπολέμου, ο οποίος μετέφερε το σμυρίγλι από τα ορυχεία της Απειράνθου και της Κορώνου στο λιμάνι της Μουτσούνας.

 

 

Κυριακή Λαγογιάννη Ν. (Β΄τάξη)

Μαρία Δημητροκάλλη (Β΄τάξη)