Μια πλούσια εκδρομή με ευκαιρίες που δόθηκαν και άδραξαν οι μαθητές μας

το 1ο Γυμνάσιο ανηφορίζει στον Αγιο Χρυσόστομο

Την Παρασκευή 9-3-2018 σε μια ηλιόλουστη ημέρα, το 1ο Γυμνάσιο Νάξου πραγματοποίησε σχολικό περίπατο με πρώτη στάση την Ιερά Μονή του Αγίου Χρυσοστόμου και στη συνέχεια το επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο της Μητρόπολης καθώς και το εκκλησιαστικό μουσείο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παροναξίας.

Προσφέροντας την ευκαιρία για σωματική άσκηση οι μαθητές με την συνοδεία των εκπαιδευτικών τους ανηφόρισαν τον λόφο του Αγίου Χρυσοστόμου όπου βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι το οποίο δεσπόζει ως φύλακας άγγελος και αγναντεύει απο ψηλά την πόλη της Νάξου και το αρχιπέλαγος. Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κοντόπουλος είχε ενημερώσει απο νωρίς το πρωϊ κατα την διάρκεια της προσευχής για την ιστορία του μοναστηριού. Μόλις έφθασαν οι μαθητές προσευχήθηκαν στο καθολικό της Ιεράς Μονής και παρακολούθησαν την προηγειασμένη θεία λειτουργία. Στη συνέχεια μετέβησαν, πάντα πεζοί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής όπου ο εφημέριος π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού. Ακολούθησαν επισκέψεις στο εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιερής Μητρόπολης όπου έγινε ξενάγηση απο τον πατέρα Κωνσταντίνο Κύλη και στο επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο όπου η φιλόλογος καθηγήτρια κα. Χωριανοπούλου Καλ. αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με τον αρχαιολογικό χώρο.

Με τις επισκέψεις αυτές δόθηκε για μια ακόμη φορά, η ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου μας, να ενημερωθούν για σημαντικά γεγονότα, πρόσωπα και αντικείμενα που συνδέονται ιστορικά με κτήρια και χώρους που βρίσκονται γύρω μας, μέσα στην πόλη που ζούμε αλλά που δυστυχώς πολλές φορές αγνοούμε.

οι μαθητές παρακολουθούν τον π. Νεκτάριο στη σύντομη ξενάγηση τους στο ναό και την ιστορία του

Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στον ιερο Μητροπολιτικό Ναό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπως ο χρυσός επιτάφιος και το ιερό Ευαγγέλιο που αποτελούν δώρα της Μεγάλης Αικατερίνης προς την Μητρόπολη Παροναξίας. Να μάθουν για τον κτήτορα του ναού, επίσκοπο Νεόφυτο Λαχοβάρη αλλά και τους μετέπειτα υπηρετήσαντες Μητροπολίτες Παροναξίας.

εξω απο το Μοναστηρι

το επιτόπιο αρχαιολογικό μουσείο της Μητρόπολης στη Χώρα της Νάξου

οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου περιηγούνται τον αρχαιολογικό χώρο στο επιτόπιο μουσείο

η ιστορική εικόνα της Χρυσοπολίτισσας και δίπλα το ιερό Ευαγγέλιο, δώρο της Μεγάλης Αικατερίνης

ο χρυσοκέντητος επιτάφιος, δώρο της Μεγάλης Αικατερίνης

μαρμάρινος θρόνος απο αρχαίο θέατρο

μοναδικό κειμήλιο ο χρυσός επιτάφιος απο την Ρωσία, δώρο της μεγάλης Αικατερίνης στην Μητρόπολη της Παροναξίας