ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΑΜΑΛΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΑΓΚΡΙ

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 οι μαθητές; της τρίτης τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο χωριό Δαμαλάς , στα πλάισια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιείται στο σχολείο μας με τίτλο “Σαπουνοποιήματα -αειφόρος ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα”. Η διδακτική επίσκεψη είχε προγραμματιστεί προκειμένου να μάθουν οι μαθητές τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιολάδου. Ο “αειθαλής” δάσκαλος κ. Μανώλης Προμπονάς παρουσίασε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, όπως γινόταν παλιά, στο άριστα συντηρημένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο του χωριού. Οι μαθητές του σχολείου μας κλήθηκαν να συμμετέχουν βιωματικά σε εργασίες που λάμβαναν χώρο στα διάφορα στάδια παραγωγής του λαδιού.

Στην είσοδο του Δαμαλά βρίσκεται το παραδοσιακό κεραμοποιείο της οικογένειας Λυμπερτά, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής κεραμικών αγγείων. Ο επιδέξιος Ναξιώτης τεχνίτης κ Μανώλης Λυπερτάς “μιλούσε με τα χέρια” του στον πυλό που τοποθετούσε επάνω στον τροχό του και αδιάκοπα σχημάτιζε μοναδικά αγγεία. Οι μαθητές παρακολουθούσαν άναυδοι την τέχνη της αγγειοπλαστικής και μάθαιναν τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απο τα πανάρχαια χρόνια κατασκεύαζαν εργαλεία και αντικείμενα χρήσιμα για την καθημερινότητα  τους.

 

Πριν τον Δαμαλά οι μαθητές συνοδευόμενοι πάντα απο εκπαιδευτικούς του σχολείου, συμμετείχαν στην θεία λειτουργία και την λιτανεία που ακολούθησε στο χωριό Σαγκρί, στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Ελευθερίου. Μετά το πέρας της λιτανείας επισκέφθηκαν  τους χώρους του ομώνυμου μοναστηριού και παρακολούθησαν τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικο να τους μιλάει για τον βίο και την προσφορά στην χριστιανοσύνη του εορτάζοντος Αγίου. Στην ιστορία του μοναστηριού αναφέρθηκε ο εφημέριος του χωριού, πατήρ Αντώνιος Απειρανθίτης. Τέλος προσφέρθηκαν πλούσια εδέσματα και μπουφέ που είχαν προετοιμάσει οι νοικοκυρές του χωριού, όπως συνηθίζουν την ημέρα αυτή.

Το σχολείο μας  θέλει να ευχαριστήσει το τοπικό συμβούλιο του Σαγκρίου και τον πρόεδρό του κ. Στυλιανό Σκορδιαλό για την ζεστή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν. Επίσης ευχαριστούμε τον συνταξιούχο δάσκαλο κ. Εμμανουήλ Προμπονά για την φιλοξενία στο χωριό Δαμαλάς. Τέλος ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Καλλίνικο για την φροντίδα του να διοργανωθεί με τον πιο όμορφο τρόπο  η όλη επίσκεψή μας στο Σαγκρί.