ΣΦΙΑΚΑΝΟΠΙΤΕΣ
Είναι μια συνταγή από τα Σφακιά.Τα Σφακιά είναι στην Κρήτη και αυτή τη συνταγή μου την φτιάχνει πολύ η γιαγιά μου από την Κρήτη και μου αρέσει πολύ και άμα πάτε δοκιμάστε και θα σας αρέσει πολύ θα με θυμηθείτε!!
Υλικά για 10 σφακιανόπιτες
- ½ κιλό αλεύρι
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 3 κουταλιές ούζο ή ρακή
- 1 ποτήρι νερό (ή ½ ποτήρι νερό και ½ ποτήρι γάλα)
- 10 κουταλιές μυζήθρα
Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, αλάτι, τη ρακή και νερό και φτιάχνουμε μαλακή ζύμη.
- Τη ζυμώνουμε σε 10 κομμάτια και τα ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 5-6 εκατοστών.
- Πλάθουμε τη μυζήθρα σε 10 μπαλάκια στο μέγεθος μεγάλου αυγού.
- Τοποθετούμε τη μυζήθρα στο κέντρο του φύλλου.
- Τραβάμε το φύλλο γύρω-γύρω για να σκεπάσει η μυζήθρα.
- Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες. Τις πιέζουμε ανοίγοντας τις με τον πλάστη για να πάρουν και πάλι το στρογγυλό σχήμα μεγέθους ενός μικρού πιάτου (διάμετρος 15 εκ). Τις ψήνουμε σε τηγάνι αλειμμένου με λάδι, γυρίζοντας τις πολύ συχνά .
- Σερβίρονται περιχυμένες με μέλι.
Kαλή όρεξη!!!
Άννα Ο. – Α’ Γυμνασίου
Ημερ: 18 Απριλίου 2013 Κατηγορίες: Συνταγές.