ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2017-2018

Εκπαιδευτική εκδρομή  του 1ου Γυμνασίου στο CERN  της Ελβετίας

Για πρώτη φορά φέτος, το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο εξωτερικό.

Στις 24  Νοεμβρίου, ομάδα μαθητών και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου με τη συνοδεία τριών  καθηγητών και τη συμμετοχή μικρού αριθμού κηδεμόνων, αναχώρησαν από το λιμάνι της Νάξου με πρώτο σταθμό, για παραμονή μιας ημέρας ,την Αθήνα, όπου και επισκέφθηκαν το μουσείο της Ακρόπολης.

Το επόμενο πρωί αεροπορικό ταξίδι-για πολλούς πρωτόγνωρη εμπειρία- και άφιξη στο Μιλάνο, ομιχλώδες βροχερό και συγχρόνως γοητευτικό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο  Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Λεονάρντο Ντα Βίντσι και περιήγηση στην πλατεία όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός της πόλης,Duomo.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η ομάδα κατέληξε ,διασχίζοντας τις Άλπεις  με λεωφορείο ,στη γαλλική πόλη Ανσί, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις των Άλπεων, αφετηρία για τις εξορμήσεις των επόμενων ημερών προς την Ελβετία. Μαγευτικά τοπία: απέραντες  λίμνες,  χιονισμένοι ορεινοί όγκοι, γραφικά χωριά, οι όμορφες πόλεις Μοντρέ, Λωζάννη, Γενεύη εντυπωσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και φυσικά το CERN (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας).Μετά το καλωσόρισμα από Έλληνες επιστήμονες οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους ξεναγήθηκαν σε ομάδες, από ειδικούς επιστήμονες , στον χώρο του πειράματος  CMS, σε βάθος 100 περίπου μέτρων από την επιφάνεια!

Την ίδια μέρα  οι μαθητές επισκέφθηκαν   το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου παρακολούθησαν σύντομη ομιλία  από καθηγητή για τις δυνατότητες  της επιστήμης της Γενετικής και ξεναγήθηκαν στον χώρο εργαστηρίου όπου διεξάγεται έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτήριο της έδρας του ΟΗΕ για την Ευρώπη .

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο CERN και στο πανεπιστήμιο της Γενεύης τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα, να εκφράσουν απορίες, να μεταφράζουν για τους συμμαθητές τους εξασκούμενα στη χρήση  ξένης γλώσσας την οποία μαθαίνουν, καθώς οι ξεναγήσεις και η ομιλία έγιναν στα αγγλικά. Εντυπωσιάστηκαν  ακόμη και  από το τελετουργικό: την υποδοχή στους χώρους, τις κάρτες επισκεπτών /συνέδρων που τους μοιράστηκαν, την εξάρτυση(κράνη) που φόρεσαν για λόγους ασφαλείας στο CERN,εμπειρίες  από τον κόσμο των ενηλίκων.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελβετία ,αρκετές φορές, η ομάδα συναντήθηκε τυχαία με Έλληνες ,μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να δείξουν τη χαρά τους που συναντούσαν τα παιδιά  τα οποία ανταποκρίνονταν ολόθερμα.

Η τελευταία ημέρα στο εξωτερικό  περιλάμβανε περιήγηση-αποχαιρετισμό στο Ανσί, στη Γενεύη ,και το αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα. Την επομένη,29 Νοεμβρίου, οι εκδρομείς, κατάκοποι, αλλά και πανευτυχείς και γεμάτοι εμπειρίες και παραστάσεις   επέστρεψαν  με το πλοίο της γραμμής και με ιδανικές καιρικές συνθήκες στη Νάξο.

Εκτιμώντας την επιτυχημένη διεξαγωγή του εγχειρήματος, ευελπιστούμε και θα  επιδιώξουμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου αριθμού μαθητών σε ανάλογες αξιόλογες διοργανώσεις και για τα επόμενα σχολικά έτη.

 

 

Διδακτική επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου στο Φιλώτι της Νάξου

20171122_102502_HDRΤο Φιλώτι είναι ένα όμορφο  χωριό το οποίο απλώνεται  αμφιθεατρικά στις πλαγιές δύο λόφων ,στους πρόποδες του Ζα (του υψηλότερου βουνού της Νάξου και των Κυκλάδων) και είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό της Νάξου. Αυτό το χωριό αποτέλεσε τον προορισμό της διδακτικής επίσκεψης του σχολείου μας που πραγματοποιήθηκε    στις 22 Νοεμβρίου 2017. Η επίσκεψη έγινε  ύστερα από πρόσκληση  της Ελληνικής Ένωσης  Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA  και της Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη Φιλωτίου Νάξου στα πλαίσια  της Εκστρατείας Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες. Την εκστρατεία αυτή  πραγματοποιεί η HELMEPA σε 14 περιοχές της Ελλάδας με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation . Πρώτη μας στάση στο Φιλώτι ,ήταν το Πολιτιστικό κέντρο στο ισόγειο της  Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη  όπου  ξεναγηθήκαμε   στην  Έκθεση με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες», ενώ  στο τέλος παρακολουθήσαμε  ένα ενδιαφέρον  ντοκιμαντέρ για τη βύθιση του αγγλικού πλοίου «Βρετανικός», ανοιχτά της Κέας. Ακολούθησε ξενάγηση των μαθητών στην Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στον όροφο του κτηρίου όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά , εκτός από βιβλία  και προσωπικά αντικείμενα  του πρώην Υπουργού.

20171122_102440_HDR Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο, στο παλιό ελαιοτριβείο , στην Εκκλησία της Παναγίας της Φιλωτίτισας ,στον ενετικό  πύργο Μπαρότσι και στο νομισματικό μουσείο του χωριού. Με σύμμαχο μας την ηλιόλουστη μέρα τα παιδιά περπάτησαν στα στενά δρομάκια  , χάρηκαν τις ομορφιές  του χωριού και  φορτωμένα     με  γνώσεις και εμπειρίες επιβιβάστηκαν ξανά στα λεωφορεία για την επιστροφή στη Χώρα!

ΠΡΑΞΗ 2η

Σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στο γραφείο του Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Νάξου συνήλθε η επιτροπή που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. 1/19-10-2017 πράξη του Διευθυντή με θέμα: «Αξιολόγηση και επιλογή προσφορών για τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής εκδρομής του Σχολείου στο Ερευνητικό Κέντρο CERN της Ελβετίας.

Η επιτροπή αποτελούμενη απο τον Διευθυντή ως πρόεδρο, δύο εκπροσώπους του συλλόγου εκπαιδευτικών του σχολείου εκ των οποίων ο ένας είναι ο αρχηγός της εκδρομής και ο άλλος συνοδός, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και την πρόεδρο του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, έκανε δεκτή τη προσφορά από το ταξιδιωτικό γραφείο “TRAΝSEL Holidays”,  κατόπιν εξέτασης των κάτωθι προσφορών.

  1. IMAGINATION Holidays
  2. Transel Holidays
  3. IQ HOLIDAYS

Και αφού έλαβε υπόψη της

  1. την προκήρυξη της εκδρομής
  2. το αναλυτικό πρόγραμμα και
  3. την υπ’ αριθμ. ΥΑ 33120/ΓΔ4/28‐02‐2017, εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 681/Β/06-03-2017)

κατέληξε στην προσφορά του γραφείου TRANSEL Holidays ως οικονομικά συμφερότερη.  Δικαίωμα ένστασης εντός δύο (2) ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος πρακτικού (ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: mail@1gym-naxou.kyk.sch.gr).

Όλες οι προσφορές έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

Ο   Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Τ Η Σ

ΦΟΥΤΑΚΟΓΛΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

 

 

Διδακτική επίσκεψη της  Α Γυμνασίου  στην Απείρανθο Νάξου

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 , οι μαθητές της Α Γυμνασίου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Απείρανθο της Νάξου.  Η επίσκεψη του σχολείου μας στο όμορφο αυτό ορεινό χωριό του νησιού μας   περιελάμβανε το εξής πρόγραμμα:  Παρακολούθηση  διάλεξης στο Πολιτιστικό Κέντρο  Απειράνθου  από τον καθηγητή κύριο Σκαρπέλη με θέμα «Η Γη της Νάξου, τα ορυκτά και η σημασία τους».  Στη συνέχεια οι μαθητές  επισκέφτηκαν  το Γεωλογικό Μουσείο όπου ξεναγήθηκαν και μετά   αφού  χωρίστηκαν σε ομάδες    πραγματοποίησαν  δραστηριότητες υπό την εποπτεία του .  Κατόπιν  τα παιδιά    επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο  Απειράνθου  και περιδιάβηκαν τα στενά δρομάκια του χωριού ,  με ξενάγηση στην τοπική ιστορία  από τον Απεραθίτη συνοδό καθηγητή του σχολείου μας κ. Νανούρη Νίκο.

Πρώτος σχολικός περίπατος  στο κάστρο των Σανούδων στη Χώρα της Νάξου

Μία ανάσα από το σχολείο  και η εικόνα του να μας συντροφεύει  στην καθημερινή σχολική μας ζωή βρίσκεται  το κάστρο  των Σανούδων, που έκτισαν οι Βενετοί το 1207.Πόλος έλξης πολλών ανθρώπων ανά τους αιώνες  το κάστρο των Σανούδων της Νάξου αποτέλεσε τον προορισμό του πρώτου σχολικού περιπάτου μας, που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 4-10-2017. Η επίσκεψη ξεκίνησε  στις 9:30  από την Καθολική Μητρόπολη  όπου το σχολείο ξεναγήθηκε από τον πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο, και συνεχίστηκε στην εκκλησία CAPELLA CASAZZA. Όμως δεν ξεχάσαμε και την Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας της Θεοσκέπαστης όπου πολλοί μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές την επισκέφθηκαν και προσκύνησαν. Ο καθηγητής κύριος Νανούρης Νίκος ενημέρωσε τα παιδιά για την ιστορία του ναού καθώς και για την ιστορία του λόφου της καστροπολιτείας, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου μας (πρώην σχολή Ουρσουλινών). Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επισκέψεις στο Αρχαιολογικό μουσείο και το νεότευκτο πνευματικό κέντρο «Αγία Ούρσουλα»   ως εξής:

e210.30΄:

Α΄τάξη:  Αρχαιολογικό Μουσείο,

Β΄τάξη : Πνευματικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα»

Γ΄τάξη: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) – Ιστορικό Αρχείο

Η Χώρα της Νάξου

Το κάστρο της  Χώρας της Νάξου , όπως φαίνεται από το λιμάνι

11.00΄:

Α΄τάξη: Πνευματικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα»

Β΄τάξη: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) – Ιστορικό Αρχείο

Γ΄τάξη: Αρχαιολογικό Μουσείο

Μερική άποψη του Κάστρου της Χώρας όπως φαίνεται από το σχολείο μας

Μερική άποψη του Κάστρου της Χώρας όπως φαίνεται από το σχολείο μας

11.30΄:

Α΄τάξη:  Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην σχολή Ουρσουλινών) – Ιστορικό Αρχείο

Β΄τάξη : Αρχαιολογικό Μουσείο,

Γ΄τάξη:  Πνευματικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα »

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο στις 12:00 φορτωμένα με εικόνες και γνώση για το ιστορικό  αυτό κομμάτι της πόλης μας ενώ η χαρά και η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα τους.