Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Ενα σχολείο αλλιώτικο απο τα άλλα . . .

Πλήρωση κενών θέσεων μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Σεπ 201814

Πλήρωση κενών θέσεων μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

  1. Δυο(2) κενές θέσεις στη Β’ Γυμνασίου,
  2. Δυο (2) κενές θέσεις στη Γ΄ Γυμνασίου
  3. Τέσσερις (4) κενές θέσεις στη Α΄ Λυκείου
  4. Τέσσερις (4) κενές θέσεις στην Β΄ Λυκείου και
  5. Τέσσερις (4) κενές θέσεις στη Γ’ Λυκείου.

Ο αιτήσεις θα γίνονται στο Μουσικό σχολείο Τρικάλων μέχρι και τις 20/09/2018

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21/09/2018 και ώρα

09:00 π. μ.

                  Πληροφορίες: Μουσικό  Σχολείο  Τρικάλων

Ταχ. Δ/νση: Δημοκρίτου & Περιφερειακή οδός, 42100 Ριζαριό Τρικάλων

Τηλ.&Fax2431074471

 Από τη Διεύθυνση

 

Μάρτιος 2018: Συμμετοχή στο Ποιητικό Συμπόσιο του 3ου Λυκείου

Μαρ 201823

Μάρτιος 2018: Συμμετοχή στο Ποιητικό Συμπόσιο του 3ου Λυκείου

Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Γεωργία Κολοβελώνη, Ιωάννης Μπέης, Γιώργος Αγγέλης

Αφήγηση παραμυθιών από τη Μαρία Κατσανούλη

Μαρ 201820

Αφήγηση παραμυθιών από τη Μαρία Κατσανούλη

Στις 28 Φεβρουαρίου είχαμε την τιμή να δεχτούμε στην τάξη μας την εξαιρετική αφηγήτρια παραμυθιών Μαρία Κατσανούλη, η οποία με την αφήγησή της μας ταξίδεψε στον λαϊκό μας πολιτισμό.

Κάθε πολιτισμός έχει τις δικές του ιστορίες, τις δικές του παραδόσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μ’ έναν τρόπο μαγευτικό. Οι παλιότεροι μεταδίδουν αυτά τα στοιχεία του πολιτισμού τους στους νεότερους κι εκείνοι με τη σειρά τους στους επόμενους. Έτσι και τα λαϊκά παραμύθια μένουν άφθαρτα στον χρόνο, γεμίζοντας με ευαισθησία τις ψυχές των ανθρώπων. Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε νιώσει την ικανοποίηση του ν’  ακούς τις φανταστικές αυτές ιστορίες με τους δράκους, τους βασιλιάδες, τα στοιχειά, τα οποία φαντάζουν ψεύτικα μπροστά στα μάτια των ανθρώπων, αλλά, όπως μας ανέφερε και η κυρία Κατσανούλη, δεν είναι παρά μορφές της πραγματικότητας που κατοικούν στη συνείδηση και την ψυχή μας, προσπαθώντας το καθένα να επικρατήσει κάθε φορά. Στα λαϊκά αυτά παραμύθια που ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα παρατηρούμε ότι τις περισσότερες φορές καταφέρνει να υπερισχύσει μέσα από δυσκολίες το καλό.

Τα παραμύθια που μας αφηγήθηκε η κυρία Κατσανούλη ήταν «Το ακοίμητο καντήλι», «Το όνομα» και «Ο λυράρης». Το πρώτο μας μιλάει για την προσπάθεια του νεότερου γιου ενός βασιλιά να απελευθερώσει το βασίλειο από μια κατάρα. Έπειτα ακούσαμε  την ιστορία της οικογένειας ενός ξυλοκόπου με το όνομα «Δασοπετρωμένος». Τέλος η αφηγήτρια μας αφηγήθηκε μια ιστορία με κεντρικό θέμα τη μουσική, αφού είμαστε μαθητές Μουσικού Σχολείου.

Η αφήγηση ήταν μαγευτική. Όλα τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και στην τάξη επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Τα παραμύθια τα οποία επέλεξε να μας αφηγηθεί ήταν ειδικά για την ηλικία μας και μετέφεραν ένα μήνυμα. Η έκφραση και η κίνησή της κατά την αφήγηση μας ταξίδεψαν στον κόσμο των παραμυθιών και νιώσαμε ότι ήμασταν παρόντες. Τα παραμύθια δεν ήταν γνωστά, τα ακούγαμε για πρώτη φορά και εντυπωσίασαν την πλειονότητα της τάξης. Παρόλο που είχαν μεγάλη διάρκεια, δεν μας κούρασαν αλλά μας κράτησαν σε αγωνία μέχρι το τέλος.

Στην αφήγηση μας εντυπωσίασε και η όμορφη μουσική που έπαιζε η αφηγήτρια για να συνοδεύσει τις απίστευτες ιστορίες της. Είχε φέρει μαζί της δύο σπάνια και εντυπωσιακά όργανα. Το πρώτο λεγόταν singing bowl και έβγαζε έναν μαγικό περίεργο ήχο που μας  έκανε να απορήσουμε. Το δεύτερο λεγόταν καλίμπα. Η καλίμπα είναι ένα σχετικά μικρό μουσικό όργανο το οποίο έχει κάποιες σιδερένιες προεκτάσεις που βγάζουν ήχο αν τις ακουμπήσεις. Στο τέλος της αφήγησης  η κυρία Κατσανούλη μας άφησε να δοκιμάσουμε τους ήχους και να παίξουμε αυτά τα μουσικά όργανα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Κατσανούλη γι’ αυτή την εξαιρετική εμπειρία, καθώς και τη φιλόλογό μας Γεωργία Κολοβελώνη που την προσκάλεσε στην τάξη μας.

 

Οι μαθήτριες του Α2 Γυμνασίου

 

Εβελίνα Μπέη, Εύα Ρέμμα, Γαλήνη Σταφυλά, Στυλιάνα Καραθανάση, Θεοδώρα Παυλάκου, Χρύσα Μπούγλα, Άννα Ζώη, Φαίη Παπαχρήστου

 

 

 

 

«Ο Πολιτισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Μαρ 201819

«Ο Πολιτισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών»

 

Την Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, έλαβε χώρα στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα το 43ο Προσυνέδριο της Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων του Ο.Τ.Ε. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο Πολιτισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών» και εισηγήτρια η κ. Ελένη Χρ.Αλεξίου, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Στο τέλος της εισήγησης προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, «Σκασιαρχείο», που δημιούργησαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Η ταινία απέσπασε θερμό χειροκρότημα εκ μέρους των παρευρισκομένων, συνέδρων από όλη την Ελλάδα και αρχών της πόλης. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση τραγουδιών παραδοσιακής μουσικής από τα παιδιά που συμμετείχαν στην ταινία. Τα παιδιά, μέλη της χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής του σχολείου, συγκίνησαν με τις μελωδικές φωνές τους, την δεξιοτεχνία που επέδειξαν και την όλη άψογη παρουσία τους.

Απόσπασμα από την εισήγηση της κ. Ελένης Αλεξίου:

«[…] Ο Πολιτισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών. Θέμα πολυδιάστατο, θέμα διαχρονικό, θέμα που αφορά την κοινωνία και τους θεσμούς της, σχολείο, οικογένεια, πολιτεία. Θέμα που μου είναι οικείο, καθώς ως εκπαιδευτικός, έχω μάθει να διαβάζω τα μάτια των παιδιών και να βλέπω στην ψυχή τους. Θέμα που εναρμονίζεται απόλυτα με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Τρικάλων και με αυτόν τον χώρο δημιουργικής έκφρασης, όπως είναι το Μουσείο Τσιτσάνη. Θέμα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, καθώς λόγω απουσίας ρήματος μπορεί να αναγνωσθεί ποικιλοτρόπως:

Ο Πολιτισμός όπως τον βλέπουν τα παιδιά

Ο Πολιτισμός όπως τον ζουν τα παιδιά

Ο Πολιτισμός όπως τον κληρονομούν, τον κληροδοτούν, τον ερμηνεύουν, τον διαμορφώνουν, τον αποδέχονται, τον κρίνουν, τον κατακρίνουν, τον φαντάζονται, τον δημιουργούν, τον διδάσκονται τα παιδιά ή ορθότερα όπως τον διδάσκουμε στα παιδιά.

[…]

Για να δούμε, όμως, τον Πολιτισμό μέσα από τα μάτια των παιδιών, να τον αφουγκραστούμε, να τον γευτούμε, όπως τα παιδιά,  θα πρέπει να γίνουμε ή ίδιοι παιδιά. Αυτό, όμως, είναι εφικτό μόνο μεταφορικά. Θεώρησα, λοιπόν, ότι για να έρθω όσο γίνεται πιο κοντά στην κυριολεκτική ερμηνεία του τίτλου, πρέπει να δώσω τον λόγο στα ίδια τα παιδιά. Γι αυτό, στο τέλος αυτής της σύντομης εισήγησης θα παρακολουθήσουμε μια ταινία μικρού μήκους, που δημιούργησαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, και θα τους απολαύσουμε ζωντανά να μας ερμηνεύουν τραγούδια ως μέλη της παραδοσιακής χορωδίας κι ορχήστρας του σχολείου. Ευχαριστώ, λοιπόν, τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρευρίσκονται εδώ σήμερα για να ομορφύνουν με την παρουσία τους το συνέδριο, καθώς και τις καθηγήτριες τους, Δήμητρα Κοσβύρα και Σοφία Χαλιάσα, για την συνεργασία».

Επίσκεψη μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Φεβ 20186

Την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, οι μαθητές της Α1 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαψαταία ειμί: Από το Κιέριον στην Μητρόπολη».

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δράση του Μουσείου που απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και έχει ως στόχο να πλουτίσει τις γνώσεις τους σε θέματα τοπικής ιστορίας, που δεν καλύπτονται από τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι, κατά το πρώτο μέρος της δράσης, τα παιδιά παρακολούθησαν τη φανταστική ιστορία του Μαψαταία, ενός αθηναίου εμπόρου, που ταξιδεύει στην δυτική Θεσσαλία του 4ου αι. π.Χ. και επισκέπτεται τις αρχαίες πόλεις του Κιερίου και της Μητρόπολης. Μέσα από αυτό το φανταστικό ταξίδι ξεδιπλώθηκε η ιστορία και η πολιτική οργάνωση της αρχαίας Θεσσαλίας και δίνεται μια ανάγλυφη εικόνα της καθημερινής ζωής, της θρησκείας και της οικονομίας της. Επιπλέον, μέσα από την αφήγηση και την διάδραση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με αρχαία χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης, αναπτύσσοντας την παρατηρητικότητα και την κριτική ικανότητά τους και κινητοποιώντας τη φαντασία τους.

 

Στο δεύτερο μέρος τουπρογράμματος τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα του νομού Καρδίτσας, καλύπτοντας χρονικά όλες τις περιόδους από την Εποχή του Λίθου έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Οι εκθέσεις είναι δομημένες κατά χρονολογική σειρά και σε θεματικές ενότητες, εστιάζοντας σε ανθρωποκεντρικά θέματα του παρελθόντος, όπως η καθημερινή ζωή, το εμπόριο, η οικονομία, η αισθητική, η λατρεία και ο θάνατος. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από τα πλούσια ευρήματα της προϊστορικής περιόδου, αλλά και από τα ενδιαφέροντα θρησκευτικά μνημεία των ιστορικών χρόνων, όπως τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη και το Ομοσπονδιακό Θεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς. Επιπλέον, αναγνώρισαν και παρατήρησαν από κοντά αντικείμενα και έργα τέχνης που περιέχονται στην ύλη των σχολικών εγχειριδίων. Έτσι, η περιήγηση στο Μουσείο μετατράπηκε σε μια ευχάριστη εμπειρία εξερεύνησης, ενισχύοντας και συμπληρώνοντας με τρόπο βιωματικό την υπάρχουσα σχολική γνώση. 

Η παραπάνω διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας με συνοδούς τη διδάσκουσα καθηγήτρια, κα Πλεσιώτη Κων/να και τον υποδιευθυντή του σχολείου, κο Κωστάκη Χρήστο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποίησε η αρχαιολόγος της εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, κα Θεογιάννη Λευκή, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

 

« Παλιότερα άρθρα

Παλαιότερες ΔημοσιεύσειςTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων