Παπαδιαμάντης “Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα”

Γράφει η Παναγιώτα Πριόνα, μαθήτρια της Β Τάξης

“Το βιβλίο που μου κράτησε συντροφιά στις διακοπές των Χριστουγέννων δεν ήταν άλλο από τα “Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα” του αγίου των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.Παπαδιαμαντης

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε έναν άλλο αιώνα, σε μία άλλη εποχή. Ένα έργο που αν και φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή, σύγχρονη εποχή αν ψάξεις καλύτερα και βαθύτερα θα δεις πόσο επίκαιρο είναι, θα δεις πόσο κοντά στην εποχή μας είναι οι ανησυχίες, τα προβλήματα και ο αγώνας για την επιβίωση.

Με αυτό το βιβλίο ανεβαίνεις στο κάστρο με τον παπα-Φραγκούλη και τους συγχωριανούς του και ψάλλεις το “Δόξα εν υψίστοις” στον Χριστό. Έπειτα συναντάς την Σταχομαζώχτρα και μαζί μ’ αυτήν και την εκμετάλλευση που επικρατούσε και την τότε εποχή. Κι από την Υπηρέτρα, το καϊκι που σκίζει τα κύματα, στην κακιά πεθερά με το φαρμακωμένο Χριστόψωμο. Μετά μαζί με τον τεμπέλη το μαστρο-Παύλο, παίρνεις το μάθημα σου για την τεμπελιά και την ανεπροκοπια. Τέλος μαζί με τον Μάνο, εξερευνείς το γυαλό και αναζητάς την πηγή του μυστηριώδους φωτός.

Η αξίαΧριστουγεννιάτικα διηγήματα αυτών των διηγημάτων καθώς και του συγγραφέα τους, του Σκιαθίτη αυτού κοσμοκαλόγερου, είναι αναμφισβήτητη. Είναι ένα βιβλίο που όλοι θα πρέπει να διαβάσουν διότι θα καταλάβουν ότι τα Χριστούγεννα δεν συνδέονται με τον εμπορικό Άγιο Βασίλη της Κόκα-Κόλα και το λεγόμενο πνεύμα των Χριστουγέννων αλλά με την εκκλησία και την αγάπη για τον Χριστό και όπως είπε και ο μέγας συγγραφέας: “Το επ’ εμοί, ενόσω ζώ και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστό μου…” .”

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Ψαχνών          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση