Ελληνική φιλοξενία, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius, στο Γυμνάσιο Ν. Ολβίου

Στην αυλή του σχολείου όλοι μαζί Έλληνες, Λιθουανοί, Ισπανοί, Γερμανοί και Τσέχοι!

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Comenius στο γυμνάσιο Ν. Ολβίου, το οποίο υλοποιήθηκε μέσα στη διετία 2010-2012 με εξαιρετική επιτυχία! Τίτλος του προγράμματος «Let Us Look  At The Sky=L.U.L.A.T.S» (Ας κοιτάξουμε τον ουρανό) και θέμα σχετικό με την αστρονομία και όχι μόνο, αφού το θέμα προσεγγίστηκε με διαθεματικό τρόπο. Η τελευταία συνάντηση του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από την Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία, η Τσεχία και η Λιθουανία, πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 25- 28 Ιουνίου 2012.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 25/6 πραγματοποιήθηκε το γεύμα υποδοχής μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα με τοπικά εδέσματα και φαγητά σε ταβέρνα της πόλης μας.

Η Τρίτη 26/6 ήταν αφιερωμένη σε δραστηριότητες σχετικές με την αστρονομία. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη της ομάδας lulats στη δευτεροβάθμια διεύθυνση Ξάνθης ,το πρωινό συνεχίστηκε με τις παρουσιάσεις  μαθητικών εργασιών που σχετίζονταν με τη μυθολογία και τους αστερισμούς και περιλάμβανε power point, ταινιούλες, θέατρο και παιχνίδι.

Το διάλειμμα για καφέ συνοδεύτηκε από τη δυνατότητα ηλιοπαρατήρησης  που έδιναν τα δύο τηλεσκόπια, τα οποία είχαν στηθεί στην αυλή του Γυμνασίου,  με ειδικά φίλτρα.

Παρατηρώντας τον Ήλιο με ειδικά φίλτρα

Το  πρόγραμμα συνεχίστηκε με ξενάγηση στα χωριά της περιοχής από μαθητές του Γυμνασίου και στάση στο Δέκαρχο, στο καφενείο του πατέρα μιας μαθήτριας του σχολείου.

Κάτω από τα πλατάνια στο Δεκάρχου

Κάτω από τα μεγάλα πλατάνια οι εταίροι ήπιαν καφέ και χυμούς, ενώ οι ιδιοκτήτες του καφενείου τους κέρασαν παραδοσιακό «τσορέκι».

Η ομάδα lulats επέστρεψε το απόγευμα και πάλι στο σχολείο για τις δραστηριότητες του πλανηταρίου αυτή τη φορά. Δύο εργαστήρια έλαβαν χώρα σχετικά με το πλανητάριο, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονταν. Το πρώτο είχε να κάνει με την κατασκευή του πλανηταρίου και το δεύτερο με τη δημιουργία αστερισμών και των μύθων τους.

Έτοιμο το πλανητάριο!

Οι ομάδες δημιουργούν ιστορίες για τους αστερισμούς!

Όταν ολοκληρώθηκαν τα εργαστήρια,  οι ομάδες «τρύπησαν» τους αστερισμούς μέσα στο πλανητάριο και αφηγήθηκαν καθισμένοι σε κύκλο και με τη βοήθεια φακού τους μύθος τους.

Η βραδιά έκλεισε με έναν ειδυλλιακό τρόπο. Ένας νυχτερινός περίπατος στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στο Όλβιο για αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία. Κι όχι μόνο, αφού στο μικρό προαύλιο  είχαν στηθεί δύο τηλεσκόπια  και φαναράκια, ώστε με το αχνό τους φως να μην αφαιρούν τίποτα από τη μαγεία της νύχτας! Το δροσερό αεράκι έκανε ακόμη πιο ευχάριστη την εκεί παραμονή και μολονότι ο ουρανός δεν ήταν πολύ καθαρός μπορούσε κανείς να δει τη Μ. Άρκτο και την Κασσιόπη, ενώ μέσα από το τηλεσκόπιο ήταν δυνατόν να παρατηρήσει τη σελήνη με  πολλές λεπτομέρειες.

Στην μαγεία του έναστρου ουρανού!

Η δεύτερη μέρα της φιλοξενίας ξεκίνησε με μία ξεχωριστή ξενάγηση στο μονοπάτι του Νέστου  από τον κ.Τσαμπαζλή Αθανάσιο.

Στα στενά του Νέστου γοητευμένοι...

Με το δικό του ξεχωριστό τρόπο έδωσε ζωή το Νέστο, μοιράστηκε προσωπικά βιώματα και εμπειρίες,  άγγιξε τις καρδιές όλων και προκάλεσε συναισθήματα μοναδικά.

Ακολούθησε η ξενάγηση στο μουσείο Αβδήρων και  στο τέλος μία χαλαρωτική εκδρομή στη θάλασσα κι ένα απολαυστικό ηλιοβασίλεμα στο Πόρτο Λάγος!

Στην Παραλία της Αρωγής

Πόρτο Λάγος

Το πρωινό της Πέμπτης ήταν αφιερωμένο στην Παλιά Πόλη. Εδώ έλαβε χώρα μια πρωτότυπη δραστηριότητα με τίτλο «το κυνήγι του χαμένου κομήτη». Η υπόθεση είχε να κάνει με την απώλεια ενός κομήτη πολύ σημαντικού για την ανθρωπότητα. Αποστολή των lulatsers να βρούν τον ένοχο!

Ποιός έκλεψε το πολύτιμο κομμάτι του μετεωρίτη;

Για το σκοπό αυτό φτιάχτηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίσκεψης σε κτήρια της παλιάς πόλης, τα οποία έβρισκαν οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια ενός χάρτη , μάθαιναν την ιστορία τους, έλυναν του γρίφους που τους περίμεναν και έπαιρναν τις πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην εύρεση του ενόχου.

Οι νικητές! Αυτοί σώσανε την ανθρωπότητα!

Οι lulatsers  ξεχύθηκαν στους δρόμους της παλιάς πόλης, αναμείχθηκαν με την τοπική κοινωνία και τελικά βρήκαν τον ένοχο και σώθηκε η ανθρωπότητα! Ακολούθησε ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο της Ξάνθης και μεσημεριανή ξεκούραση.

Η κορύφωση της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε στο γυμνάσιο Ν. Ολβίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου ανταλλάχθηκαν ευχές και δώρα που επισφράγισαν τη φιλία από φιλοξενία κατά τα αρχαία ελληνικά πρότυπα.. Η βραδιά όμως είχε πολλές  εκπλήξεις , αφού σε τοίχο του σχολείου έγινε η προβολή της ταινίας «Το πανόραμα του l.u.l.a.t.s» μια παραγωγή του γυμνασίου Ν. Ολβίου, που βοήθησε στην υπόμνηση όλων των μαγικών και χαρούμενων στιγμών του προγράμματος μέσα στη διετία της υλοποίησής του. Ακολούθησαν χορευτικά που ετοίμασαν οι μαθητές του σχολείου και ένα γλέντι με μουσικές και χορούς από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Πλούσιος μπουφές είχε στηθεί με φαγητά που έφτιαξαν  οι γονείς των μαθητών, οι ίδιοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μέσα στην ατμοσφαιρική βραδιά που δημιούργησαν τα φαναράκια τα οποία είχαν τοποθετηθεί στο προαύλιο του σχολείου.

Προετοιμασίες για το παραδοσιακό γλέντι.

Όλα φτιαγμένα με μεράκι!

LULATS γραμμένο με φαναράκια μεσ' την νύχτα!

Μια μεγάλη γιορτή της Ευρώπης λάμβανε χώρα και για ακόμη μια φορά το γυμνάσιο Ν. Ολβίου έστελνε το μήνυμα πως η πολυπολιτισμικότητα είναι μια θετική έννοια  και πως οι λαοί μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους. Ήταν μια βραδιά που κανένας δεν ήθελε να τελειώσει , μόνο ο οδηγός του λεωφορείου , που θα μετέφερε τους εταίρους στην Ξάνθη, θύμισε ότι είχε έρθει η ώρα της αναχώρησης.

Τα οφέλη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα  υπήρξαν πολλά. Πέρα από την απόκτηση γνώσεων, τη βελτίωση των σχέσεων μαθητών- καθηγητών, τη συνειδητοποίηση της αξίας της συλλογικότητας, ήρθε και η γνωριμία με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και έγινε κατανοητό ότι οι άνθρωποι- ανεξαρτήτως των διαφορών τους- είναι δυνατόν να βρουν δίοδος επικοινωνίας και να γεννηθεί η φιλία!

Η παιδαγωγική ομάδα Lulats (Φωτακίδου Τζοβάνα, Φωτιάδης Φώτης, Κοτσιμπού Αντωνία, Κίτσιου Γεωργία και Μποφιλίου Αρετή) ευχαριστεί:

 • Τον Δήμο Τοπείρου και ιδιαίτερα τον κ. Δελή για την πολύτιμη και ουσιαστική τους βοήθεια,
 • Τον Άγι Κοθάλη και την Κατερίνα από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας που μας βοήθησαν να «αγγίξουμε τον ουρανό»,
 • Την κ. Ροδιά της Action Art για τα «παραμύθια κάτω από τα αστέρια»,
 • Την Παναγιώτα Σκαρλάτου για την εικαστική της παρέμβαση στην αφίσα της εκδήλωσης,
 • Το Κτήμα ΖΓΟΥΡΙΔΗ και το ζαχαροπλαστείο ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ για την ευγενική χορηγία τοπικών προϊόντων τους,
 • Τα ιδιωτικά σχολεία ΑΧΙΟΝ για την παραχώρηση των σχολικών λεωφορείων τους για την μετακίνηση των μαθητών μας,
 • Την Comenius Βοηθό μας Anna-Victoria Keiser,
 • Τους γονείς των μαθητών μας για τις μαγειρικές και όχι μόνο ικανότητές τους,
 • Τον διευθυντή του σχολείου μας Σκούπρα Ευθύμη,
 • Κυρίως όμως τους εθελοντές μαθητές μας που είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από όλα!

  Η παιδαγωγική ομάδα LULATS

Αφήστε μια απάντηση