Vivlosmania!!!

Mενού ιστολογίου:

Στήλες Εφημερίδας

Αρχείο

Διαγωνισμός Διηγήματος

Διαγωνισμός Διηγήματος

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Διηγήματος...

Αναζήτηση

Blogroll

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου

Tο Σάββατο 2 Απριλίου 2016 το σχολείο μας συμμετείχε στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Το σχολείο μας αντιπροσώπευσαν δύο ομάδες των 2 ατόμων.

Το κεντρικό θέμα του διαγωνισμού ήταν: “Ταξίδι στην Αρχαιότητα: Αυτόματες μηχανές στην αρχαία Ελλάδα”.  Από τον τίτλο μπορεί κανείς να καταλάβει λίγα πράγματα για το τι πρόκειται. Συγκεκριμένα, αφού προηγήθηκε η διαδικασία συναρμολόγησης του ρομπότ, διαγωνιστήκαμε σε δύο πίστες. Στην πρώτη απεικονίζονταν «η επιστροφή του Οδυσσέα» Το ρομπότ έπρεπε να ακολουθήσει τη διαδρομή που απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα, εκτελώντας το πρόγραμμα που είχαμε φτιάξει με το κατάλληλο λογισμικό.

rbt1

Στην δεύτερη πίστα διαγωνιστήκαμε στον “λαβύρινθο του Μινώταυρου” Σε αυτή την διαδικασία το ρομπότ πάλι με εντολές που του είχαμε δώσει, έπρεπε να ακολουθήσει την διαδρομή της παρακάτω πίστας . Τα χρωματιστά τετράγωνα υποδήλωναν κάποιες δοκιμασίες μέσα από τις οποίες κερδίζαμε επιπλέον πόντους.

rbt2

 

 

Παρόλο το λιγοστό χρόνο για την προετοιμασία και την έλλειψη εξοπλισμού καταφέραμε  να κάνουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση στον διαγωνισμό και σίγουρα κερδίσαμε μια αξέχαστη εμπειρία.

Αξίζει να αναφέρουμε και να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές κ.Ανδρέα Δούμουρα και την κ.Μαρία Καραλή που ήταν δίπλα μας και με την καθοδήγησή κ την ενθάρρυνση τους καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα!

Οι συμμετέχοντες,

Ευθαλία Bελώνη

Στυλιανή Bελώνη

Άννα Μαργαρίτη

Αδαμάντιος Σοφικίτης

 

 

 

Η Τριήμερη εκδρομή μας στην Αθήνα!

Περιμένοντας όλοι με αγωνία τη μέρα της αναχώρησης μας Παρασκευή 27/4/2015,ανακοινώνεται ότι θα φύγουμε στις 28/4/2015. Χάνοντας λοιπόν 1 μέρα από την εκδρομή, λόγου καιρικών συνθηκών αναχωρήσαμε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στις 2 η ώρα από την Νάξο. Αφού τακτοποιήθηκαμε στις καμπίνες του καραβιού, κοιμηθήκαμε γιατί η επόμενη μέρα θα ήταν πολύ κουραστική. Το πρωί στις 7:30 φτάνοντας στην Αθήνα, πήραμε το πούλμαν που μας μετέφερε στο ξενοδοχείο .Αφού τακτοποιήθηκαμε και πήραμε το πρωινό μας και ξεκινήσαμε να επισκεφτούμε τα αξιοθέατα!

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο μουσείο της Ακρόπολης το οποίο δίκαια κατατάσσεται στην 3η θέση της λίστα με τα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου. Με τόσα αρχαιολογικά εκθέματα και μνημεία (αγάλματα αγγεία κλπ.) δικαιούται να βρίσκεται εκεί. Τι να πει κανείς για τις Καρυάτιδες ένα από τα πιο ωραία σημεία του μουσείου; Μετά από το μουσείο είχαμε προγραμματίσει να ανέβουμε στον βράχο της Ακρόπολης ο καιρός όμως στάθηκε εμπόδιο. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε πρώτα στο ιστορικό μουσείο – Παλαιά Βουλή.

1427805128220Εκεί παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για την κατασκευή και την ιστορία του. Και κατόπιν ξεναγηθήκαμε.

Αφού ο καιρός έφτιαξε και η μέρα έγινε ηλιόλουστη, αποφασίσαμε να ανέβουμε στο βράχο της Ακρόπολης, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας μας. Μπορεί να κουραστήκαμε λίγο στο ανέβασμα αλλά άξιζε πραγματικά. Ήταν μια μαγευτική εμπειρία!

4MP859 Digital Camera

4MP859 Digital Camera

 

Σειρά είχε το ξενοδοχείο για 2 ώρες ξεκούραση. Το απόγευμα λοιπόν μετά από έναν υπνάκο πήγαμε στο πλανητάριο για μια μαγευτική προβολή όπου την παρακολουθήσαμε με μεγάλη αφοσίωση. Όλα ήταν υπέροχα!

Μετά από το κουραστικό πρόγραμμα πήγαμε στο θέατρο Περοκε και παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση του Μάρκου Σεφερλή «ο καλός, ο κακός και ο διάσημος»…αφού τελείωσε η παράσταση πήγαμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή αποχωρώντας από το ξενοδοχείο επισκεφτήκαμε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Μπορείς να θαυμάσεις πολλά όμορφα και σπάνια ζώα εκεί. Επίσης παρακολουθήσαμε και μια παράσταση με δελφίνια.

FB_IMG_1427825865727

Στη συνέχεια, περπατήσαμε στο Μοναστηράκι και στα όμορφα στενάκια της Πλάκας! Το βράδυ έφτασε, και εμείς είχαμε κανονίσει να φάμε σε ένα από τα μεζεδοπωλεία στου Ψυρρή. Πήγαμε λοιπόν σ’ ένα μαγαζί εξυπηρετικό και πολύ φιλόξενο. Η βραδιά κύλησε υπέροχα με χορούς, τραγούδια, καλή διάθεση και πολύ κέφι!!!

Τελευταία μέρα λοιπόν, Δευτέρα πρωί, μαζέψαμε τα πράγματα μας και τα αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και επισκεφτήκαμε το ΟΑΚΑ και ξεναγηθήκαμε στο κολυμβητήριο, στο γήπεδο του μπάσκετ αλλά και στο γήπεδο όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004! Τελειώσαμε την επίσκεψη μας στα αξιοθέατα, το μόνο που μας έμενε ήταν να πάμε στο εμπορικό κέντρο Mall !

Η ώρα δυστυχώς έφτασε 5:30 και εμείς έπρεπε να επιβιβαστούμε στο πλοίο για την επιστροφή μας στην Νάξο.

Ήταν μια από τις πιο όμ

ορφες εμπειρίες που θα μας μείνει αξέχαστη!!!

ΜΑΘΗΤΕΣ :

Στέλιος Βερύκοκκος – Γιάννης Μαυρομάτης – Εύα Μπάμι – Ιωάννα Μαργαρίτη – Δήμητρα Παππαστεργίου – Κατερίνα Ζεύλη – Γιώργος Ευριπιώτης – Νίκος Ισμαήλ – Ιωάννα Τζουάνη – Εμμανουέλα Τουλούπη – Τζεσίλα Ζούκαϊ – Μαρία Καραμανή – Μαρία Μαργαρίτη – Ευδοκία Μαργαρίτη – Αριστείδης Ρούσσος – Ματθαίος Πετρόκολλος – Άννα Ορφανού – Φαίδρα Καραμπάτση – Δήμητρα Σκουλάτου – Μαρία Λαγογιάννη – Μαρία Πολυκανδριώτη -Κατερίνα Ζουγανέλη

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ :

Μαρία Κάραλη

Ευαγγελία Γιαλή

Τζεσίλα Ζούκαϊ (Γ΄ τάξη)

Άννα Ορφανού (Γ΄ τάξη)

Σχολικές γιορτές!

1η γιορτή : Τρίτη 28η Οκτώβριου:

Η κυρία Λάκη πρότεινε σε κάποια παιδιά από την τάξη μας να συμμετέχουν στη χορωδία με την κύρια Λεοντιαδου. Στις πρόβες που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα , τα παιδιά με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους τραγούδησαν τραγούδια σχετικά με το έπος του ’40 και η κυρία Λάκη ετοίμασε μια εξαιρετική παρουσίαση με τη βοήθεια του προγράμματος Power Point. Την ημέρα της γιορτής, η χορωδία ,με την καθοδήγηση της Κυρίας Λεοντιάδου, είπε τραγούδια συγκινητικά. Σε αυτή την εξαιρετική παρουσίαση , που ετοίμασε η κυρία Λάκη , τα παιδιά και οι καθηγητές παρακολουθήσαμε εικόνες και κείμενα σχετικά με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

 

2η γιορτή : Δευτέρα 17η Νοεμβρίου

Την ημέρα αυτή , ανεβάσαμε τη θεατρική παράσταση με τίτλο: « ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακρίνεται». Επιπλέον, έγινε απαγγελία ποιημάτων στη μνήμη των παιδιών που θυσίασαν τη ζωή τους για να απομακρύνουν το τέρας της δικτατορίας.

 

3η γιορτή : Παρασκευή Φεβρουαρίου 2015

Το αποκριάτικο πάρτι που έγινε στο σχολείο μας ήταν καταπληκτικό. Φέραμε πολλά γλυκά, αναψυκτικά, πίτσες , τυροπιτάκια , λουκανικοπιτάκια, σπανακοπιτάκια και κρουασανάκια σοκολάτας. Βάλαμε μουσική και χορέψαμε. Αρχικά, αφού φάγαμε καλά , ακούσαμε λίγα ποπ και ροκ κομμάτια της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Το πάρτι άρχισε 9:00 και τέλειωσε 12:30. Αγοράσαμε λαχνούς που έκαναν 5€, ο καθένας αλλά κερδίσαμε όλοι από ένα δώρο. Οι καθηγητές μεταμφιέστηκαν σε κότες , άλλα παιδιά μεταμφιέστηκαν φορώντας αποκριάτικες στολές , ενώ άλλα απλά διακόσμησαν το κεφάλι και το πρόσωπο τους με έντονα χρώματα. Μετά από λίγη ώρα και ενώ είχαμε εξαντληθεί από τον πολύ χορό από το φούρνο της γειτονιάς , ήρθαν ζεστά σουβλάκια, τα οποία ήταν κερασμένα από τους καθηγητές μας.

WP_20150324_09_21_35_Pro

4η γιορτή: Τρίτη 24η Μαρτίου:

Αρχικά , τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, κάποια από τα παιδιά έκαναν πρόβες για την γιορτή. Σε αυτές τις πρόβες , προετοιμάσαμε τα ποιήματα που θα απαγγείλαμε. Επίσης τραγουδήσαμε κάποια τραγούδια σχετικά με την επανάσταση του 1821. Τραγουδήσαμε με τη βοήθεια της Κυρίας Λεοντιάδου και με την καθοδήγηση της το «Να’ ταν το 21» και το «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ». Αργότερα, προετοιμάσαμε την αίθουσα που θα πραγματοποιούνταν η γιορτή. Στολίσαμε το χώρο με σημαίες και σταυρούς. Την Τρίτη , το πρωί , κατά τις 9 η ώρα , αφού μαζεύτηκαν όλα τα παιδιά ,οι καθηγητές μας έκαναν μια μικρή εισαγωγή , στην οποία μας μίλησαν για την εθνική μας επέτειο. Στη συνέχεια, άρχισε η γιορτή. Αρχικά, έγινε η απαγγελία ποιητικών έργων από τους μαθητές. Μετά την απαγγελία , δύο ομάδες μαθητών , μια ομάδα κοριτσιών και μια ομάδα αγοριών χόρεψαν κάποια από τα πατριωτικά μας τραγούδια. Τα αγόρια χόρεψαν τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» και τα κορίτσια το «Να ‘τανε το 21». Όλοι αποχωρήσαμε φανερά συγκινημένοι , αφού παρασυρθήκαμε από το κλίμα της γιορτής και νιώσαμε περήφανοι για τα κατορθώματα των ηρώων.

Ελευθερία Βερνίκου (Α΄ τάξη)

Ευαγγελία Μαργαρίτη (Α΄ τάξη)

Ο λαχανόκηπος της αυλής μας!

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος 2014-15 του σχολείου μας, ένα μέρος των μαθητών της Β τάξης ασχολήθηκε εκτός από τα καθημερινά σχολικά μαθήματα , με τη φύτευση κάποιων λαχανικών στον κήπο του σχολείου.12112014(012)

Τα παιδιά μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή αυτής της δραστηριότητας, Ζήση Σιόντα, έκαναν ξεχωριστές εργασίες όπως συλλογή των κατάλληλων εργαλείων και υλικών (π.χ τσάπες, φτυάρια κ.α) αλλά και με σωστή   τεχνική στην φύτευσή τους και την κοπριά που σκορπίσαμε είχαμε αξιόλογα αποτελέσματα.

06042012(015)

Η δραστηριότητα αυτή δεν λειτουργεί ως απομάκρυνση των μαθητών από τα μαθήματα, αλλά ως μια πολύ σημαντική ανάπτυξη σχέσεων με την φύση. Καλλιεργήσαμε όλη την χειμερινή περίοδο, από την αρχή της σχολικής χρονιάς και είχαμε πολύ καλή συγκομιδή στην παραγωγή λαχανικών.

18112014(006)

Επίσης, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας καθ΄ όλη την διάρκεια των περιβαλλοντικών μαθημάτων και υπήρξε σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων με δημιουργικότητα, κέφι και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του καθενός μας.

18112014(015)

 

 

Αλέξανδρος Σεμερτζάκης (Β΄ τάξη)

Φώτης Δημητροκάλλης (Β΄ τάξη)

Η Παχυσαρκία!

Το σχολείο μας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας οι μαθητές συνειδητοποιήσαμε τί είναι η παχυσαρκία και τί πρέπει να αλλάξει στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Στην εκδήλωση έγινε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από μια ομάδα μαθητών (http://prezi.com/gzeljjbkuofk/24/) για τον τρόπο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

img8

Στη συνέχεια, με τη καθοδήγηση της κας. Μαρίας Καραλή στο εργαστήριο Πληροφορικής προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κόμικς με θέμα την πρόληψη και γενικά τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Παραθέτουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των κόμικς που δημιουργήσαμε :

http://www.pixton.com/gr/comic/3pouvxev

http://www.pixton.com/gr/comic/iqluimu8

http://www.pixton.com/gr/comic/t2zqkdz8

Τί είναι όμως η Παχυσαρκία;

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συγκέντρωση  λίπους στο σώμα. Προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, δηλ. οδηγεί στη μείωση της διάρκειας της ζωής του ανθρώπου. Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας σώματος διαιρεί το βάρος ενός ατόμου σε κιλά. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως υπέρταση, μεγάλες ποσότητες χοληστερίνης και λιπιδίων στο αίμα, αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθειες και διαβήτη.

nutritionandexercise

Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια (θερμίδες) που περιέχουν πολύ ζάχαρη και λίπος, όπως τα αναψυκτικά, γλυκά, τα τσιπς καλ. Η υγεία προϋποθέτει διάφορους παράγοντες, εκ των οποίων σημαντικό παράγοντα αποτελεί η γενετική ταυτότητα του ανθρώπου, δηλαδή τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του, καθώς και το περιβάλλον όπου ζει και αναπτύσσεται.

Η διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να βελτιωθεί με τη μείωση κατανάλωσης τροφίμων υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα, όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα, και με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Σε περίπτωση που η δίαιτα, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή δεν καταστούν αποτελεσματικά, το ενδογαστρικό μπαλόνι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση, ώστε να μειωθεί ο όγκος του στομαχιού και /ή το μήκος το εντέρου, οδηγώντας σε πρόωρο κορεσμό και μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις κυριότερες μη αντιστρέψιμες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με αυξανόμενη συχνότητα στους ενηλίκους και τα παιδιά. Οι αρχές τη θεωρούν σαν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα.

Κυριακή Δ. Λαγογιάννη (Β΄τάξη)

Μαρία Σκουλάτου (Β΄τάξη)

Τοπικά προϊόντα της Νάξου!

Τυροκομία

Διάσημη για τα τυριά της η Νάξος που το κλίμα της χαρίζει μια ποικιλία μοναδική σε γεύση και ποιότητα. Στο νησί παράγονται 12 τυριά. Τα πιο γνωστά είναι η γραβιέρα, η μυζήθρα, το αρσενικό αλλά και το ανθότυρο, σε αυτά προσθέστε την ξινομυζήθρα, το θηλυκοτύρι, το λαδοτύρι, το μανούρι, την κοπανιστή, το τουλουμοτύρι, το κεφαλοτύρι αλλά και τον κομό που συμπληρώνουν την πλούσια γκάμα και για τους πιο απαιτητικούς.

tyrokomia

Γλυκά

Τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά είναι το κερασάκι και το κίτρο.
Επίσης παραδοσιακά οι Ναξιώτες φτιάχνουν ξεροτήγανα (δίπλες) που προσφέρονται σε διάφορες γιορτές.

glyka

 

 

Κτηνοτροφία

Το νησί με τους ορεινούς του όγκους αλλά και τις εύφορες πεδιάδες δίνει τη δυνατότητα στους ντόπιους για την πλούσια παραγωγή κρέατος. Στα χωριά ιδιαίτερα στα ορεινά κυρίως υπάρχουν αιγοπρόβατα και στα πεδινά βοοειδή. Η εκτροφή των χοίρων και των πουλερικών είναι σαφώς πιο περιορισμένη και απευθύνεται σε προσωπική κατανάλωση, ωστόσο αξίζει να δοκιμάσετε το τοπικό ζαμπόν και τα λουκάνικα καθώς καktinotrofiaι τον κόκορα κρασάτο ή μια πλούσια ομελέτα.

 

Πατάτα

Η πατάτα του νησιού είναι διάσημη σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί κύριο γεωργικό προϊόν του τόπου. Η καλλιέργειά της γίνεται κυρίως στο νότιο κομμάτι στην εύφορη περιοχή του Λιβαδιού αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

patataΦημολογείται πως η καλλιέργειά της ξεκίνησε το 1700 αλλά μετά τα χρόνια της τουρκοκρατίας σημείωσε μεγάλη εξέλιξη και συνετέλεσε σημαντικά στην οικονομική ευρωστία του νησιού.

Η φήμη της γρήγορα εξαπλώθηκε και επιλέχθηκε το 1950 ως κέντρο παραγωγής πατατόσπορου που φτάνει ως και τις μέρες μας.

Λάδι

Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα και η σημασία που δίνουν οι κάτοικοι στην καλλιέργειά της ελιάς είναι μεγάλη.ladi
Διαθέτει πάνω από 400 χιλιάδες ελαιόδεντρα τα περισσότερα από αυτά στην εύφορη κοιλάδα της Τραγαίας. Ωστόσο κάθε κάτοικος του νησιού έχει κτήμα με ελιές (λιοΐρι) για τις προσωπικές του ανάγκες καθώς και για εμπορία.

Η κύρια ποικιλία ελιάς είναι η θρούμπα αλλά στις μέρες μας συναντώνται και οι ποικιλίες μανάκι και κορωνιά.
Σε διάφορα χωριά θα συναντήσετε νέα και παλιά αναπαλαιωμένα ελαιοτριβεία που δείχνουν πως το λάδι αποτελεί βασικό οικονομικό αγαθό στη ζωή των Ναξιωτών.

Κρασί

Η καλλιέργεια της αμπέλου συναντάται από τα ομηρικά χρόνια και η ελληνική μυθολογία αναφέρεται στο θεό Διόνυσο, το θεό του κρασιού και του γλεντιού, να γεννιέται στη Νάξο και να φυτεύει ένα κλίμα για πρώτη φορά.

Στα αρχαία χρόνια η φήμη του τοπικού κρασιού ήταν τέτοια που γίνονταν εξαγωγές σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Σήμερα ωστόσο δε σημειώνεται κάτι αντίστοιχο και πιθανότατα συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει ανεπτυγμένο

σύστημα τυποποkrasiίησης όπως συμβαίνει με τα τυριά και τα κρέατα. Βέβαια οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελουργία αλλά η κατανάλωση του κρασιού παραμένει σε τοπικά επίπεδα.

 

Μελισσοκομία

Πρόκειται για δραστηριότητα που ξεκινά από την αρχαιότητα και συνεχίζεται ως τις μέρες μας στο νησί που η μορφολογία της σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα ευνοούν την παραγωγή μελιού.
Πάνω από 5000 υπολογίζονται οι κυψέλες που αποφέρουν 15-18 τόνους ετησίως στους ντόπιους μελισσοκόμους. Η βοσκή των μελισσών γίνεται από θυμάρι κυρίως αλλά και ρίγανη, θρύμπη και ρείκι και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρωματικό και εύγεστο.

Η αυξανόμενη ζήτηση καθιστά επιτακτική την περαιτέρω καλλιέργεια και εξέλιξη της απασχόλησης αυτής.

 

Κατερίνα Βελώνη (Α΄ τάξη)

Κατερίνα Ζουγανέλη (Γ΄ τάξη)

…..Η μουσική και το Πυθαγόρειο θεώρημα!!!

Για τον Πυθαγόρα η μουσική και τα μαθηματικά γίνεται άσκηση με σκοπό την υπέρβαση των σωματικών περιορισμών και την κάθαρση της ψυχής, για να μπορέσει η τελευταία να απελευθερωθεί από τον κύκλο της μετενσάρκωσης για να φτάσει τελικά στη θεότητα από την οποία προέρχεται .Ο Πυθαγόρας «συνέλαβε» τους αριθμούς κατά την προσπάθειά του να βρει μια πρωταρχική, άυλη, αναλλοίωτη αρχή των όντων. Π.χ. η δικαιοσύνη συνδέεται με τον αριθμό 4 δηλαδή με τον πρώτο τετραγωνικό αριθμό και ο γάμος με τον αριθμό 5. Ο άνθρωπος παριστάνεται με τον αριθμό 250 κ.λπ.pythagoras

Οι ψυχολογικοί συνειρμοί που λειτούργησαν εδώ δεν έχουν αποσαφηνιστεί .Κοσμική Αρμονία: στον Πυθαγορισμό κοσμική σημασία έχει η «ιερή δεκάδα»: η μυστική της ονομασία, τετρακτύς της δεκάδας, συνεπάγεται ότι 1+2+3+4=10, αλλά μπορεί να νοηθεί και ως το «τέλειο τρίγωνο». Η Τετρακτύς αποτελούσε την ουσία της διδασκαλίας των Πυθαγορείων. Επιπλέον πίστευε ότι το σύμπαν προήλθε από το χάος και απέκτησε μορφή με το μέτρο και την αρμονία, γι’ αυτό και πρώτος το ονόμασε «Κόσμο», δηλαδή τάξη και αρμονία .Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα το σύμπαν βρίσκεται σε διάταξη αρμονίας και η θεωρία του, η θέασή του, είναι αυτή που φέρνει την κάθαρση. Αυτό οδήγησε στη θεωρία του Πυθαγόρα για την «Αρμονία των σφαιρών». Το σύνολο των ήχων, δηλαδή, που παράγονται από την περιστροφή των πλανητών, ανάλογα πάντα με την απόστασή τους από τη γη, και οι οποίοι, όμως, δεν ακούγονται .Το μουσικό διάστημα, που εκφραζόταν ως «σχέση δύο αριθμών προς αλλήλους» στη θεωρία της Μουσικής του Πυθαγόρα ονομαζόταν αρχικά διάστημα = απόσταση δυο σημείων απ’ αλλήλων. Πιο συγκεκριμένα ο Πυθαγόρας ήταν αυτός που πρώτος έθεσε τις βάσεις της επιστήμης της Μουσικής με μια επιστημονικά θεμελιωμένη θεωρία της Μουσικής

Φλώρα Φακίνου  (Β΄ τάξη)

Χριστίνα Φιλιπποπολίτη (Β΄ τάξη)

Τα παραδοσιακά όργανα του νησιού μας

Τσαμπούνα

 Είδος παραδοσιακού ασκοφόρου πνευστού μουσικού οργάνου αντίστοιχο με τον αρχαίο άσκαυλο που αναπτύχθηκε κυρίως στις Κυκλάδες και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Η ΤΣΑΜΠΟΥΝΑ
Η τσαμπούνα ή άσκαυλος είναι μουσικό όργανο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πνευστών. Η τσαμπούνα παρουσιάστηκε στην αρχαία Ελλάδα το 5ο π.Χ αιώνα και σε κάθε μέρος της Ελλάδας έχει και διαφορετική ονομασία αλλού ονομάζεται σαμπούνα, στην Βόρειο Ελλάδα γκάιντα, αλλού πίπιζα, στην Κρήτη ασκομαντούρα και εμείς εδώ στην Νάξο την αποκαλούμε τσαμπούνα. Η τσαμπούνα ήρθε στα νησιά μας από την Μικρά Ασία στον 10-20μ.Χ αιώνα και είναιτο πιο παλιό μουσικό όργανο των βοσκών. Στην Νάξο η τσαμπούνα παρουσιάστηκε γύρο στο 1812 και κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή των κατοίκων. Όλα τα γλέντια όπως γάμοι βαφτίσια γιορτές αποκριές γινόταν με το άκουσμα της τσαμπούνας καθώς τότε δεν ήταν ακόμη γνωστό το βιολί και το λαούτο, το γνωστό δίδυμο που επικρατεί μέχρι και σήμερα.

Βιολί

Το βιoλί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης και η μουσική του έκταση περιλαμβάνει 44 χρωματικούς φθόγγους. Το βιολί στηρίζεται στον ώμο ενώ με το ένα χέρι ο μουσικός απλώς πιέζει τις χορδές με το να το κρατά καθόλου ενώ με το άλλο κινεί το δοξάρι επάνω στις χορδές. Το βιολί εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα ως εξέλιξη του μεσαιωνικού Φιντλ (αγγλ. fiddle), του ιταλικού Λίρα ντα μπράτσο (ιταλ. lira da braccio) και του Ρεμπέκ. Τη σημερινή μορφή του την πήρε κυρίως στην Ιταλία, όπου μεγάλες οικογένειες κατασκευαστών όπως violinοι Αμάτι, Γκουαρνέρι και Στραντιβάριους, δημιούργησαν θαυμάσιας ακουστικής όργανα που μέχρι και σήμερα θεωρούνται αξεπέραστα. Κατά την εποχή της αναγέννησης δημιουργήθηκαν σημαντικές σχολές βιολιού, που άκμασαν στη Βενετία, τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Ρώμη, και σε άλλες Ιταλικές πόλεις. Τα πρώτα βιολιά χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση έργων λαϊκής και χορευτικής μουσικής. Κατά τον 17ο αιώνα το βιολί αντικατέστησε τη βιόλα ντα γκάμπα ως το σημαντικότερο έγχορδο στη μουσική δωματίου.

 

Λαούτο

Το λαούτο ή λαγούτο, είναι έγχορδο όργανο, που στην ελληνική παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιείται κυρίως σαν συνοδεία σε βιολί, λύρα ή άλλα όργανα.

Το λαούτο αποτελεί σύνθεση στοιχείων από την αρχαιοελληνική πανδούρα (μακρύ χέρι). Συγγενεύει με το ούτι αλλά έχει μεγαλύτερο μπράτσο. Κουρδίζεται Μι λα ρε σολ, από κάτω προς τα πάνω. Είναι όργανο υποτιμημένο, ιδιαίτερα στις στεργιανές περιοχές -χρησιμοποιείται όμως αρκετά στα νησιά- παρόλα αυτά οι δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες. Ο δεξιοτέχνης του λαούτου Χρήστος Ζώτος Laghoutoσυνέβαλλε στην ανάδειξη του λαούτου δημιουργώντας μια δική του τεχνική.

Η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη στην Κρήτη,όπου συνοδεύει κυρίως την λύρα,καθώς και στην Κύπρο, όπου συνοδεύει συνήθως το βιολί . Πολλές φορές όμως, το συναντάμε και μόνο του ή σε ζευγάρια.

Τουμπάκι

Το τουμπάκι αποτελείται χρησιμεύει σαν συνοδευτικό όργανο για την τσαμπούνα και ουσιαστικά είναι το ταίρι της. Τη συνοδεύει ρυθμικά βοηθώντας, με παρέα την τσαμπούνα, τον χορευτή να χορεύει ρυθμικά και καλύτερα. Με κάθε χτύπο (ντούπ ντούπ) ο χορευτής ακούγοντας το τουμπάκι τσακίζει το σώμα του και κάνει φιγούρες. Αποτελείται από δυο μέρη: τον κύκλο από πάνω, από κόντρα πλακέ, και το δέρμα είναι από κατσίκα. Παίρνουμε λοιπόν το κόντρα πλακέ και το κόβουμε στα μέτρα που θέλουμε και μετά το βάζουμε σε νερό για τρείς μέρες. Μετέπειτα, το βάζουμε σε συγκεκριμένο καλούπι και του δίνουμε κυλινδρική μορφή. Το δέρμα της κατσίκας είναι αποξεραμένο στον ήλιο, το κόβουμε κυκλικά, το βάζουμε στο νερό και αφού μαλακώσει το ξυρίζουμε. Όταν είναι όλα αυτά τελειοποιημένα, τότε είναι έτοιμο να το βάλουμε πάνω στον ξύλινο κύλινδρο. Το τουμπάκι πρωτοεμφανίστηκε στη Νάξο την περίοδο εμφάνισης και της τσαμπούνας.

Δημήτρης Δημητροκάλλης (Α΄ τάξη)

Διαμαντής Σοφικίτης (Α’ τάξη)

Γιώργος Ρεφενές (Α΄ τάξη)

Προσωπικότητες Νάξου

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο το 1922 και απεβίωσε στις 29 Μαρτίου του 2011. Την περίοδο της κατοχής πήρε μέρος στην αντίσταση αλλά το 1943 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και οδηγείται στο στρατόπεδο θανάτου των Ναζί “Μαουτχάουζεν” για να ελευθερωθεί στις 5 Μαΐου του 1945 από τις συμμαχικές δυνάμεις.   Η επιστροφή του στην Ελλάδα τον φέρνει κοντά στο θέατρο και έπειτα από μια παράσταση στο Θέατρο Τέχνης με τη συμμετοχή των Λαμπέτη, Χατζημάρκο, Διαμαντόπουλο και άλλων τότε ακόμα άγνωστων ηθοποιών αποφασίζει να γίνει ηθοποιός αλλά το πτυχίο της Σιβιτανίδειου δεν είναι «αντάξιο» των συνθηκών κkampanelisαι έτσι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Μετα αρχίσε τη συγγραφή θεατρικών έργων που έμελλε να καθορίσει τη ζωή του.Η πρώτη του εμφάνιση ως θεατρικός συγγραφέας γίνεται το 1950 με το έργο «Χορός πάνω στα στάχυα». Το 1957 με το έργο «Η αυλή των θαυμάτων» η φήμη του εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ελλάδας και η δουλειά του μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες με αποκορύφωμα το 1961 να ανεβεί στο “WorkshopTheatre” του Λονδίνου.Τα έργα του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε επίσης μέλος της Εταιρείας Ελληνικών Θεατρικών Συγγραφέων και διατέλεσε και διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.

Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου. Είναι γιος της Μάχης Ναυπλιώτου (1894-1967) και του Νίκου Γλέζου (1892-1924). Το 1935 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος.Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γυμνάσιο, ο Μανώλης Γλέζος εργάστηκε ως υπάλληλος φαρμακείου. Το 1939 δημιούργησε μια αντί-φασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά. Το 1940 μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Τη νύκτα της 30ης Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη Γερμανική πολεμική σημαία, που κυμάτιζε σε ιστό της Ακρόπολης των Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους glezzosΈλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή, και καθιέρωσε και τους δύο νέους ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.Ο Μανώλης Γλέζος διετέλεσε πρόεδρος κοινότητας στη γενέτειρα του Απείρανθο Νάξου από το 1985 έως και το 1987. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε μουσεία που υπάρχουν σήμερα στην Απείρανθο, καθώς και η βιβλιοθήκη Ν.Ν.Γλέζου που αριθμεί 20.000 τόμους και ο Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απεράθου. Τη δεκαετία του ’90 έδωσε λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας με τη δημιουργία Υδρολογικής Σχολής στην Απείρανθο και την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης των υδάτων.Σήμερα ασκεί το βουλευτικό αξίωμα ως Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νικηφόρος Μανδηλαράς

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1928 στο σμυριδοχώρι Κόρωνος της Ορεινής Νάξου. Ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά του Γεώργιου Μανδηλαρά και της Αριέττας Σιδερή. Τέλειωσε το γυμνάσιο στη Χώρα της Νάξου και στην Ερμούπολη της Σύρου κοντά στον γιατρό θείο του Αντώνη Σιδερή, όπου και αρίστευσε. Την περίοδο της κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, ενώ το 1948 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Αφού τελείωσε τις σπουδές του, εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του Γεωργίου Β. Μαγκάκη, και αργότερα όταν πλέον είχε ανοίξει το δικό του γραφείο, μαζί με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο και τον Σταύρο Κανελλόπουλο, ίδρυσαν την Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδος. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, υπερασπίστηκε πολλές φορές πολίτες που διώκονταν για την πολιτική τους δράση.Το 1961 κατέβηκε στις εκλογές συνεργαζόμενος με το ΠΑΜΕ και την ίδια εποχή εξέδωσε τα περίφημα «Ναξιακά Χρονικά», ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στον ημερήσιο Αθηναϊκό τύπο.Το 1965 τάχθηκε στο πλευρό του Γεώργιου Παπανδρέου.Από τις 14/11/1966 μέχρι τις 10/3/1967, υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.Με την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, o Νικηφόρος Μανδηλαράς λόγω της ανάμειξής του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αλλά και γενικότερα της πολιτικής του δράσης, κινδύνευε. Ο θάνατόςmandilaras του θεωρήθηκε δολοφονία και συντάραξε την κοινή γνώμη. Εξ’αιτίας όμως των πολιτικών συνθηκών της εποχής και παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την μεταπολίτευση και ύστερα, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του δεν αποκαλύφτηκαν ποτέ.

Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης

O Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου τον Ιανουάριο του 1860 και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Σύρου το 1878 με αριστείο στην έκθεσή του «Τι έστιν επιστήμη και τις η ανωτέρα των επιστημών». Αρχικά είχε εργαστεί ως μηχανικός, αργότερα έγινε καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άρχισε να πολιτεύεται το 1902, διετέλεσε υπουργός οικονομικών και επισιτισμού και αργότερα πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού Γούναρη. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δικάστηκε στην «δίκη των έξι» και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στο Γουδί το 1922. Ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάprotopapadakisκης υπήρξε πρωτεργάτης στη δημιουργία και λειτουργία του εναέριου σιδηρόδρομου, ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα δημόσια έργα της περιόδου του μεσοπολέμου, ο οποίος μετέφερε το σμυρίγλι από τα ορυχεία της Απειράνθου και της Κορώνου στο λιμάνι της Μουτσούνας.

 

 

Κυριακή Λαγογιάννη Ν. (Β΄τάξη)

Μαρία Δημητροκάλλη (Β΄τάξη)

Η Ομάδα βόλλευ του Πανναξιακού!

paon

Στις 21/01/2015 η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναξιακού πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη κόντρα στη γαλλική ομάδα.Το βράδυ της επιστροφής , στο λιμάνι ειχε μαζευτεί πλήθος κόσμου που περίμεναν τις παίκτριες.Όταν το πλοίο έφτασε , ο ουρανός γέμισε βεγκαλικά.Τα κορίτσια μας κέρδισαν στη Γαλλία χωρίς προπονητή αφού ο ίδιος αποχώρησε 2 μέρες πριν τον συγκεκριμένο αγώνα.

 

 

Η νίκη αυτή όμως δεν ήρθε ξαφνικά και χωρίς κόπο. Το 2013 η ομάδα ανέβηκε στην Α1 Εθνική υπό την καθοδήγηση του προπονητή Γιώργου Δερμάτη. Το έργο του συνέχισε ο Zoran Covahcic ο οποίος όπως αναφέραμε και παραπάνω σταμάτησε να προπονεί στον Παναξιακό. Την θέση του πήρε ένας Βούλγαρος προπονητής.

 

Η ομάδα μας τώρα είναι μέσα στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και 3η στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ελπίζουμε για πολλές και συνεχείς νίκες. Αυτή τη στιγμή η ομάδα βρίσκεται στο Αγρίνιο όπου πραγματοποιείται το final 4. Χθες η ομάδα του Πανναξιακού ηττήθηκε 3-2 στα σετ από τον πανναξιακό και έτσι δεν έφτασε στον τελικό.

Η ιστορία του Πανναξιακού.

Ο Πανναξιακός είναι ο μεγαλύτερος και πιο ιστορικός Αθλητικός Σύλλογος της Νάξου. Ιδρύθηκε το 1960 μετά από τη συγχώνευση των σωματείων Ολυμπιακός Νάξου(1959) και Απόλλων Νάξου που ήταν ο πρώτος και αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Νάξου. Ο πρώτος πρόεδρός του ήταν ο εμπνευστής της συγχώνευσης Βασίλης Εμμ. Τζανίνης και ονειρευόταν έναν σύλλογο που θα έχει τμήματα για όλα τα σπορ, θα είναι το καμάρι το νησιού και θα εκπροσωπεί τον Ναξιακό αθλητισμό επάξια σε όλες τις Κυκλάδες. Η έδρα του Συλλόγου είναι το Δημοτικό Στάδιο Νάξου, που βρίσκεται στη Χώρα της Νάξου. Το καταστατικό της ίδρυσης του είχε τμήματα Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβου, και Ιστιοπλοΐας. Το 2006 αποφασίστηκε να γίνει διάσπαση της ομάδας σε δύο τμήματα με διαφορετική διοίκηση το καθένα. Ό,τι περιλαμβάνει ανοιχτό γήπεδο (Ποδόσφαιρο-Στίβος) μια διοίκηση και ό,τι περιλαμβάνει κλειστό γήπεδο (Μπάσκετ – Βόλεϊ) άλλη διοίκηση, κάτι που πρακτικά ήταν δύσκολο να γίνει, και ολοκληρώθηκε με την μορφή συγχώνευσης.

Το τμήμα «κλειστού γηπέδου» έρχεται σε επαφές με τον Αθλητικό Όμιλο Νάξου (ΑΟΝ) με έτος ίδρυσης 2004, παίρνει το ΑΦΜ του, και το 2006 γίνεται η συγχώνευση με την προϋπόθεση (αναφέρεται και στο πρακτικό της Γ.Σ.) πως το πρώτο όνομα του νέου σωματείου θα είναι το «Πανναξιακός», έτσι δημιουργείται ο Πανναξιακός Α.Ο.Ν.

 

Πηγές:

www.paon.gr

Μαριλία Κυριάκου (Α΄τάξη)

Άννα Μαρία Μάκαρη (Α΄τάξη)