Feed
Άρθρα
Σχόλια

Τη Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικός περίπατος του σχολείου μας στο σύγχρονο θέατρο της Πέρδικας, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, με αφετηρία το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Αρχικά, συνδέθηκε η λειτουργία του θεάτρου με τα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου, πήραν θέση στην ορχήστρα, φώναξαν δυνατά, συνομίλησαν με τους συμμαθητές τους και άκουσαν το ηχητικό αποτέλεσμα της φωνής. Στη συνέχεια, προσπάθησαν να εξηγήσουν την ακουστική του χώρου, που επιτρέπει την καλή ακουστική, όπως η κλίση των κερκίδων και η κατασκευή της ορχήστρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά και να διακρίνουν τα διάφορα μέρη του θεάτρου, όπως η ορχήστρα, η σκηνή και τα καθίσματα των θεατών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση γύρω από την αρχαία τραγωδία, τους συντελεστές της και τη σημασία της για την αθηναϊκή δημοκρατία. Οι μαθητές έμαθαν για τους τραγικούς ποιητές, τους ηθοποιούς, τον χορό και τον ρόλο του κοινού, καθώς και για το πώς οι παραστάσεις τραγωδίας λειτουργούσαν ως μέσο εκπαίδευσης και κοινωνικής κριτικής στην αρχαία Αθήνα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπάσματος από την «Ελένη» του Ευριπίδη από τους μαθητές της Γ΄ γυμνασίου, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία, συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εμπειρία στον χώρο του θεάτρου.

Υπεύθυνοι δράσης: Τσώνης Γεώργιος (ΔΘέατρο Πέρδικαςιευθυντής), Μουτζούρης Αλέξανδρος (ΠΕ03), Κωνσταντινίδου Ειρήνη (ΠΕ04), Σαραμπασίνα Αμαλία (ΠΕ02), Τσέλου Ελένη (ΠΕ02)

Με αφορμή την πανελλήνια σχολική ημέρα φιλοζωίας, η φιλοζωική Ερέτριας Animal earth διαμοίρασε μέσω της πλατφόρμας webex μια παρουσίαση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα ζώα και στις ανάγκες τους. Την παρουσίαση αυτή παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας.

Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι ένα από τα πιο γνωστά πειράματα στην ιστορία της αστρονομίας και έδωσε μια από τις πρώτες εκτιμήσεις της περιφέρειας της Γης.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε δύο καλάθια τοποθετημένα σε διαφορετικές τοποθεσίες και μέτρησε τη διαφορά γωνιών που προέκυπτε όταν ο ήλιος ήταν ακριβώς πάνω από αυτά. Με βάση αυτή τη διαφορά, μπόρεσε και υπολόγισε την περιφέρεια της Γης.

Την περασμένη Τετάρτη, 20/3/2024, οι μαθητές μας έζησαν μια αντίστοιχη εκπαιδευτική εμπειρία. Το πείραμα, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Εαρινής Ισημερίας, είχε ως στόχο τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, εκμεταλλευόμενο τις ακτίνες του ηλίου. Οι μαθητές ενταχθήκαν σε δύο μέρη της δραστηριότητας, θεωρητικό και πρακτικό, για μια πλήρη εμπειρία.

Το θεωρητικό μέρος περιελάμβανε παρουσιάσεις στις αίθουσες μαθημάτων του σχολείου. Κατά τη διάρκεια αυτών, οι μαθητές εξερεύνησαν τη διαδικασία του πειράματος και παρουσιάστηκε το ιστορικό πλαίσιο και η σημασία του έργου του Ερατοσθένη.

Η πρακτική εφαρμογή του πειράματος πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού μας, κ. Μουτζούρη Αλέξανδρου. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα που ο ήλιος ήταν ακριβώς πάνω από το σχολείο (12:00-12:30’). Οι μαθητές σχημάτισαν ομάδες και μέτρησαν τη σκιά ενός αντικειμένου, υπολογίζοντας στη συνέχεια την περίμετρο της Γης χρησιμοποιώντας τριγωνομετρικούς υπολογισμούς. Είναι εντυπωσιακό που οι μαθητές κατόρθωσαν να επαναλάβουν αυτό το πείραμα και να υπολογίσουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης με ικανοποιητική ακρίβεια!

Χωρίς τίτλο1Χωρίς τίτλο

Την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024, οι μαθητές του Γυμνασίου Πέρδικας Θεσπρωτίας παρακολούθησαν μια ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη για μια διδακτική ώρα (3η ώρα). Η περιήγηση οργανώθηκε ως μέρος του εορτασμού για την 25η Μαρτίου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης μέσω της οθόνης του προβολέα της Γ τάξης, υπό την καθοδήγηση της Ιστορικού Επιστήμης και Τεχνολογίας, κυρίας Βίκυς Γεροντοπούλου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν σπάνια βιβλία που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, να περιηγηθούν στο αρχείο Καβάφη, να εξερευνήσουν τη “Χάρτα του Ρήγα”, να επιλύσουν τα μυστικά των συμβόλων μέσω ενός διαδραστικού ψηφιακού προγράμματος και να παίξουν με το Kahoot.

Μετά την περιήγηση, οι μαθητές μοιράστηκαν τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις τους, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους για την εμπειρία και επισημαίνοντας τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αποκόμισαν για την ιστορία των βιβλίων και της τυπογραφίας. Η συνεισφορά της κυρίας Γεροντοπούλου στο εκπαιδευτικό μας ταξίδι ήταν ανεκτίμητη και αξίζει θερμών ευχαριστιών.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τσέλου Ελένη (ΠΕ02)

διαδικτυακή περιήγηση

Στην καρδιά του χωριού μας βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο, ένα μαγικό μέρος, φύλακας της ιστορίας και παράδοσης του τόπου, το οποίο και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Τρίτη, 12-03-2024, για μια διδακτική ώρα (5η ώρα) στα πλαίσια του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Γιώργος Ιωάννου «Νά ‘σαι καλά, δάσκαλε!»).

Από τη στιγμή που περάσαμε την πόρτα του μουσείου, ξεκίνησε για μας ένα ταξίδι στο παρελθόν, μια ανακάλυψη της πολυσύνθετης ζωής και κληρονομιάς των προγόνων μας. Κάθε αντικείμενο, κάθε γωνιά, ζωντάνευε μια παλιότερη εποχή, αυτή των παππούδων και γιαγιάδων μας. Εξερευνήσαμε με ενθουσιασμό και περιέργεια τα εκθέματα. Παρατηρήσαμε τα παλιά εργαλεία της αγροτικής ζωής, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία ξυλοκόπου και μαραγκού, επεξεργασίας και ύφανσης, αντικείμενα κτηνοτρόφου, παραδοσιακές ενδυμασίες και στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και νοικοκυριού, παλιά πολεμικά όπλα, λάφυρα πολέμου, φωτογραφικό υλικό, παλιά χαρτονομίσματα και πολλά άλλα. «Αυτό το εργαλείο το έχει και ο παππούς μου!», φώναξε με ενθουσιασμό ένας μαθητής, ενώ άλλοι μοιράζονταν μικρές ανέκδοτες ιστορίες από τα σπίτια τους. Στο τέλος, αφήσαμε το λαογραφικό μουσείο φορτωμένοι με πολύτιμες γνώσεις και με περισσότερη αγάπη για την ιστορία του τόπου μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό σύλλογο Πέρδικας για τη συνεργασία.

Υπεύθυνοι καθηγητές: κος Τσώνης Γεώργιος (Διευθυντής), κα. Τσέλου Ελένη, κα. Τσώτου Ειρήνη

Ξύστραφορεσιές2άροτροφορεσιές 1περιήγησηυφαντόνομίσματαεργαλείαόπλαπαλιό θρανίούφανσηεργαλεία βοσκούμουσικές συσκευέςκουζινικά

Με αφορμή την πανελλαδική «Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο», την Τρίτη στις 5 Μαρτίου 2024, το σχολείο μας, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, αφιέρωσε δύο διδακτικές ώρες (6η και 7η) σε δράσεις-συζητήσεις (διαδραστική ομιλία, προβολή βίντεο, ερωτηματολόγιο, εικαστικό εργαστήρι) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού. Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι της σχολικής μας μονάδας, κ. Τσιλιγιάννη Βασιλική και κ. Τσέλου Ελένη.

Οι δράσεις είχαν στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας για το θέμα αυτό που αφορά στην σχολική εκπαίδευση και έγιναν αφορμή για να ανταλλαγούν μεταξύ των μελών της σχολικής μας κοινότητας απόψεις και ιδέες για την αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού αυτού προβλήματος.

βια2βια

Στην έρευνα συμμετείχαν 19 μαθητές, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν ανώνυμα σε ένα ερωτηματολόγιο που ετοίμασαν οι μαθητές της Β τάξης του Γυμνασίου Πέρδικας, στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα τον Μιντιακό Γραμματισμό. Παρακάτω παρουσιάζονται τα αποτελέσματα-συμπεράσματα της έρευνας.

Οι περισσότεροι μαθητές έχουν ιδιωτικό λογαριασμό, λίγοι δημόσιο και μόνο ένας δεν έχει κανέναν. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών που ρωτήθηκαν, δεν έχει παραβιαστεί ο προσωπικός τους λογαριασμός. Όταν οι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι περισσότεροι ασχολούνται με κάτι άλλο. Αναφορικά με τους κανόνες Netiquette που πρέπει να τηρούνται σε μία διαδικτυακή συζήτηση, οι περισσότεροι μαθητές απάντησαν ότι πρέπει να γράφουμε τα μηνύματα με σαφήνεια, που είναι ένας βασικός κανόνας σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς. Όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν στο διαδίκτυο, πολύ λίγοι μαθητές αφιερώνουν 1-2 ώρες στο διαδίκτυο, με τους περισσότερους να ξοδεύουν πάνω από 4 ώρες. Στην ερώτηση ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε ώστε να προστατευτούμε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, οι περισσότεροι μαθητές απάντησαν ότι πρέπει να μπλοκάρουν αυτόν που τους ενοχλεί. Αναφορικά με τον χρόνο που αφιερώνουν online, οι περισσότεροι έχουν παρατηρήσει σταδιακή αύξηση. Σχετικά με την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας, οι περισσότεροι μαθητές δεν ξέρουν πώς να ξεχωρίσουν μια αναξιόπιστη πηγή. Τέλος, οι μισοί μαθητές, όταν διαβάζουν, έχουν το κινητό από δίπλα τους, ενώ οι άλλοι μισοί το αφήνουν κάπου μακριά.

 

Συνολικά, τα παραπάνω συμπεράσματα υποδεικνύουν την ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ασφαλή και αποτελεσματική τους πλοήγηση σε αυτό.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μουστάκη Κωνσταντίνα (ΠΕ06)

Στις 22-02-2024 πραγματοποιήθηκε από την  εκπαιδευτική
ομάδα του ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας, Τομέα Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Τάσης,
Ευάγγελος Κατσιμάνης, Παπαδόπουλος Παναγιώτης σεμινάριο πρώτων
βοηθειών στους μαθητές του Γυμνασίου Πέρδικας.

Οι μαθητές μας παρακολούθησαν καρδιοπνευμονικής αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και πνιγμονής από ξένο σώμα.

Ευχαριστούμε θερμά το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ Θεσπρωτίας για την άριστη
παρουσίαση του σεμιναρίου.

 

Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων, με θέμα “Μιντιακός Γραμματισμός”, οι μαθητές της γ’ γυμνασίου εργάστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν μια παρουσίαση.



Λήψη αρχείου

Μίλα τώρα

Με αφορμή την σχολική ημέρα ενάντια στη σχολική βία και εκφοβισμό, 6 Μαρτίου, οι μαθητές του Γυμνασίου συμμετέχουν και δημιουργούν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο bullying.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και του Χαμόγελου του Παιδιού.

xristougeniatikiKarta

Στις 27/10/2023 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και απονομή βραβείων – αριστείων στους μαθητές που διακρίθηκαν κατά το σχ. έτος 2022-2023.

IMG 1283 IMG 1287

Αγαπητοί Γονείς

Το σύστημα ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής άνοιξε. Μπορείτε από σήμερα 28 Ιουνίου 2023 και μέχρι και 7 Ιουλίου να κάνετε την αίτηση εγγραφής του παιδιού σας στα Λύκεια.

Σας στέλνουμε αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι θα χρειαστείτε τον Αριθμό Μητρώου του παιδιού σας τον οποίο μπορείτε να βρείτε στους ελέγχους που σας στείλαμε με την τελική βαθμολογία. Διαφορετικά τηλεφωνήστε μας να σας δώσουμε τον Αριθμό Μητρώου.



Λήψη αρχείου

 

Αγαπητοί Γονείς

Το παιδί σας τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχει στις Γραπτές Εξετάσεις του Ιουνίου. Αυτό του δημιουργεί άγχος και στρες. Μπορείτε να το βοηθήσετε αν ρίξετε μια ματιά στις οδηγίες που σας στέλνουμε.



Λήψη αρχείου

Εφημερίδα

Στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών οι μαθητές μας με την βοήθεια της Καθηγήτριας Κυρίας Λουκά  Άννας σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν σχολική εφημερίδα την οποία και παρουσιάζουμε με ιδιαίτερη χαρά .



Λήψη αρχείου

 

Asterix3

Κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23, όλοι οι μαθητές του σχολείου μας με την καθοδήγηση του καθηγητή καλλιτεχνικών Κυρίου Τζιάλλα Βασιλείου και στα πλαίσια του μαθήματος καλλιτεχνικών, δημιούργησαν αυτή την υπέροχη εικόνα που είναι εμπνευσμένη από το διάσημο κώμιξ «Αστερίξ και Οβελίξ». Συγχαρητήρια σε όλους. Μπράβο παιδιά κάνατε σπουδαία δουλειά αφήνοντας τα ίχνη σας στο σχολείο.

Ο Δ/ντής

Ντάγκας Οδυσσέας

icons8-internet-64

Το σχολείο μας διαθέτει δυο βιβλιοθήκες. Η μια είναι η κύρια βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει περίπου 800 βιβλία και η δεύτερη είναι δωρεά του φιλόλογου Κυρίου Γεωργίου Καλέ και περιλαμβάνει περίπου 500 βιβλία.

Για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε τον Κύριο Καλέ για αυτή την σημαντική του προσφορά.

Και οι δυο βιβλιοθήκες του σχολείου μας από την τρέχουσα σχολική χρονιά θα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του σχολείου και διαθέσιμες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου μπορεί ο καθένας να κάνει αναζήτηση και να βρει το βιβλίο που ψάχνει. Στην συνέχεια μπορεί μέσω του γραφείου του Δ/ντή να το δανειστεί.

Η Νέα Τεχνολογία μας δίνει αυτή την δυνατότητα και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη μιας βιβλιοθήκης όσο ποτέ άλλοτε.

Παλιότερα Άρθρα »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων