Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Ιστορικό

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Κατά τη φετινή χρονιά ασχοληθήκαμε με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα « Εξαρτησιογόνες ουσίες»
Το φαινόμενο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αν και έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Από την αρχή της ιστορίας του ο άνθρωπος, κυρίως για θρησκευτικούς και θεραπευτικούς λόγους, ένιωσε την ανάγκη να επέμβει στο ψυχικό κόσμο, τροποποιώντας τα συναισθήματα και τη διάθεσή του.

ousies1
Γενικά, ο άνθρωπος από τότε που ανακάλυψε τη μικροβιακή φύση την ασθενειών, κατάφερε να ελέγξει αλλά και να εξαφανίσει πολλές από αυτές. Δεν κατάφερε όμως να προστατευτεί από ασθένειες που σχετίζονται με τη δική του συμπεριφορά και συνήθεια. Όπως είναι η κατανάλωση ουσιών που προκαλούν εθισμό, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.
Συνήθως αναφέρεται ο όρος <<ναρκωτικά>> ο οποίος δεν ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις εξαρτησιογόνες ουσίες, διότι άλλες έχουν κατασταλτική επίδραση (υπνωτικά, αλκοόλ κ.α.) και άλλες διεγερτική (αμφεταμίνες, κοκαΐνη κ.τ.λ.)
Ο όρος <<ναρκωτικά>> χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για τις παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες.
Ο οργανισμός του ατόμου μπορεί να αναπτύξει ανοχή σε μία εξαρτησιογόνο ουσία, ενώ όλες οι ουσίες αυτές προκαλούν –όπως δείχνει και ο όρος εξαρτησιογόνες–σωματική και ψυχική εξάρτηση ή μόνο ψυχική.
Η υπερκατανάλωση εξαρτησιογόνων ουσιών οδηγεί στον εθισμό. Δηλαδή σε μια ψυχοσωματική κατάσταση, στην οποία το άτομο χάνει όλο και περισσότερο την ελεγχόμενη επιθυμία του να χρησιμοποιήσει την ουσία. Για αυτό το λόγο είναι δύσκολο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν εξαρτησιογόνες ουσίες να ελέγξουν την επιθυμία τους να τις καταναλώσουν.
Όταν ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να επαναλάβει τη χρήση εξαρτησιογόνας ουσίας, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, για να μπορέσει να <<καλύψει>> το άγχος ή την δυσφορία που νιώθει λέμε πως έχει αποκτήσει ψυχική εξάρτηση.
Σωματική εξάρτηση χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία, όταν ο οργανισμός του χρήστη μιας ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς αυτήν.
Το Σύνδρομο στέρησης, πρόκειται για μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων ή μόνο ψυχολογικών, που συνήθως είναι αντίθετα από αυτά που προκαλούσε η χρήση της ουσίας αυτής. Αν π.χ., η χρήση μιας ουσίας προκαλούσε στον χρήστη αίσθημα ηρεμίας και υπνηλίας, το στερητικό σύνδρομο μπορεί να έχει τη μορφή της υπερδιέργεσης και της αϋπνίας.

Εύα Μπάμι (Γ’ τάξη)

Άννα Δημητροκάλλη (Β΄τάξη)