Καστέλλα

Ο χώρος  οικίστηκε  προχριστιανικά. Δυο  είναι οι ιστορικοί σταθμοί της Καστέλλας. Κατά τους Ενετικούς χρόνους, δηλαδή μετά το 1204 και κατά την επανάσταση του 1821. Στους Ενετούς η Καστέλλα  χρωστάει το όνομά της και στην επανάσταση την φήμη της. Μέχρι τότε δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ένα άσημο χωριουδάκι με το  σαράι του Τούρκου άρχοντα και μερικούς σκλάβους που δούλευαν τη γη. Όλοι όμως οι αγώνες του 1821 για τη λευτεριά έγιναν  εκεί.

Ήταν πραγματικά το τρίγωνο ΨΑΧΝΑ-ΚΑΣΤΕΛΛΑ-ΒΡΥΣΑΚΙΑ περιοχή με μεγάλη στρατιωτική σημασία. Για να πατήσει κανείς το κάστρο της ΧΑΛΚΙΔΑ, έπρεπε να κατέχει τούτο το τρίγωνο. Ο Λιμνιώνας είχε το πλεονέκτημα  για τους Τούρκους να μπορούν ανεμπόδιστα  τα πλοία τους να πλησιάζουν εκεί, αποφεύγοντας τις ΚΥΚΛΑΔΕΣ  όπου καιροφυλακτούσαν τα ΣΠΕΤΣΙΩΤΙΚΑ,ΥΔΡΑΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΝΑ καράβια. Εκεί  έστησε το ταμπούρι του ο Καπεταν Γοβιας, ο Λιμνιώτης αγωνιστής.

Ο Γάλλος  GIRARD θεωρεί πως στον κάμπο  της  Κάστέλλας, θα πρέπει να ήταν χρισμένη μια από τις μικρές  άγνωστες πολιτείες της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

Πατάπη Ιωάννα – Πριόνα Σοφία
Πηγές:
Ευβοϊκή Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 2ος, Ιωάννης Γ. Τσούσης, Εκδόσεις Στεφ. Βασιλόπουλος

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Ψαχνών          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση