Επιχειρησιακή και διευθυντική συμπεριφορά: Η ιστορία με τους πέντε πίθηκους και την μπανάνα

18-monkey-with-banana

Μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες “επιχειρησιακής συμπεριφοράς” είναι αυτή με τους 5 πιθήκους και την μπανάνα. Θα μας διασκεδάσει, αλλά ταυτόχρονα θα μας προβληματίσει κιόλας.

Σημείωση: Η ιστοσελίδα μας αφιερώνει το άρθρο σε όσους θέλουν απλά να λέγονται στελέχη εκπαίδευσης.

Η ιστορία (πραγματική)

Μια ομάδα από επιστήμονες τοποθέτησαν πέντε πιθήκους σε ένα κλουβί και στην μέση του κλουβιού, μια σκάλα με μπανάνες στην κορυφή.
Κάθε φορά που ένας πίθηκος ανέβαινε την σκάλα για να πάρει μια μπάνανα, οι επιστήμονες ρίχναν στους υπόλοιπους πίθηκους κρύο νερό.

Μετά από λίγο, κάθε φορά που ένας πίθηκος πήγαινε να ανέβει την σκάλα, οι υπόλοιποι πίθηκοι τον τραβούσαν κάτω και τον χτυπούσαν.

Στην συνέχεια κανένας πίθηκος δεν τολμούσε να προσπαθήσει να ανέβει την σκάλα, λόγω του καταβρέγματος, όσο μεγάλος κι αν ήταν ο πειρασμός στην κορυφή.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια αποφάσισαν να αντικαταστήσουν έναν από τους πιθήκους. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος πίθηκος ήταν να αρχίσει να ανεβαίνει την σκάλα. Αμέσως, οι άλλοι τον τράβηξαν προς τα κάτω και τον χτύπησαν.

Μετά από αρκετούς ξυλοδαρμούς, ο νέος πίθηκος έμαθε να μην ανεβαίνει την σκάλα, χωρίς να έχει έναν εμφανή λόγο, εκτός από τους ξυλοδαρμούς.

Δεύτερος πίθηκος αντικαταστάθηκε και συνέβη το ίδιο. Ο πρώτος αντικαταστάτης πίθηκος συμμετείχε στον ξυλοδαρμό του δεύτερου πιθήκου. Ένας τρίτο πίθηκος αντικαταστάθηκε και επαναλήφθηκε το ίδιο. Και μέχρι την αντικατάσταση του πέμπτου πιθήκου συνέβαινε το ίδιο ακριβώς.
Ό, τι απέμεινε ήταν μια ομάδα από πέντε πιθήκους που – χωρίς ποτέ να έχουν βραχεί – συνέχισαν να χτυπάνε όποιον πίθηκο επιχειρούσε να ανέβει την σκάλα.

Αν ήταν δυνατόν να ρωτήσεις τους πιθήκους γιατί έδερναν όποιον πήγαινε να ανέβει την σκάλα, πιθανότατα η απάντησή τους θα ήταν “Δεν ξέρω. Εμείς εδώ έτσι το κάνουμε.”

Και επιστρέφουμε στην πραγματικότητα: Μήπως μέσα στην επιχείρηση μας ζούμε και εμείς οι ίδιοι σε ένα τέτοιο δωμάτιο; Και πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν ξέρουμε γιατί τα κάνουμε, αλλά τα κάνουμε γιατί έτσι έχουμε μάθει ή έτσι συνηθίζεται;
GET OUT OF THE BOX. Καλλιεργείστε έναν τρόπο σκέψης «έξω από το κουτί». Μεταδώστε πνεύμα συζήτησης και συνεργασίας μέσα στην επιχείρηση.

Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με τρομερή ταχύτητα. Δεν μπορούμε να μένουνε κολλημένοι σε παλιότερες αντιλήψεις και συμπεριφορές χωρίς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ρωτείστε, ψάξτε και κυρίως μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους. Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον δεν δικαιολογεί κανέναν “πίθηκο”.

Πηγή:www.epixeirein.gr

Δείτε την ιστορία σε video:

 

Κατηγορίες: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση