Το σχολείο μας τιμά τον ευεργέτη Β.Ε. Βασιλά και επισκέπτεται την Τεργέστη

Captain Sir Richard Francis Burton (1821–1890)

Δημοσιεύουμε παρακάτω την απόφαση του συλλόγου μας για εκδρομή στην Τεργέστη στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος σχολικής δραστηριότητας.

Πράξη 16η / 17-02-2015
Στην Πάργα και στο γραφείο του Δεσκείου Γυμνασίου Πάργας, σήμερα 17-02-2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00 συνεδρίασε ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου με θέμα:
« Μετακίνηση στο εξωτερικό στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ».
Ο διευθυντής εισηγούμενος το θέμα αναφέρει: Όπως είναι γνωστό το σχολείο μας υλοποιεί πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο “Παρά θιν ‘αλός Πάργας –Τεργέστης – Βενετίας. Δεσμοί αμοιβαιότητας.” το οποίο εγκρίθηκε από την Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας (έγγραφο Φ/23/47/08-01-2015)
Στόχος του προγράμματος είναι η αναζήτηση των αιτιών και των αποτελεσμάτων των ιστορικών, εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ των κατοίκων Πάργας –Τεργέστης. Ακόμα οι μαθητές να εξετάσουν γενικά τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τους δεσμούς αμοιβαιότητας.
Για την πλήρη και τεκμηριωμένη παρουσίαση αυτής της δραστηριότητας πολλά στοιχεία μας έδωσε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Τεργέστης η οποία μάλιστα με επιστολή της μας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας εκεί θεωρώντας μια τέτοια επίσκεψη μεγάλη τιμή για τους Έλληνες της Τεργέστης. Ακόμα τονίζει ότι θα ήταν θαυμάσια ευκαιρία για τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Τεργέστης να παραστούν σε κάποια παρουσίαση προγράμματος από δικούς μας μαθητές. Αναφέρουν επίσης ότι την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την χρονική περίοδο γύρω από την αρχή του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου (στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων).
Σας ενημερώνω ότι την περίοδο εκείνη (αρχές του 20ου αιώνα) πολλοί Παργινοί, μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος ευεργέτης Β. Ε. Βασιλάς, έζησαν και μεγαλούργησαν σ΄αυτή την πόλη. Μάλιστα ο αείμνηστος ευεργέτης έχει κληροδοτήσει στο Δήμο Πάργας δύο μεγάλα ακίνητα.
Είναι, πιστεύω, ευκαιρία, με αφορμή τις πολιτιστικές σχολικές δραστηριότητες, να ξαναδούμε την πολιτιστική μας εθνική κληρονομιά, να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα και την αυθεντικότητα της πολιτιστικής Παργινής ταυτότητας με αυτοπεποίθηση, δυναμικότητα και εξωστρέφεια. Μια ταυτότητα που θα εμπεριέχει την πρωτοτυπία, την εγκράτεια, τη λιτή αρχοντιά, τη διαχρονικότητα, την επινόηση και όχι τον καταναγκασμό, τον καταναλωτισμό, την απληστία, την αξία της μόδας και των εφήμερων life style. Ο πολιτισμός πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αποτελεί πυξίδα ζωής και ατμομηχανή ανάπτυξης.
Σας καλώ λοιπόν να αποφασίσουμε:
1) Να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή – μετακίνηση στην Τεργέστη Ιταλίας (Αποδοχή της πρόσκλησης της εκεί Ελληνικής Κοινότητας).
2) Να ξεκινήσουν διαδικασίες αδελφοποίησης με το Διεθνές Σχολείο Τεργέστης.
3) Να ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου Πάργας, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Κληροδοτήματος Β. Ε. Βασιλά για την αρτιότερη παρουσίαση της εκδήλωσης.
4) Να παρουσιασθεί στην εκδήλωση της Τεργέστης και η θεατρική παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη που αποτελεί κοινή εγκεκριμένη σχολική δραστηριότητα του σχολείου μας με το Λύκειο Πάργας. Για το σκοπό αυτό να ζητηθεί η έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων του Δεσκείου Λυκείου Πάργας.
Τελειώνοντας, ο διευθυντής τόνισε ότι ο πολιτισμός στις ποικίλες του εκφράσεις παράγει πλούτο, συμβολικά και υλικά. Ιδιαίτερα στην Πάργα αλλά και στην Περιφέρεια Ηπείρου σχολικές πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν σημαντική ευκαιρία για να δοθεί με άλλο τρόπο δημιουργική πνοή για την τουριστική προβολή της περιφέρειας. Μπορούμε με όχημα τη φρεσκάδα, τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των μαθητών μας, το χαμόγελο και τη ζεστασιά που εκπέμπουν τα πρόσωπά τους, να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε, να εδραιώσουμε νέες ανθρώπινες, εμπορικές, τουριστικές και διπλωματικές σχέσεις.
Μετά την εισήγηση του διευθυντή ο Σύλλογος Διδασκόντων αφού έλαβε υπόψη του όσα εξέθεσε ο διευθυντής, τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ του Σχολείου μας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Τεργέστης και το άρθρο 5 της με αριθμό 129287/Γ2/02-12-2011 απόφασης της υφυπουργού ΥΠΔΒΜΘ (ΦΕΚ 2769/2011)
αποφασίζει ομόφωνα
1) Να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή – μετακίνηση στην Τεργέστη Ιταλίας
(Αποδοχή της πρόσκλησης της εκεί Ελληνικής Κοινότητας).
2) Να ξεκινήσουν διαδικασίες αδελφοποίησης με το Διεθνές Σχολείο Τεργέστης.
3) Να ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου Πάργας, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Κληροδοτήματος Β. Ε. Βασιλά για την αρτιότερη παρουσίαση της εκδήλωσης.
4) Να παρουσιασθεί στην εκδήλωση της Τεργέστης και η θεατρική παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη που αποτελεί κοινή εγκεκριμένη σχολική δραστηριότητα του σχολείου μας με το Λύκειο Πάργας. Για το σκοπό αυτό να ζητηθεί η έγκριση του Συλλόγου Διδασκόντων του Δεσκείου Λυκείου Πάργας.
5) Η μετακίνηση να γίνει σύμφωνα με την με αριθμό129287/Γ2/02-12-2011
απόφασης της υφυπουργού ΥΠΔΒΜΘ (ΦΕΚ 2769/2011)
Γι αυτό συντάχθηκε η πράξη αυτή και υπογράφεται.
Ο Διευθυντής            Η συντάκτης του πρακτικού                              Οι καθηγητές
Νούσης Σπύρος        Βαρσακοπούλου Αναστασία

Σκάρπος Θεόφιλος

Νάκας Παύλος
Οικονομίδη Όλγα
Μακρογιαννόπουλος Αν.
Κυριάκη Φωτεινή.
Σερίφη Μαρία
Σύρπας Ιωάννης
Δέσκας Πέτρος
Αργύρη Πολυξένη
Κωνσταντίνου Κυριακή
Τσούτση Κωνσταντίνα
Διαμάντης –Σιόλος Πάρης
Κατσαρού Ιωάννα.
Σιάπκας Σωτήριος
Ιωαννίδης Στέφανος
Πασαλή Καλλιόπη

Ακούστε ένα υπέροχο Ιταλικό τραγούδι  Umberto Tozzi – Ti Amo

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΣΗΜΕΡΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση