Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Ιστορικό

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Ιστορικά Μνημεία Νάξου

ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ
Ο Ναός της Δήμητρας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά το Σαγκρί όπου και θα συναντήσετε την αντίστοιχη πινακίδα λίγο πριν την είσοδο του χωριού. Η περιοχή ονομάζεται Γύρουλας και ο Ναός είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία κτίσματα της Νάξου.

naos_dimitras
Κτίστηκε μεταξύ 530-520 π.Χ. από μάρμαρο στο ύψωμα μιας εύφορης πεδιάδας με θέα τόσο προς τη θάλασσα όσο και προς το βουνό του Ζα. Τον 6ο αιώνα το αρχαίο ιερό διαμορφώθηκε σε χριστιανική εκκλησία.

Κάτω από το αρχαϊκό ιερό που σήμερα έχει αναστηλωθεί θα συναντήσετε ένα πολύ ιδιαίτερο μουσείο, βραβευμένο για την αρχιτεκτονική του και τον τρόπο που είναι εναρμονισμένο με το υπόλοιπο τοπίο. Σε αυτό μπορείτε να επισκεφθείτε τα αρχαιολογικά τμήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση καθώς και ευρήματα που υποδηλώνουν την σπουδαιότητα του τόπου.

ΚΟΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα) του Θεού Διονύσου, δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από διάφορους κούρους.kouros_apollona
Στην κορυφή του λόφου του λατομείου υπάρχει η επιγραφή “όρος χωρίου ιερόν Απόλλωνος” που χρονολογείται στον 5ο προς 4ο αιώνα π. Χ. και πιθανώς ανήκει σε ιερό του Θεού που υπήρχε εκεί. Στο βουνό “Καλόγερος” ανατολικά του όρμου του Απόλλωνα κείτονται τα ερείπια του “κάστρου του Καλοέρου”, που λειτουργούσε από την προϊστορική εποχή ως τους βυζαντινούς χρόνους και την τουρκοκρατία. Σώζονται ένας προϊστορικός πύργος με κυκλώπεια τείχη και μερικές από τις εγκαταστάσεις των βυζαντινών χρόνων Τελευταία εντοπίστηκαν τα απομεινάρια του “αρχαίου λιμανιού του Απόλλωνα” από το οποίο φορτώνονταν στην αρχαιότητα οι μαρμάρινοι όγκοι και τα αγάλματα για να μεταφερθούν διά θαλάσσης στη Δήλο και αλλού.

Η Πορτάρα είναι μια η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός εκατόμπεδου ναού που ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο π.χ. αιώνα πιθανότατα προς τιμήν του θεού Απόλλωνα στη νήσο Νάξο. Στέκεται επιβλητική στο νησάκι “παλάτια” ή νησί του Βάκχου όπως λέγεται διαφορετικά στην αριστερή άκρη του λιμανιού της Νάξου. Σύμφωνα με την μυθολογία, σε αυτό το νησάκι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη και από εδώ την απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Το νησάκι μέχρι το 1919 δεν συνδεόταν με την Νάξο, χρόνια την οποία κατασκευάστηκε ο μίσχος που το συνδέει με το υπόλοιπο νησί.portara naxou
Τη κατασκευή του ναού ξεκίνησε ο τύραννος Λύγδαμις ο οποίος φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν ναό παρόμοιο με το ναό του ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Ο ναός θεμελιώθηκε γύρω στο 530 π.Χ. ως μια εξαιρετικά φιλόδοξη κατασκευή η οποία όμως τελικά δεν θα ολοκληρωθεί. Το 524 π.Χ. ο Λύγδαμις αποκαθηλώνεται από την εξουσία του από τους Λακεδαιμονίους, τα έργα σταματούν και έτσι ο ναός μένει ημιτελής. Μια πιθανή αιτία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή αυτού του Ναού είναι ενδεχομένως ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη Σάμο και τη Νάξο. Πολύ αργότερα οι χριστιανοί έχτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού ενώ κατά τη περίοδο της ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του κάστρου της Νάξου.

 

Μπάμπης Δημητροκάλλης (Β΄τάξη)

Αποστόλης Καραμανής (Β΄τάξη)