Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Ιστορικό

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

Τρίποδες: Ένα μαγευτικό χωριό

Το χωριό  μου Τρίποδες ή Βίβλος είναι ένα από τα γραφικότερα χώρια της Νάξου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 8χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, τη χώρα στο πέρασμα προς τις μαγευτικές παραλίες ,Καστράκι, Αλυκό, Πυργάκι, Μικρή Βίγλα και Ορκό, σε μικρή  απόσταση από την ξακουστή για τους περίφημους αμμόλοφους της παραλία της Πλάκας.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 2001 ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 807 μόνιμους κάτοικους  αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά τους 1000. Κύρια ασχολία των κατοίκων του είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν στραφεί προς τον τουρισμό.

Η ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία την κτηνοτροφία και με τον τουρισμό, έχει ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με άλλα χωριά που ερημώνονται, πολλοί νέοι άνθρωποι να παραμένουν στο χωριό ή να επανέρχονται σ΄αυτό μετά από τις σπουδές τους στην Αθήνα.Δ εν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σήμερα οι Τρίποδες είναι ένα από τα ζωντανά χωριά της Νάξου.

Αυτό αποδεικνύεται από την λειτουργεία Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, Αγροτικού Ιατρείου (πολυιατρείου), Φαρμακείου, Αγροτικού συνεταιρισμού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, η επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο θα δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μάθει για την ιστορία του χωριού,να γνωρίσει στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και εργασίας, καθώς και τις καθημερινές ασχολίες των παλαιών κατοίκων του χωριού.

Ο Δήμος  Βίβλου ήτανε κάποτε πολύ μεγάλος και περιλάμβανε τις σημερινές κοινότητες Αγερσανίου, Γαλανάδου, Γλινάδου, Ποταμιάς, Σαγκρίου και Τριπόδων. Σήμερα το χωριό ανήκει στο Δήμο Νάξου.

Μιχάλης Μ. – Β΄Τάξη