Παρουσίαση “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου”

Με αφορμή την σχολική εορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 τα παιδιά της πρώτης τάξης του σχολείου μας: Νίκος Γυφτονικολός και Φωτιάννα Ταυρή δανείστηκαν από την σχολική και την δημοτική βιβλιοθήκη και διάβασαν το βιβλίο της Άλκης Ζέη “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου”. Την ημέρα της γιορτής τα δύο παιδιά μαζί με τους συμμαθητές τους: Θεόφιλο Γραμματικόγιαννη, Θανάση Αντωνίου, Μηνά Βυτερούλης, Σταύρο Σταθαράς, Κων/να Γκίκα παρουσίασαν το τμήμα του βιβλίου που αναφέρεται σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της κατοχής…

Λίγα λόγια από τα παιδιά:

Εντυπωσιάστηκα διότι ένα μικρό αγόρι με ευαισθησίες κατάφερε να αντεπεξέλθει στα δεινά και στις κακουχίες του πολέμου. Το μήνυμα που θέλει να μας περάσει η συγγραφέας του βιβλίου είναι ότι όσο μικρός και ευαίσθητος να είσαι βρίσκεις την δύναμη να ξεπεράσεις κάθε δυσκολία στην ζωή αρκεί να μην το βάζεις κάτω..”

(Φωτιάννα Ταυρή)

Το αγαπημένο μου σημείο στο βιβλίο “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” είναι εκεί που έχει αρχίσει η κατοχή και τα παιδιά της γειτονιάς και πιο γενικά της περιοχής αρχίζουν την αντίσταση κατά των κατακτητών γράφοντας συνθήματα στους τοίχους για τις ανάγκες του λαού. Μάλιστα έκανα και διαδήλωση για να εκφράσουν το πως νιώθουν. Εκεί που άρχισαν από την πλατεία της γειτονιάς έξι άτομα στο τέλος στην κεντρική οδό είχαν γίνει πάρα πολλοί που περνούσαν μπροστά από καραμπινιέρηδες (Ιταλούς) και καθόντουσαν και τους κοίταζαν σαν να περνούσε ένα θαύμα. Δυστυχώς η αρχική παρέα διαλύθηκε και το μόνο σταθερό μέλος έμεινε ο Πέτρος (ο πρωταγωνιστής του βιβλίου), αλλά στο τέλος ο κόπος όλων και οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες…”

(Νίκος Γυφτονικολός)

;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright © Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Ψαχνών          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση