Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Ενα σχολείο αλλιώτικο απο τα άλλα . . .

Δράσεις απόφοιτων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Νοέ 20229

Δράσεις απόφοιτων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Οι μαθητές μας όλα τα χρόνια της μαθητικής τους ζωής συμμετέχουν σε πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα που παίρνει μέρος στο σχολείο μας. Οι δράσεις αυτές τους κάνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους με άλλη ματιά, τους βοηθάει να αναζητούν νέους δρόμους επικοινωνίας και συμμετοχής σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και μετά την αποφοίτηση τους.

Το καλοκαίρι μια αμάδα απόφοιτων μαθητών του σχολείου μας πήρε μέρος σε ένα πρόγραμμα Youth exchange στην Πολωνία.

Η Κωνσταντίνα, η Ειρήνη, ο Αργύρης και ο Νίκος ταξίδεψαν στο Kamien ,της Πολωνίας για το πρόγραμμα Soundmapa of Europe – Mobility of young people – Youth Exchange από 18 Αυγούστου μέχρι 29 Αυγούστου 2022.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος:

Να ανακαλύψουμε τη μουσική, ως ένα εξαιρετικό εργαλείο ενσωμάτωσης, κατανόησης του κόσμου, τρόπου έκφρασης των δικών σας συναισθημάτων. Για την προώθηση δραστηριοτήτων ένταξης και μικτών ικανοτήτων. (Στο έργο συμμετείχαν νέοι με και χωρίς προβλήματα όρασης.).

Η προώθηση της ομορφιάς της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, φέρνοντας σε επαφή νέους μουσικούς και νέους που ενδιαφέρονται για τη μουσική, που θα δημιουργήσουν μουσικά κομμάτια σε μικτές πολιτιστικές ομάδες.

Συντονιστής έργου: ο οργανισμός Foundation Windmill Tree(Poland)

Οργανισμοί-εταίροι :

– ASSOCIACIO GLOBERS (Spain)

– Asociatia Babilon Travel (Romania)

– ForStorm (Turkey

-TRIKALA MUSIC SCHOOL (Greece)

– The School for Visually Impaired Children and Youth «Dimitar Vlahov» (Ν. Macedonia)

300882541 435950271815557 1571137593462173231 n

Πως είναι δυνατόν να μη πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα όταν 36 νέοι από όλες αυτές τις χώρες ενώσανε τις δυνάμεις τους με τον ενθουσιασμό που τους διακρίνει και την αγάπη για τη μουσική τους.

Για 12 ημέρες όλη η ομάδα ζώντας σε ένα πανδοχείο στο Kamien, μέσα σε ένα πανέμορφο ειδυλλιακό περιβάλλον κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Τσεχίας -Γερμανίας κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο της διαφορετικότητας. Ξεκινώντας από το πρωινό, τις ώρες των δραστηριοτήτων, το φαγητό , τις υπέροχες δράσεις που οργάνωσε ο οργανισμός υποδοχής και φιλοξενίας και τις βραδιές αφιερωμένες σε κάθε χώρα φτάσαμε στην τελική συναυλία που δόθηκε σε ένα μαγευτικό θέρετρο της περιοχής.301297035 437868624957055 5629220826006298506 n

Κάθε μέρα υπήρχε κάτι ξεχωριστό για τους συμμετέχοντες και τις ομάδες. Μουσικοί από διάφορες χώρες ( Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ουκρανία) δίδαξαν στα σεμινάρια που οργανώθηκαν  Με τη δημιουργική συνεργασία έπεσαν τα τείχη της διαφορετικότητας, ξεπεράστηκε κάθε εμπόδιο επικοινωνίας και η ομάδα απέκτησε ένα τρομερό δέσιμο , σαν μια μεγάλη οικογένεια. Μοιράστηκε την αγάπη για επικοινωνία και δημιουργία.

Φάνηκε το αποτέλεσμα την τελευταία μέρα που η ομάδα αποθεώθηκε από το ενθουσιώδες κοινό που πλημμύρισε την αίθουσα συναυλιών.302000144 440094148067836 6229432655127299046 n 302042759 440089831401601 213979966015050426 n

Φάνηκε η επιτυχία αυτού του έργου κατά τον αποχαιρετισμό των ομάδων . Φάνηκε που ακόμα μετά από τόσοι καιρό η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη αυτού του έργου συνεχίζεται και ενισχύεται με συχνές αναρτήσεις και ανταλλαγή απόψεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν ήταν το τέλος αυτού του έργου η 29 Αυγούστου 20022, ημέρα που αναχώρησαν οι αποστολές για τις χώρες τους, αλλά η αρχή μιας μεγάλης παρέας στην Ευρώπη. Μιας παρέας που θα παραμείνει ζωντανή και ενεργή φέρνοντας αυτούς τους νέους ανθρώπους σε νέους δρόμους συνεργασίας.

Ό οργανισμός Foundation Windmill Tree ετοιμάζει τη συνέχεια του έργου Soundmapa of Europe 2.

Τολμήστε να πάρετε μέρος ! Αξίζει το κόπο!

Ειρήνη, Κωνσταντίνα, Αργύρης, Νίκος

 

Δείτε το κεντρικό βίντεο

https://www.facebook.com/FundacjaWindmillTree/videos/1680527655663481

 Δείτε τα επιμέρους βίντεο των ομάδων

  https://www.facebook.com/FundacjaWindmillTree/videos/802344714343796

https://www.facebook.com/FundacjaWindmillTree/videos/1308753783192222

https://www.facebook.com/FundacjaWindmillTree/videos/1768809863328629

https://www.facebook.com/FundacjaWindmillTree/videos/5970071703005339

 

 

Πρόγραμμα Crocus (2021-2022)

Ιούλ 202221

Μουσικό Σχολείο Τρικάλων – Πρόγραμμα Crocus   (2021-2022)

Στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων υλοποιήσαμε φέτος για τέταρτη σχολική χρονιά το πρόγραμμα Crocus. Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, βασικός στόχος μας ήταν, με βάση την ευρύτερη στοχοθεσία του προγράμματος, να γνωρίσουν οι μαθητές το θέμα του Ολοκαυτώματος και τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας1

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, φυτέψαμε τους βολβούς σε γλάστρες, στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Παρακολουθώντας την πορεία ανάπτυξης των βολβών και περιμένοντας να φυτρώσουν τα λουλούδια, το κίτρινο χρώμα των οποίων συμβολίζει το κίτρινο άστρο που ήταν υποχρεωμένοι να φορούν οι Εβραίοι, είχαμε την ευκαιρία μέσα από ποικίλες δραστηριότητες να συζητήσουμε για ζητήματα όπως η ανεκτικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός.  5

Οι μαθητές αποτίμησαν θετικά την όλη εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν για ανάλογες δράσεις στο μέλλον και για ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η σχολική κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον πάνω στο θέμα του Ολοκαυτώματος.

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΙΛΝΙΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

Ιούν 20221

Από τις 7 έως τις 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το ταξίδι μας στην Λιθουανία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus ‘My biggest dreambetter world,με συνοδούς καθηγητές τον Πλακιά Παρασκευά και Κωστάκη Χρήστο. Το πρόγραμμα συντονίζει το Μουσικό Σχολείο και συμμετέχουν σχολεία από Ιταλία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Τουρκία, Πορτογαλία  και Λιθουανία. Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση του προγράμματος μετά την συνάντηση  στην Ιταλία τον Μάρτιο.1 1

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς ,καθώς και να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους. Μετά από τόσες μέρες συνεχούς συνεργασίας και κοινής συμμετοχής σε δράσεις, γνωριστήκαμε καλύτερα τους μαθητές απ’ τις άλλες χώρες και αναπτύξαμε φιλίες τις οποίες διατηρούμε ακόμη. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να περάσουμε μία ολόκληρη εβδομάδα σε μία πανέμορφη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως το Βίλνιους και να έρθουμε σε επαφή με τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της Λιθουανίας, να δούμε τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω του σχολείου που μας φιλοξένησε, να γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο σπουδαίων Λιθουανών συνθετών, να περιηγηθούμε στα αξιοθέατα και το Κοινοβούλιο και να γευτούμε την θαυμάσια κουζίνα της χώρας.2 1

Θα μας μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό η εμπειρία του ταξιδιού, η υπέροχη φιλοξενία που μας επιφύλασσαν οι μαθητές και οι καθηγητές της Λιθουανίας και η εξαιρετική συνεργασία που είχαμε με όλες τις αποστολές. Ανυπομονούμε να τους υποδεχτούμε τον Οκτώβριο στο σχολείο μας.

Οι μαθητές

Δημακόπουλος Αχιλλέας

Κωτούλας Άγγελος

Λιάκος Οδυσσέας

Παπαγιάννης Θανάσης

Τζιμούλης Αλέξανδρος

Το Μουσικό σχολείο στην Ιταλία

Απρ 202220

Πρόγραμμα Erasmus + “My biggest dream-better world”

Με συντονιστή το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Το όνειρο μας ξεκίνησε πριν ένα χρόνο. Το μοιραστήκαμε με άλλα επτά σχολεία από Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Β. Μακεδονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Λιθουανία και ως συντονιστές αναλάβαμε το πρόγραμμα Erasmus+.

Φέτος μετά από καιρό συνεργασίας μέσω emails , διαδικτυακές συναντήσεις και αναβολές,  ήρθε η ώρα να βρεθούμε από κοντά. Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στο Vasto της Ιταλίας. Η αποστολή μας με 4 μαθητές και συνοδούς καθηγητές , την Δήμητρα Κοσβύρα, Μαρία Κοσβύρα και τον Χρήστο Κωστάκη  ταξίδεψε στην όμορφη αυτή πόλη στην κεντρική Ιταλία στα παράλια της Αδριατικής.1

Σε ένα σχολείο κόσμημα, πήραμε μέρος σε δραστηριότητες σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα. Συνεργαστήκαμε ώστε να δημιουργήσουμε τον ¨ ύμνο ¨ του project, ενώσαμε τις δυνάμεις μας γράφοντας τους στίχους και αρχίσαμε να το σιγοτραγουδάμε πάνω στη μελωδία που ετοιμάσαμε ως Μουσικό Σχολείο.

Γνωρίσαμε τη μουσική της κάθε χώρας μέλους του project παίρνοντας μέρος στο χορό που ετοίμασε το Ιταλικό Σχολείο ως οικοδεσπότης. Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα της πόλης και απολαύσαμε μια επίσκεψη στην όμορφη και πολύ τουριστική Νάπολη.

Με τους εταίρους μαθητές συνεργαστήκαμε αυτές τις μέρες και επιβεβαιώσαμε με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από τα λίγα που μας χωρίζουν. Ανακαλύψαμε ότι τα όνειρά μας είναι κοινά άσχετα αν μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, αν έχουμε διαφορετικούς πολιτισμούς .

Ο καλύτερος κόσμος που ονειρευόμαστε δεν  έχει πόλεμο, αδικία αλλά αγάπη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το βιώσαμε  όταν βρεθήκαμε τόσο κοντά όλες αυτές τις ημέρες, το νιώσαμε όταν ήρθε η ώρα του αποχωρισμού βουρκώνοντας.

Το τέλος της συνάντησης δεν ήταν ένα τέλος αλλά μια αρχή για μια όμορφη παρέα που θα ξαναβρεθεί στα δύο αυτά χρόνια που διαρκεί το πρόγραμμα αλλά και για το υπόλοιπο της ζωή μας. Μια εμπειρία που μας γέμισε με ενέργεια κάνοντας μας να αγωνιούμε για τις επόμενες και δραστηριότητες.2

Ευχή όλων μας να μη υπάρξουν πλέον εμπόδια στην συνέχιση του προγράμματος και ο καιρός να περάσει γρήγορα για να συναντήσουμε τους φίλους μας από την Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία.

Οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Αγορίτσα Χριστίνα

Κεραμίδα Χριστίνα

Κλημενώβ Βασιλική

Παπαδοπούλου Ευρυδίκη

 

Πρόγραμμα Crocus 2019-2020 (και 2020-2021)

Δεκ 202016

Μουσικό Σχολείο Τρικάλων – Πρόγραμμα Crocus   (2019-2020)

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων υλοποιήσαμε για δεύτερη φορά το πρόγραμμα Crocus. Στόχος μας ήταν, με βάση την ευρύτερη στοχοθεσία  του προγράμματος, να γνωρίσουν οι μαθητές το θέμα του Ολοκαυτώματος και τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας.

Στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, φυτέψαμε τους βολβούς σε γλάστρες και περιμένοντας να φυτρώσουν τα λουλούδια προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για ζητήματα όπως η ανεκτικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός.

Λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων τον Μάρτιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το πρόγραμμα συνεχίστηκε τους δύο πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς (2020-2021) και ολοκληρώθηκε με την ενασχόλησή μας με ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω στο θέμα.

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

 

« Παλιότερα άρθρα
European Radio Logo

Παλαιότερες ΔημοσιεύσειςΑλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων