Άκρως…βιολογική ενημέρωση!

Άκρως …… Βιολογική ενημέρωση !

 

Διατροφικές ασθένειες

Οι ασθένειές μπορεί να προκύψουν από διάφορους λόγους όπως περιβαλλοντικούς παράγοντες, κληρονομικές δυσλειτουργίες, ψυχολογικές διαταραχές αλλά και από τον τρόπο ζωής μας.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

 

Σκορβούτο : Οφείλεται σε μακροχρόνια ανεπάρκεια της βιταμίνης C. Τη συναντάμε σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα σε παιδιά και βρέφη. Τρόφιμα φτωχά σε βιταμίνη C είναι το παστεριωμένο γάλα και κονσερβοποιημένες τροφές. Απεναντίας η διατροφή μας πρέπει καθημερινά να περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το δέρμα, τους βλεννογόνους όπως της μύτης και των ούλων. Η έγκαιρη διάγνωσή του οδηγεί στην θεραπεία. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αν δεν ληφθεί θεραπεία.

Από τη μαθήτρια Αθανασιάδου Ιωάννα.

 

Αναιμία : Χαρακτηρίζεται από μειωμένη ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και χρειάζεται σίδηρο για την σύνθεσή της. Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό μας έχει ως αποτέλεσμα την σιδηροπενική αναιμία.

Εκδηλώνεται με συμπτώματα αδυναμίας και εξάντλησης, εύκολο λαχάνιασμα, χλωμάδα  στο πρόσωπο και πόνο στη κοιλιά. Τα νύχια γίνονται λεπτά και σπάνε εύκολα.

Ένα καλό ιστορικό και μικροβιολογικές εξετάσεις βοηθούν στην διάγνωση της αναιμίας για να ακολουθήσει η θεραπεία. Υπάρχουν βέβαια και άλλες μορφές αναιμίας χρόνιες και δύσκολες όπως η δρεπανοκυτταρική που κληρονομείται.

Από τη μαθήτρια Βαλασιάδου Ραφαηλία

Αεροψεκασμοί: 

Κάποιοι το είπαν συνομωσιολογία μέχρι που οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης βεβαίωσαν το αντίθετο. Τότε παρουσιάστηκε ως σωτήρια λύση ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι αεροψεκασμοί διασπείρουν σωματίδια αποτελούμενα από οξείδια αλουμινίου και βαρίου. Τα επίπεδα των μετάλλων αυτών αποδείχτηκαν πολύ αυξημένα στο χώμα, στον αέρα και στους ανθρώπους. Απο το 1974 χρησιμοποιούνται στην Αμερική και αργότερα παγκοσμίως, αρχικά ως βασικό στοιχείο για τον σχηματισμό συννέφων και ακολούθως για την ευκολία προβολής τρισδιάστατων ολογραμμάτων. Το βάριο (τοξικό και στειρογόνος παράγοντας για τους άνδρες) δημιουργεί στην ατμόσφαιρα ένα είδος οθόνης για την χρήση του bluebeam (ολογραμμάτων).

Από τη μαθήτρια Αλωπούδη Αικατερίνη

 

 Υπάρχει εταιρία που παράγει μεταλλαγμένους σπόρους. Η πλειονότητα των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο είναι αντίθετη με τα μεταλλαγμένα προϊόντα διότι η γενετική μηχανική έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, με την απώλεια της βιοποικιλότητας, την αυξημένη χρήση τοξικών ζιζανιοκτόνων και πολλά άλλα προβλήματα.

Μέχρι σήμερα παγκοσμίως καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα το βαμβάκι, σόγια, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη. Πολλές εταιρείες που αρνούνται την πώληση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ήλθαν σε δικαστική ρήξη με την εταιρεία. Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για την βλαπτικότητα της μεθόδου στο περιβάλλον και στην υγεία, η συγκεκριμένη εταιρία εξακολουθεί να τα εισάγει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη μαθήτρια Πηνιώτη Ελισάβετ

Υπεύθυνη καθηγήτρια Γρίβα Ιωάννα Πε04 Βιολόγος 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων