Δεκαπενταύγουστος στην Πάργα

panagia_church_parga

Γιορτάζει η Παναγιά των ορθοδόξων , η Παναγιά των Ελλήνων, η Παναγιά του νησιού  μας , που κάποιοι ανόητοι σκέφθηκαν να το ξεπουλήσουν με την δήθεν υπαγωγή του στον αναπτυξιακό νόμο.

Το νησάκι, με το εκκλησάκι της Παναγίας, αποτελεί έμβλημα της μικρής μας πόλης, αποτελεί τον φυσικό  κυματοθραύστη και προστάτη της από την ορμή των νοτίων και νοτιοδυτικών ανέμων.

Στο νησάκι ,ήθελε κατά την παράδοση, και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ,να κτισθεί ναός που να φέρει το όνομά της, για να στέκει εκεί φάρος, λιμήν και προστασία της Πάργας και των κατοίκων της.Δονούν τις ψυχές των Παργινών οι στοίχοι του υμνωδού:

Χρυσοπλοκώτατε πύργε, 
καὶ δωδεκάτειχε πόλις, 
ἠλιοστάλακτε θρόνε, 
καθέδρα τοῦ Βασιλέως, 
ἀκατανόητον θαῦμα, 
πῶς γαλουχες τόν  Δεσπότην;

imgres Αυτή την λαμπρή μέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει την κοίμηση της Θεοτόκου, οι Παργινοί καθιέρωσαν να γιορτάζουν την επιστροφή των προγόνων τους από την ξενιτιά, μετά την ένδοξη φυγή τους, την ανείπωτη συγκίνηση και το παραλήρημα της χαράς που ξαναγύριζαν στα πατρογονικά χώματα.Αναδεικνύονται με αυτό τον τρόπο η ιστορική παρουσία της πόλης μας στον Ελλαδικό χώρο αλλά και  οι ηρωικές πράξεις των προγόνων μας που αποτελούν σύμβολο της Ελληνικής φιλοπατρίας.Η Πάργα εισήλθε εις τον θρύλον και το Ελληνικόν  πάνθεον αποβάσα ένα από τα λαμπρότερα σύμβολα της Ελληνικής φιλοπατρίας, τόνισε στην Βουλή των Ελλήνων ,ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επιστροφή των Παργινών Ιερών Κειμηλίων στις 22/05/1930.

Η Πάργα φορά τα γιορτινά της τον Δεκαπενταύγουστο και για ένα ακόμη λόγο.Για να ανταποδώσει την τιμή και την ευγνωμοσύνη όλων των κατοίκων προς τους χιλιάδες επισκέπτες παραθεριστές. Ο τουρισμός αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας.Οι Παργινοί ανέκαθεν θεωρούσαν τους τουρίστες ,όχι απλά πελάτες αλλά πρωτίστως φιλοξενούμενους, φίλους και εραστές της Πάργας.

Η Πάργα ,λοιπόν, του μύθου της ιστορίας και του φυσικού κάλους , η Πάργα της φιλοπατρίας της αγωνιστικότητας και της ελπίδας, η Πάργα των παραδόσεων και της ορθοδοξίας, η Πάργα των σύγχρονων υποδομών και των φιλόξενων κατοίκων της, τιμά σήμερα με το δικό της τρόπο την Μεγαλόχαρη, την υπέρμαχο στρατηγό ,τον γλυκασμό των αγγέλων ,την μητέρα της ζωής, την μεσίτρια προς τον φιλάνθρωπο Θεό. Τιμά την Παναγιά μας.

Χ Ρ Ο Ν Ι Α  Π Ο Λ Λ Α!!!!!

Επιμέλεια κειμένου: Σπ.  Νούσης

 

Κατηγορίες: ΓΙΟΡΤΕΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΑΡΓΑ, ΣΗΜΕΡΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση